Vad tycker i om den här skönheten? Bakade bröd häromdagen och kan meddela att det smakar lika gott som det ser ut. Givetvis naturligt glutenfritt. Basen är filmjölk så brödet behöver varken jäsa eller knådas, älskar när det går fort att baka bröd!
Jag hade ett grundrecept att utgå ifrån, men bytte ut nästa allt ändå haha. Det kan dock underlätta att veta ungefärliga mängder torrvara, sedan har jag koll på vilka fröer och mjöler som beter sig lite lika. Hur mycket vätska de binder, hur smaken är och hur konsistensen blir. Så denna gången resulterade det i en mjuk och saftig limpa som både Erik och jag slukat (kan alltså nämna att jag tog denna bilder för några dagar sedan, men allt bröd är numera slut..).
Du behöver:
• 600 g filmjölk
• 230 g bovetemjöl
• 30 g durramjöl
• 1 dl havregryn
• 1 msk linfrön
• 1 tsk bikarbonat
• 1 tsk salt
• 1 msk fiberhusk
Rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet (fiberhusken sist). Olja/smöra en brödform och häll över smeten. Grädda ca 50 min på 200ºc tills brödet har fått fin färg och inte längre är kladdigt inuti (känn med sticka).
Äts med ett rejält lager smör och minst två skivor ost!
Nästa gång ska jag försöka jämna ut mängden bovete och durra.. Men var första gången som jag provade durramjöl så visste inte riktigt hur den skulle smaka eller bete sig. Man får experimentera helt enkelt!