En av de roligaste sakerna med bloggandet är att man får testa på rätter och smaker som man aldrig hade gjort annars. Pasta di puglia och vinet I Filari är två sådana där underbara upptäckter som jag absolut kommer göra om.
I Filari är ett italienskt vin från Apulien som också är pastans hemtrakt. Området förser hela Italien med durumvete för tillverkning av hemlagad pasta såväl som köpt pasta. Till vinet passar det då såklart med en rustik pasta, och det här var gudagott.
Du behöver
400 g pasta (kort version, t ex caserecce, penne)
200 g italiensk salami
100 g provoloneost
400 g färska tomater
1 gul lök
2 cl rött vin (2½-3 msk)
4 cl olivolja (5-6 msk)
40 g parmesanost (riven)
Färsk basilika
salt, svartpeppar
Gör så här
Värm olivolja i en djupare panna. I med fint hackad lök och stek tills den fått fin färg. Skär salamin i slantar och tillsätt till pannan. Stek på några minuter. Tillsätt vinet. Tärna tomaterna och lägg i pannan. Låt småputtra i 10 minuter. Skär provolonen i små strimlor och rör ner. Ta pannan från värmen. Rör ner hälften av den rivna parmesanen.
Koka pastan i rikligt med saltat vatten, häll av, blanda ner i såsen. Strö över resten av parmesanosten och toppa med färsk basilika.