Här en uuuuuunderbar dessert: syrlig, söt, kolaaktig, chokladig. Det är ett Jamie Oliver recept. Viktigt att man tar en yoghurt med normal fetthalt (hög) annars blir det iskristaller i glassen. Jag har länkat på dulche de lechen så kan ni läsa om hur ni gör en mer rinnig kolasås eller en fastare sort.
6 personer
6 medelstora bananer
200 g Grekisk yoghurt (med hög fetthalt)
1 stor nypa malen kanel
2-3 msk honung (hur mycket beror på hur mogna bananerna är)
50 g russin
3 msk mörk rom
50 g mörk choklad av hög kvalitet (70%)
50 g hasselnötter
4 msk dulche de leche
1. Koka dulche de lechen rinnig, se HÄR
2. Russinen läggs i en liten skål och rom öses över. Låt stå ett tag så russinen suger upp spriten och blir romrussin.
3. Skiva 4 av de 6 bananerna och använd mixerstaven/matberedaren till att mixa dem tillsammans med yoghurt, kanel, honung,
4. Använd en glassmaskin för att göra glassen eller häll upp innehållet i en form. Ställ in i frysen i cirka 5 timmar för att den ska frysa till ordentligt (gör den gärna kvällen innan).
5. Samma dag, innan servering river du den mörka chokladen, hackar nötterna grovt och rostar dem i en torr panna några minuter. Värm några matskedar dulche de leche i en liten kastrull tills den är rinnig. Skiva de två återstående bananerna.
6. Ta fram serveringsskålar. Lägg i några tunt skivade bananer i varje skål. Lägg på en stor kula bananglass. Häll över den rinniga dulche de lechen och toppa med rostade nötterna och rivan choklad.
TADAAAAAA!!