Kalops och grytor är bara den bästa delen av hösten och vintern. Känns så familjemysaktigt att samlas runt en gryta. Tända ljus. Prata om veckan, helgen, sitta länge och ta om flera gånger.
Nya gjutjärnsgrytorna från Pyrex i vintrigt rött. De är emaljerade på insidan och kan användas i ugn också. Det kommer puttra många grytor i dem i vinter. Så nöjd med dem.
Kalops gjorde min mormor och den där magiska smaken av kryddpepparkornen och köttet som är så mört att det knappt behöver tuggas. Det som var roligt var att barnen som var så negativt inställda och inte ens ville testa helt omvändes och tog om och om. Annie till och med omvändes vad gäller inlagda rödbetor. Jag sa att hon skulle testa en liten bit rödbeta tillsammans med en bit kalops, och det gick hem. Så glöm inte de klassiska tillbehören kokt potatis och inlagda rödbetor.
(4 port)
600 g högrev
2 små gula lökar (eller 1 stor)
6 dl vatten
2 lagerblad
8 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1½ oxbuljongtärning (eller 2 msk konc fond)
3 morötter
2 msk vetemjöl + 3/4 dl vatten
salt, vitpeppar
smör
Gör så här
1. Skär köttet i tärningsliknande bitar (ca 2×2 cm), bryn i smör i en panna. Pyttsa över i en gryta.
2. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Pyttsa över i grytan med köttet.
3. Tillsätt vatten, buljong, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, lagerblad
4. Sjud under lock på svag värme, cirka 50 minuter tills köttet är mört.
5. Skala morötterna. Skär i tjockare slantar. Lägg ner dem i grytan då cirka 20 minuter återstår.
6. Blanda mjölet med vattnet så det blir jämnt. Rör ner i grytan och rör om medan det sjuder upp. Låt sjuda sådär 5 minuter så det tjockar på sig. Smaka av med salt och peppar.