Så totalt glömt ju! Jag gjorde en god grej med fläskfilé, först lag och sedan marinad med massa citron. Du skär den i tunna skivor och äter med potatissallad på picknick, buffé eller bara så. Den bli otroligt mör med massa härlig smak. En läskande kanna med iste på jordgubbar, lime och mynta passar fint till. Recept på potatissallad kommer.
Du behöver
1 kg fläskfilé
smör
Lag
6 dl vatten
1 dl grovt salt
½ kruka timjan
4 vitlöksklyftor
2 citroner (delade på mitten)
Marinad
2 citroner (skal och saft)
1½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
några kvistar timjan
flingsalt, svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Lag
Dela citronerna på mitten. Skala vitlöksklyftorna. Koka upp alla ingredienser i en stor kastrull. Låt svalna.
Ta fram en ugnsfast form och lägg filén i formen med en liten klick smör. Sätt in i ugnen tills den har nått temperatur 65 C, tar ca 25 minuter. Låt fläskfilén svalna lite och lägg sedan ner i lagen och låt stå över natten. i kylen, täckt med plastfolie.
Ta upp filén ur lagen och skiva så tunt du bara kan med vass kniv. Lägg över skivorna på fat eller liknande.
Marinad
Riv skal och pressa saften ur citronerna. Pressa ner vitlöksklyftorna. Blanda med olivolja, timjan, flingsalt, svartpeppar. Rör om och häll över filén sådär 30 minuter innan servering.