Jag skulle göra korgbröd för första gången, det var nog första och sista gången. Inte vet jag vad korgen skulle göra för brödet. Det var ett fint mönster i den här brödkorgen, men inte hamnade det på mitt bröd i alla fall. Hur somhelst så blev det ett gott bröd som passar perfekt att rosta.
Alltså, jag har bakat bröd igen…Korgbröd, typ
Du behöver
4½ dl vatten (37 C varmt)
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1½ tsk salt
1 msk ljus sirap
1 dl solrosfrön
5 dl lantbrödsmjöl
5 dl vetemjöl special
Gör så här
Smula ner jästen i en skål och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör runt tills jästen lösts upp.
Tillsätt smöret i mindre klickar och sirapen, saltet, solrosfröna, lantbrödsmjölet, och vetemjölet (så mycket som behövs).
Knåda degen ordentligt. Helst 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Jäs 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 200 C
Nu är det dags att mjöla brödkorgen, eller två om du har. Ta upp degen på mjölat underlag och forma brödet så det passar till korgen. Tryck ner degen. Jäs degen i korg i 20 minuter. Sen välter du upp brödet på plåt med bakplåtspapper på.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter.
Var i all världen är det fina mönstret från korgen? Inte på mitt bröd i alla fall…
Tja, här ser ni korgbrödet och brevid mitt egenformade bröd, korgen var ju inte direkt till någon nytta. Men brödet var så gott, och extra gott rostat!
Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.