3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2 dl Blanda själv torkade tranbär och skalad mandel (eller ICAs glöggmix Tranbär & mandel på påse)
2 msk smör
2 tsk vaniljsocker
2 nypor salt
Gör så här
Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka till smetens temperatur är
125˚C eller tills den klarar kulprovet.
Hacka glöggmixen. Blanda ner smör, vaniljsocker och salt. Ta av kastrullen från
spisen. Tillsätt glöggmixen och rör smeten kraftigt ca 5 minuter.
Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 15×23 cm. Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.
KULPROVET
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en
kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att
bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att
bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Önskade jag hade energi för att göra julgodis, detta verkar super gott. Blir barnen som får göra pepparkakor bara.
Yum! I’m going to have to try this!
Åh, jag bakade liknande förra året. Ska försöka i år igen 🙂 Kram
Fudge är så gott och hör till julen. Kram och hoppas du känner dig bättre!