Matstugan

Äppelkaka med vaniljsås – Gluten- och laktosfri

 
Här en glutenfri äppelkaka som smakade himmelskt. Hittade receptet Hos Kiviks. Du använder en låg form eftersom kakan inte höjer sig utan snarare sjunker ihop. Eftersom den skulle ätas av laktosintolerant person bl a så använde jag laktosfritt smör och Oatleys färdiga vaniljsås. 
 
Du behöver
6 äpplen (jag använde Gravensteiner)
1,5 dl socker
0,5 dl vatten
 
Smet
1,5 dl socker (125 g)
100 g smör (rumsvarmt)
2 äggulor
2 dl mandelmjöl (125 g)
3 äggvitor

 

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Smörj en låg form
 
Skala och skär äpplena i klyftor. Koka upp vatten och socker så sockret löser sig. Lägg ner äppelklyftorna och koka mjuka. Hälli den i formen och bred ut så de ligger över hela botten.
 
Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggulor och mandelmjöl. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt. Fördela över äpplena. 
 
Grädda i ca 20 minuter tills den fått finfin färg!
 
Ha en fin lördag! 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.