Du behöver (4-6 portioner)
Soppan
4 dl pressad clementinjuice (ca 1 kg clementiner)
1,5 dl vitt vin
½ vaniljstång
½ dl strösocker
maizena till redning
(några droppar citronsaft, om du vill)
Vit chokladmousse
150 g vit choklad, hackad
3 äggulor
3 dl grädde, vispad
Mandlar
2 dl mandlar, skållade
Gör så här
Soppan
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp med clementinjuice, vitt vin och strösocker. Red av med maizena så att det blir lagom ’sopptjockt’. Koka ihop några minuter. Låt svalna och ställ kallt i kylskåp.
Vit Chokladmousse
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad. Lägg äggulorna i en bunke och blanda försiktigt ner lite av den smälta chokladen i taget. Rör slätt och låt svalna. Ta en sked av den vispade grädden och rör ner i chokladkrämen. Vänd sedan ner resterande grädde och ställ kallt.
Blanda strösocker, honung och vatten i en teflonstekpanna. Koka till en gyllene karamell och häll i mandlarna och blanda. Häll upp på en plåt med bakplåtspappaer och försök separera mandlarna, var försiktig då detta är mycket varmt. Låt svalna och hacka nötterna grovt. Förvara torrt.
Mandlar
Rosta de skållade mandlarna lätt i en torr stekpanna.Grovhacka dem på längden.
Vid serveringen så häller du soppan i en skål eller shaker med lite is. Rör eller skaka soppan så den blir väldigt kall. Sila genom en sil eller genom locket på shakern.
Häll upp sådär en deciliter soppa i varje glas, lägg i en stor klick mousse och strössla över kanderade mandlar.