Matstugan

Fudge med mandel och tranbär

Fudge med tranbär och mandel
Fudge, världens bästa julgodis. Dessa med tranbär och mandel har blivit en klassiker hos oss. Lätta och oemotståndlig brytning med syrliga björnbär, mandel och lite salt i allt det söta.  Jag förbereder lite inför glöggmingel på söndag, ligger lite efter i planeringen och är lite febrig men det ska nog fixa sig.
Du behöver (ca 25 BITAR)

3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2 dl Blanda själv torkade tranbär och skalad mandel (eller ICAs glöggmix Tranbär & mandel på påse)
2 msk smör
2 tsk vaniljsocker

2 nypor salt

 

Gör så här

Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka till smetens temperatur är
125˚C eller tills den klarar kulprovet.

Hacka glöggmixen. Blanda ner smör, vaniljsocker och salt. Ta av kastrullen från
spisen. Tillsätt glöggmixen och rör smeten kraftigt ca 5 minuter.

Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 15×23 cm. Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.

 

KULPROVET
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en
kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att
bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att
bryta är den karamellklar.

Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Önskade jag hade energi för att göra julgodis, detta verkar super gott. Blir barnen som får göra pepparkakor bara.