Något av det bästa (godaste) med december och julen är all mängd saffran man får sätta i sig. Jag gillar absolut pepparkakor, men en riktigt saftig saffransbulle är svårslagen!
Trots det har jag under mina 30 år aldrig bakat glutenfria saffransbullar! Men i år är året!
Precis som vanligt har jag tittat på ett vanligt recept, utgått från smör, jäst, vätska och sötning, därefter översatt mängden vetemjöl till hur mycket jag på ett ungefär kan behöva av mina mjölsorter.
Den första plåten har precis kommit ur ugnen och de får MER än godkänt! 😛
Du behöver:
- 50 g rumsvarm jäst
- 200 g rumsvarmt smör
- 5 dl rumsvarm mjölk
- 1 ägg
- 300 g sempers bovete/teff mix (jag är egentligen inte så förtjust i dessa mjölmixer, men tycker innehållet i denna är helt ok!)
- 100 g majsmjöl
- 80 g rismjöl (plus en del till utbaket sedan)
- 20 g guarkärnmjöl
- 2 msk fiberhusk
- 1 dl vit sirap
- 0,5 dl socker
- 2 pkt saffran
Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör runt till jästen löst sig helt. I med saffran! Blanda alla torra ingredienser (bortsett från saffranet då..).
Tillsätt ägg och sirap till jäst+mjölk-saffransblandningen. Därefter har du i de torra ingredienserna, lite i taget, rör runt emellan.
När du har haft i alla ingredienserna så drar du på med degkrokarna. Låt degen bearbetas i minst 5 minuter! Viktigt!
Täck sedan över degen med lite rismjöl och låt den jäsa under bakduk 2 timmar.
När jag sedan skulle baka ut degen så delade jag den på två, knådade runt den endel på min arbetsyta och tillsatte en del rismjöl tills jag fick en lagom kladdig deg. Den var väldigt lätt att kavla och göra snäckor av, men att vika dubbel för snurror var desto svårare haha. Fyll sedan med valfri fyllning, idag tog jag vaniljsmörkräm men nästa gång ska jag fylla med äppelmos och riven mandelmassa – Det blir ruskigt gott!
Toppa med russin, pärlsocker eller mandelspån.
Jag lät mina jäsa ca 20 min efter utbaket medan ugnen värmdes upp.
Grädda sedan i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 min.