Idag är det min allra sista dag som polis…ett personligt inlägg… – Elsas Dagbok
Josephine

Elsas Dagbok

Annons

Idag är det min allra sista dag som polis…ett personligt inlägg…

Idag är det min allra sista dag som polis. Idag lämnar jag in min polisbricka som jag med stolthet burit med mig varje dag sedan den där soliga sommardagen i juni 2003 när jag förväntansfull och stolt gick ut polishögskolan i Umeå.

Den stolthet och den lycka som jag kände den dagen jag tog mig in på polishögskolan är något i hästväg. Jag förstod liksom inte att ”lilla” jag hade lyckats med den bedriften bland så många sökanden. Jag kände samma stolthet och lycka den dagen jag var ”färdig” polis och skulle påbörja min tjänst.

Med en hel del fjärilar i magen så flyttade jag till Gävle för att pröva mina vingar som polis. Jag flyttade till en stad där jag inte kände någon fler än min kusin Anna och de klasskamrater från polishögskolan som också skulle till Gävle.

Jag tror det var den 10 juni 2003 som jag påbörjade min aspiranttjänstgöring som skulle pågå i 6 månader. Så i december 2003 var jag den stolta och nervösa polisassistent Emilsson som var redo att hjälpa, skydda och ställa tillrätta.

Under alla dessa år som polis har jag hunnit med både det ena och det andra. Jag har jobbat som polis i yttre tjänst, KC-befäl inne i Ledningscentralen, Yttre Befäl och handledare i polisens bastaktik. Jag har varit allt från psykolog till läkare. Jag har bett böner tillsammans med människor med psykisk ohälsa för att hålla dem i schack, jag har sett tonåringar ta livet av sig, jag har sett döden flera gånger i olika skepnader, jag har sett människor gå sönder och även ibland resa sig ur ett missbruk, jag har sett kvinnor och barn som farit mycket illa, jag har sett hatet mot polisen, jag har blivit slagen, jag har använt våld för att lösa situationer, jag har skrattat, jag har gråtit, jag har blivit kallad allt du kan tänka dig, jag har upplevt glädjen när vi hittat en försvunnen person, jag har löst många konflikter och brott tillsammans med fantastiska kollegor.

Jag har fått en kunskapsbank och en erfarenhetsbank som jag är glad och tacksam över att ha i min ryggsäck och som jag kommer att vårda ömt och med en stor ödmjukhet.

Stoltheten över att jag varit polis tar jag med mig. Att jag kanske gjort skillnad för någon genom åren. Det andra, det dåliga lämnar jag bakom mig när jag stänger dörren till mitt kontor.

Jag har valt att lämna denna myndighet och mitt jobb som polis eftersom jag känner att det är dags för mig att göra något annat. Jag vill inte bli en bitter surkärring om några år och ångra att jag inte följde mitt hjärta.

I alla dessa år som jag jobbat som polis så har jag hoppats på att vi någon gång ska få en fungerade organisation med allt vad det innebär men ärligt så har det inte blivit ett dugg bättre utan det försämras hela tiden. Som en kollega som gick i pension sa när hen lämnade “det har aldrig varit så dåligt som det är nu”

Nu lämnar jag det dåliga i form av en omorganisation som lämnar mycket över till att önska, det dåliga ledarskapet hos vissa chefer, att inte medarbetarna blir sedda, hörda eller bekräftade av chefer.

Kärnverksamheten lider och går på knäna, de administrativa arbetsuppgifterna växer sig allt högre. Borde det inte vara tvärtom? Har vi kommit närmre medborgarna som det lovades? Knappast!

Vi har inte blivit fler poliser. Vi blir färre och färre och alltfler säger upp sig.
Cheferna står och säger att vi inte blir färre. De trollar med statistiken så det kunde få jobb som trollkarl vilken dag som helst. Tänk den chef som kunde stå upp och våga säga sanningen. Finns du?

Att inte polisen som kämpar dygnet runt för att verksamheten ska går runt värderas högre är inte annat är väldigt väldigt tragiskt. Det gör mig ledsen och förbannad.
Svensk polis mår inte bra och ärligt så kommer det inte att bli bättre på mycket lång sikt…

Jag vill sluta med att tacka alla ni fantastiska kollegor som gör ett fenomenalt arbete där ute i verkligheten. Det är trots allt där mitt polishjärta alltid kommer att finnas nu och för alltid. 

Kom ihåg när det är som tyngst att DU gör skillnad. Tack för alla skratt, tokigheter och alla samtal under dygnets alla timmar. Ett speciellt tack till gamla TUR F som jag hamnade i som nykläckt polis. Ni betyder mycket för mig.

Och till vissa av er chefer, börja se dina medarbetare, sluta göm dig bakom dina streck på axlarna och börja agera, du blev väl inte chef för lönen eller? Du blev förhoppningsvis chef för att du har goda ledaregenskaper.

Vill du vara en bra chef och göra skillnad? Mitt tips är att du börjar visa dina ledaregenskaper och kämpa för en bra och ljus framtid för alla medarbetare inom polisen och för dem vi finns till för, allmänheten. Gör det NU för snart är det försent.

Det krävs mod att öppna en dörr till det okända och ett ännu större mod att stänga dörren till det redan kända”

Tack för mig och för min tid inom Polisen.

//Fd Inspektör Josephine Björk.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Josephine

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Katarina Thuresson

  Fast det är en längre tid sedan du skrev detta, hjälper det mig framåt i flera olika svåra beslut. Jag har samma känslor som du burit med dig genom yrket som polis, likaledes tankar. Du har tagit ett modigt och tufft beslut. Frågan är om jag ska våga själv. Livet är här och nu, vi har bara ett liv. Gång på gång tänker jag att det kommer att bli bättre. Jag vill så gärna tro på min egna organisation. I dagarna, åter igen besviken. Tack för att du delar med dig.

 2. Kia

  Hej!
  Det var länge sen. Det var den dagen vi gick ut . Den underbara dagen i Umeå då vi alla längtat efter att bli poliser. Vi lyckades jossan. Men jag tror att sisådär 15 år senare ångrar många av oss val av yrke. Inklusive mig själv.
  Men men livet går vidare.
  Kul för att du lyckades bryta dig loss från vårt elände.

 3. John Doe

  Så många som kommenterat sitt kravlösa stöd för dig och ditt val i en obemärkt blogg som man knappast kan finna medvetet ger enorma signaler.

  Du har gjort ett tufft val efter säkert många nätters sömnlöshet och kval. Men att till slut inse att man fräts sönder dras oss alla till ett avgörande oavsett vem vi är. Jag har i yrket träffat många fd. poliser som gjort samma val och känner igen motiven.
  Tyvärr är det försent för Sverige om ev insändare skrev.
  Det har gått för långt nu och precis som i forna Jugoslavien så är den enda lösningen ett sammanbrott där någt nytt och friskt sedan växer upp ur askan. Även skogsbränder är viktiga för jordens växter och djur.
  Tyvärr är smärta det enda mänskligheten förstår för att vilja att förändra sig.
  Hoppas att det går dig väl på alla sätt och jag är imponerad över ditt civilkurage.

  Det var inte heller enkelt för mig och tusentals toppfungerande lärare att säga upp sin eviga anställning på 1970-talet.
  På samma sätt som att det inte var kommunens skoldirektörs fel så är det inte Eliassons fel på polisen. Vi får det vi har av att rösta fram moraset.. Ingen politiker är heller ansvarig för detta utan vi som gör våra politiska val. Det är VÅRT fel att välja politiker som bara har 4 år i sikte och sedan ordnar läckra pensioneringar,. Skyll inte på Dan Eliasson, Han är bara en nickedocka. som har mäktigt bra betalt för att fronta för de verkliga gärningspersonerna i de olika regeringarna som i sin tur tackar dig och andra för valsedeln..

  // B.L.

 4. fia

  Det är modigt att sluta en era och starta upp en ny. Både modigt och starkt! ATt ta ansvar för sitt liv. Hoppas du ska trivas på det nya arbetet. Lycka till

 5. Erik Dahlqvist

  Tack Josephine för din insats och för dina ärliga och kloka tankar. Önskar att vi kunde bli bättre på att uppmuntra varandra och skapa fler tillfällen att uttrycka vår tacksamhet och hedra de människor som verkar för det öppna samhället. Vill passa på att tacka alla er poliser som finns kvar i tjänsten. Ni är viktigare än ni får höra. Tack

 6. Robert

  Hej Josephine.
  Jag har varit intresserad av polis yrket så länge som jag kan minnas, Jag ska förhoppningsvis påbörja min resa mot polisyrket efter vissa krav har blivit fixade.
  Det är otroligt tråkigt att höra att fler och fler poliser har bestämt sig för att sluta hos polismyndigheten.
  Poliser i dagsläget är precis det vi behöver. Det finns en sak som jag inte är begripligt för mig, hur kan cheferna vilja uppgfylla närmare 800 platser till 2017 när platserna knappt blir fyllda i dagsläget.
  Det är så tråkigt att se en myndighet så här trasig, att höra poliser med låg lön som knappt får ihop det med ekonomin, när poliser riskerar sina liv varje dag för att upprätthålla lag och ordning.

  Då mitt intresse för polisyrket är enormt högt så hoppas jag innerligt att de ansvariga cheferna tar sig i kragen och lyssnar på deras medarbetare. Efter allt, hur skulle allt se ut utan poliser i vårat samhälle.

  Jag får önska dig all lycka i ditt nya arbete.
  /
  Robert

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Robert för din kommentar och dina kloka tankar. Jag önskar dig all lycka till på din resa. Förhoppningsvis så blir du polis i en fungerande myndighet som du kan vara stolt över. Ha en fin dag!

 7. Bertil

  Lycka till med nästa kapitel. En fråga, hur kommer det sig att du inte sökte dig till en chefsposition eller liknande och försökte ändra det negativa som du beskriver?

  1. Josephine
   Josephine

   Tack Bertil! Jag har varit chef inom polisen men jag gav så mycket av mig själv och kämpade för att det skulle bli bättre så jag gav bort mig själv. Sen spelade det ingen roll i slutändan eftersom jag var en mellanchef utan mandat att bestämma.

 8. Anders

  Vi har väl ungefär det samhälle som vi förtjänar. Måste vara fantastiskt att få haft ett jobb där man kan göra skillnad. Din bitterhet delas nog av många, inte enbart inom polisen. Säg vad du vill där man skall tjäna andra människor. Det är inte längre något värt. Jag har jobbat som lärare, i vården och som Taxiförare. Känner igen all den skit som du beskriver på pricken. Det enda jag inte har fått göra är att banka på någon. Det för att jag inte fick, även om det har kliats i fingrarna några gånger. Det är väl i så fall den enda skillnaden mellan att verka som polis eller något av det som jag jobbat med.

 9. Inger Mattsson

  Tack för att jag fick förmånen att läsa ditt välformulerade och välgrundade inlägg! Du ger ett fint exempel på tydligt agerande som är lätt att förstå och omsätta. för den som bemödar sig.

 10. Liba

  Kära Josephine, först och främst vill jag tacka dig för alla dessa år som polis. För alla medmänskliga kontakter, hjälp och skydd som du gav alla dessa behövande medborgare. Men jag förstår dig, att arbeta inom yrket där i högsta ledningen sitter en karrierist och politikernas förlängda arm visar på förakt för medborgare. Just nu blir min son färdig med sin asspirantperioden. Och vad väntar honom sedan? Vill inte tänka färdigt. Lycka till i framtiden.

 11. Stefan

  Det är trist att höra. Som vanlig dödlig medborgare har jag i min hemstad, Trelleborg, följt demonteringen av polisen. Idag har vi inget skydd alls. Vi måste förlita oss på Malmö eller Kristianstad.

 12. Kevin Ahmed

  Vi kom till Sverige 1986 (föräldrar, 2 bröder) 9 år gammal. Då var landet sagolikt enligt mig, folk låste oftast inte bilarna….. Inte ens nattetid!
  Berättar jag detta för mina 3 barn idag tror de nog att jag överdriver MEN så var det, på riktigt.
  Jag behöver nog inte rabbla upp allt skit som händer nuförtiden då de flesta är pålästa. Enligt mig försämrades läget drastiskt runt 1995 i samband med Bosnienkriget då alla stackare flydde för sina liv, men även en hel del yrkeskriminella kom in i landet. Titta bara på vapenflödena över Öresundsbron från Balkan än idag.
  Blir tillgången av vapen stor så ökar kriminaliteten, givet!
  Sen dess har det bara blivit värre för varje år, alla hävdar sin rätt. Spelar ingen roll om man mördat, begripit sig på barn, utfört grova rån som skadat alla runtomkring för resten av livet. Alla hävdar sin rätt…..
  Jag är så himla trött på att bli sedd med misstänksamhet på stan eller snabbköpet då jag kommer i en lyxig ny bil som hårt arbetande skattebetalare , av vanliga Svensson. Men jag förstår dem och det gör så jävla ont ibland att inse att samhället håller på att fördärvas av denna misstänksamhet vi medborgare har gentemot varandra. Den onda cirkeln måste brytas, vilket borde gjorts för länge sedan. Istället för att våra förtroendevalda ska motarbeta just sånt har de flesta blivit giriga skatteplanerare som tipsar och skyddar varandra vid olika granskningar och av någon anledning klarar sig undan med ögona böj vilket inte är ovanligt.
  För att nämna Polisyrket:
  Inte i något annat land har jag sett så lite respekt för Polisen som i Sverige, och då har jag rest en hel del i världen (resande just nu).
  När man hör ordet Polis i andra länder betyder det respekt, inte vågar man käfta emot då, och hävda sin rätt?
  Beklagligt att läsa att en fantastisk medmänniska som du slutar Polisyrket, men flera av mina vänner som är Poliser har funderat på och göra samma sak senaste åren.
  Politikerna tror att de löser bristen på Poliser genom att sänka begåvningskraven…..!
  Allt som händer i USA kommer till Sverige inom en 10 års period, vilket leder till upplopp, bilbränder, segregation, klassskillnader mm mm.
  Jag tror att det redan är för sent att vända på utvecklingen, men har hoppet att någon är smartare än lilla jag som blivit sur och trångsynt. Men jag tvivlar……,
  Stort tack för din betydelsefulla tjänstgöring och lycka till i framtiden.

  Med vänlig hälsning,
  Kevin Ahmed

 13. Niklas

  Tänkvärt och insiktsfullt Josephine!
  Det skär i polishjärtat varje gång ännu en erfaren kollega lämnar skeppet men du gör så klart rätt. Skeppet sjunker allt fortare och vad är tacken för den som följer det i djupet? En med 15 år i yrket som funderar på var livbåtarna finns…

 14. Christian

  Lycka till med det nya. Men om poliserna inte börjar ställa krav på organisationen i sig och styrker på det som är dåligt är det inte konstigt att polisväsendet bara blir sämre. De måste stå fast på vad de vet blir en bättre fungerande polismyndighet. Hur skulle det se ut i övriga yrken om folk sa upp sig pga dålig ledarskap mm?
  Men som sagt lycka till med det nya åtagande
  Mvh Christian

 15. Ulf Hansson

  Lessamt att du slutar som polis. alla bra poliser slutar. Ser allvaret i vårat svarge när vi snart inte har nogra poliser kvar. Det kommer gå ut över allmenheten i sitt stora hela. krimenaliteten kommer öka 100 procent. Men håller med dig om hela polisiära orginasationen. Det är ju kata stråff. Jag blev lessen när jag läste ditt brev, men du har helt rätt i allt som du har skrivet om ditt gammla job. Samt så vill jag lyck önska dig på det nya jobbet och hoppas att du kommer trivas där. Vad är vårat svarge på väg när snart alla poliser har slutat, bli mörk rädd. samt vad kan vi i allmenheten göra åt detta. Allt är ju Dan Eliassons fel. Han har ju sabbat hela svarges polis kår. Kände för att skriva av mig lite grann. Tycker om allt som du har skrivet i ditt brev. Ps Gullig unge ds.

 16. Ulrika Wesström

  Jag förstår dig. Ni riskerar era liv och får ofta bara dåligt bemötande och en dålig lön som tack. Till på köpet är rättsväsendet åt skogen som inte ger längre straff än de gör. Ofta går ju brottslingarna fria och hur bra är det för er självkänsla samt för folkets tillit till staten? Ni får fast brottslingen men sen är han fri nästa dag. Är det rätt? Nej bygg fler fängelser och låt de få kännbara straff annars går det åt skogen med detta land. Jag fattar heller inte hur man kan kasta sten på utryckningspersonal. Ni gör ert jobb och som tack får ni stenar slängda mot er. Ett jävla otyg är vad det är! Jag hoppas innerligt att polisen snart får den respekt och uppmuntran den föttjänar! Sen hoppas jag också att du kommer att trivas på ditt nya jobb och tack för att du stod ut så länge 😊!

 17. Björn

  Ett mycket bra och tänkvärt inlägg! Rakryggat av dig dessutom!
  Det största problemet är att polisen har en mycket svag högste chef i Dan Eliasson. Ansvariga politiker måste förstå att trappan måste städas uppifrån och tillsätta en ny rikspolischef. Innan det är alldeles för sent. Han lyckades ju förstöra massor under sin tid som chef på Försäkringskassan också tyvärr. Att tillsätta en rikspolischef som inte kan ett dugg om polisarbete var ett oförlåtligt misstag.

 18. Brita Sjölander

  Vi är många som står på din o dinakollegers sida. Sverige behöver en ny polischef, som vet vad ert arbete handlar om. Hoppas du kan komma tillbaka i yrket. Jag ser själv vad som händer i mitt yrke, sjuksäterskans roll är helt utan förståelse av ledningen! Vart är Sverige på väg??

 19. Ulrika från Umeå

  Läser och undrar hur det ska gå för Sveriges säkerhet när polisyrket dräneras på viktig kompetens. Lycka till med framtiden och tack för fin couching under kvartsmaran!

 20. Tore Dypmyr

  Det samme i Norge feil statistikker og hysj fra ledelsen topper. På Romerike sa mange opp i protest pga arroganse blant ledelse. På tide at dette kommer frem. Lykke til videre. Du har virkelig gjort en bra jobb. Synd det ikke blir satt nok pris på.

 21. Karin

  Blir så ledsen när en människa slutar som polis när anledningen att bli det var ärlig och “rätt”, Du behövs inom polisen..bli chef och förändra!!
  Är rädd för de som blir polis främst för prestige samt villl bestämma över andra..vilket tyvärr det blir fler av när de ödmjuka och ärligt intresserade slutar…alla kan söka och alla kommer in verkar det som nu…

 22. Joakim von Braun

  Hej Josephine!
  Tack för att du gjorde så många år för att skydda oss i Sverige och för att du orkade så länge. Jag har jobbat samman med många poliser sedan början av 1970-talet och jag kan tyvärr bara hålla med dig. Medan jag har stort förtroende för många poliser har jag absolut inget förtroende längre för Polisen. Det finns både många poliser och människor utanför myndigheten som har många goda idéer om hur Polismyndigheten ska kunna förbättras men det verkar som om inget av detta tycks kunna tas till vara. Jag tror det största problemet är dåliga chefer och att för många chefer rekryteras utifrån. Avslutningsvis vill jag säga att jag håller tummen för att Polisen kommer att kunna förbättras och att du framöver ska kunna vända tillbaka till en myndighet som verkligen fungerar och till kollegor som alla kan vara glada och stolta över att vara poliser!

 23. Mats L

  Ditt inlägg går rakt in i hjärtat. Ett förslag är att Leif GW får uppdrag att tillsammans med ett par riktiga poliser planera en omorganisation där fokus ska vara att poliser ska utföra polisarbete och så lite administrativt arbete som möjligt.

  Man tror inte det är sant när det finns människor som t.ex. kritiserar “bikinipolisen” för att hon ev. tryckte knät felaktigt mot den misstänkte tjuven. Eller de som tycker att polis (och brandkår) får skylla sig själva när de åker in i “no-go zoner”. Klart som fan att många poliser tappar glöden.

  Förmodligen kommer det bara att bli värre framöver när Sverige ställs inför utmaningar med att finansiera bostäder, jobb och många som behöver utbildning. Som man röstar får man leva.

 24. Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

  Starkt att läsa, mycket för att jag som lärare känner samma känslor. Även om jobben är olika tror jag det finns mycket som är lika. Man lever ett liv där man har höga krav, man ger allt och lite till. Ingen som tackar dig när du gjort jobbet för 4 personer. När en kollega är sjuk och man hoppar in för denna, hoppar över rasten. Toalettbesök? Är det något som ens existerar? Självklart pratas det inte om kriserna inom läraryrket, polisen och sjuksköterskorna i detta land. Eller jo det nämns men inget görs för att förbättra. Jag känner en sorg när människor som lämnar yrken som behövs. En sorg över det land som kommer stå utan blåljus, sjukvård och skola om det inte sker en förändring. Verkligen gripande inlägg! Jag hoppas du någon gång kommer tillbaka för att beskydda oss, ni poliser gör ett jobb jag alltid beundrat!

 25. Jonas

  Kanske ska släppa min strävan att kanske en dag komma in på skolan å sen jobba som polis, det ser ju onekligen bedrövligt ut inom denna organisation.

  Du gör ett klokt val om du följer ditt hjärta å inte slutar i protest.

 26. Stellan Streiffert

  Jag är fd polis själv, slutade “i tid”. Jag har bara upplevt den dysfunktionella organisationen utifrån och genom gamla kollegor.. Respekt till dig Josephine och dina kollegor!
  Man önskar ju bara att situationen inte var som den är utan att poliser kunde utföra det jobb dom vill och skall. Att dom kunde vara stolta över att jobba i polisorganisationen. Nu är det på väg mot att bli ett tragiskt dåligt skämt!

 27. Ann-Christin Vuohisalo

  Mycket bra skrivet känner igen det med statens tjänst och administration anställ administratörer till det.Bra för dig att gå vidare.

 28. Mats Lindsten

  Hej Josephine
  Tack för ditt synnerligen viktiga inlägg i en tuff debatt. Hoppas många läser detta. Hoppas också de styrande läser och tar till sig den kritik som riktas mot verksamheten..
  Jag önskar dig all lycka i framtiden med vad du skall göra. Samtidigt ger jag alla dina f.d. kollegor mitt varma stöd för det fantastiska arbete ni gör. Ni behövs verkligen.
  Hälsningar Mats Lindsten

 29. Chris

  Vadå, tror du på allvar själv att cheferna sitter där de sitter för att de är av “rätt virke”? Förvisso, men knappast baserat på ledaregenskaper. En hund som gör som den blir tillsagd snarare. Nåväl, kul att inte alla hundar vill sitta ner. Lycka till!

 30. Mattias

  Som en “helt vanlig samhällsmedborgare” vill jag tacka dig för det arbete du genom åren har gjort för så många. Som behandlingsassistent inom SiS så kan jag relatera till hur otacksamhet, låga löner, obekväma arbetstider, hot&våld, stress och en organisation som ser sin personal som förbrukningspersonal. MEN det finns en anledning till att man har valt det yrke man har och det är samma anledning som gör att man orkar stanna och det är mötena med, i mitt fall, alla ungdomar, känslan av att kunna hjälpa, kunna påverka i en positiv riktning. Som engagerad är det lätt i en dålig organisation att låta sig utnyttjas. Du har gjort ett klokt val, inte bara för din egen skull men även för dina nära och käras skull. Du kommer bli en sådan viktig resurs i skolan. Så återigen tack för allt det du har gjort och tack för det som du väljer att göra i framtiden. Tack för signalen du skickar!

 31. Christina Toftemyr

  Tråkigt att vi förlorar, många bra poliser. Ni gör ett otroligt bra jobb, men dagens samhälle har blivit så tufft o hårt. Förstår inte varför det har blivit så. Stenkastning, försvåra er utryckning när ni ska nå fram till ett oroligt område m.m. Jag önskar dig all lycka i framtiden med din familj samt i ditt nya jobb.

 32. Jim Stenström

  Tragiskt att en sån viktig funktion i samhället som polisen inte förmår att behålla bra och kompetenta medarbetare. Inom försvaret är högsta chefen utbildad militär , kanske bör högsta chefen inom polisen vara riktig polis, alltså genomgått polisutbildning och inte vara en politruk som den nuvarande. Hoppas att denna oerhört viktiga instans för en nytändning och att erfarna och kompetenta poliser stannar kvar och att kanske många som slutat återvänder till yrket. Anser personligen att lönerna är löjligt låga speciellt för de i yttre tjänst.

 33. Manella

  Sjukt bra skrivet och lycka till i fortsättningen. Jag har än idag svårt att lita på poliser insatser men det är för jag tyvärr nog bar sett polisen som agerat fel eller rent av omänskligt. Men tackar att det finns poliser som bryr sig, som vill så väl. Kanske om cheferna tar bättre hand om de så kanske de också kan bli bättre.

 34. Lasse Hedin

  Det är bara efter vägen som jag har fått äran att träffa er poliser har blivit stoppad många gånger. Men jag beundrar er som människor som gör så mycket nytta och framför allt finns till hands då jag behöver er.

 35. Kjell Anderson

  Hej
  Det var ett bra skrivet brev, jag jobbar som undersköterska.
  Jag har inte haft så mycket kontakt med polisen, men vet att dom gör ett bra arbete och att dom har ett mycket betungande jobb på många sätt, dom behövs och jag tycker det är tråkigt att någon lämnar kåren, men samtidigt starkt gjort att stå för sina åsikter och göra det som känns bäst för sig själv och sin familj. Jag önskar dig
  Lycka till i framtiden

 36. Stefan Torstensson

  Lycka till i livet nu Josephine!
  Jag är en av de tacksamma som har fått hjälp av din myndighet, men också saknat polisen när jag verkligen behövde hjälp.
  Summa sumarum, jag kommer alltid vara tacksam för dig och dina poliskamrater.

  Ni har hjälp mig med det viktigaste i livet, med att hitta min bortsprungna gravt handikappade dotter. Genom livet har hon rymt från fritids, från gruppboendet och från skolan, men aldrig hemifrån. Den skräcken man då upplever som pappa, har satt sina spår.
  Den hjälp jag då fick av dina kamrater, kommer jag aldrig någonsin glömma. Visst tackade jag dem av hela mitt hjärta, men de har ju bråttom, så det blev inte så mycket sagt.
  Så jag får tacka dig istället! Tack och bock!

  Nu till det trista …
  Jag är inte optimist vad gäller ordningen i Sverige framöver, då jag har råkat ut för en hel del våld som privatperson. Värst av allt, var att ha råkat ut för ett rånförsök. Det har tagit en del år av mardrömmar och ångest för att resa sig från det. Lägg därtill att ha oturen att råka ut för två skottlossningar och knivöverfall, så blir det ännu läskigare.
  Om jag vore en elak kriminell, så vore det rätt åt mig, men jag är endast en helt vanlig “gubbe”. Så jag är inte alls optimist, vad gäller Sveriges framtid.

  Nu kan jag inte råka värre ut än vad jag redan gjort, och med den insikten, börjar jag fatta nytt mod. INGEN kriminell ska få knäcka mig.

  Hur som helst, tack för allt gott arbete du och dina kollegor har gjort. Utan er insats hade kanske min dotter inte levt idag.

  Stor Kram,
  Stefan

 37. Inger Johansson

  Det är tragiskt att polisen skulle gå mot en sådant förfall.
  Själv började jag 1958 och var med om förstatligandet 1965.
  När jag 2004 gick gå hem efter 46 år saknade jag mitt jobb och mina kollegor.
  Hoppas tiden blir bättre och att du kan komma tillbaka. Polisen behöver dig.

 38. Eva

  Fint och rätt skrivet! Jag har noll tillit till polisen.!! Vill sena som dig! Som vågar bita ifrån på ett rakt och värdigt sätt! Jag önskar dig lycka till.

 39. Carl Werner

  Jag kan bara säga tack till alla poliser som kämpar i motvind för att vi ska kunna vara trygga. Det är en skam för Sverige att arbetsvillkoren för poliserna ska vara så dåliga att många av dem väljer att sluta.

 40. Ewa Östberg Ståhl

  Så otroligt bra författat, skrivet rakt ur hjärtat. Som “vanlig allmänhet” så förstår jag och många med mig, att ledarskapet inom polisen är mycket svagt och lämnar allt annat att önska. Väldigt tråkigt att behöva komma fram till ett så drastiskt beslut men fullt förståeligt. Önskar dig all lycka till i framtiden – vad du än kommer att syssla med.

 41. Ann-Charlotte Jorfors-Olsson

  Förstår att du slutar! Man ska inte kasta pärlor för svin som ordspråket säger…på samma gång är det mycket ledsamt då jag förstår att du är en engagerad polis o människa. Det är sådana människor som du som skulle vara chef inom polisen!
  Själv är jag undersköterska inom hemtjänsten och det du beskriver om utveckling och omorganisationer inom polisen känns igen från min arbetsplats. Ett fåtal av alla förändringar är till gagn för oss som jobbar “i verkligheten” resten önskar jag ditt pepparn växer!
  Önskar dig Lycka till!
  Mvh Lotta

 42. Yvonne Fredlund

  Det du skriver griper verkligen tag i mig! Du och dina kollegor gör ett fantastiskt arbete vilket jag tackar för. Ledsamt att det går så långt att du, och många med dig, lämnar sina tjänster. Tack för ditt val att bli polis och vara stolt över det! Tragiskt att du lämnar på grund av vad som pågår. Vi behöver personer sig dig! Här kommer en lycka till kram från mig!

 43. Anders Ekdahl

  Kram Josephine! Tråkigt att läsa ditt välformulerade brev men jag förstår dig. Grattis till din dotter i dubbel bemärkelse. Anders (Din ljudtekniker på 112 Gävle)

 44. Helena

  Tack för din fina insats till samhället och dina kloka och ärliga ord, din beskrivning av vad du tycker är fel. Hoppas någon kan ta till sig dina ord och ändra på saker som är fel. Jag förstår inte varför man inte lyssnar på er som vet hur ert jobb är och hur man kan rätta till till det bättre. Hoppas du kommer göra ett bra jobb någon annanstans där du får känna dig uppskattad och värdefull och kanske återvänder du tillbaka när ledningen ändrar sin inställning.

 45. lisbritt vendel

  Förstår dina val, men ack så sorgligt det är att du känner att du måste välja en annan väg. Hur länge ska vi medborgare behöva se på medan detta tokeri pågår??? Tack för de år du gav. Lisbritt

 46. Anders Johansson

  Men vadå “vi blir inte fler vi blir färre”, det är väl bara att räkna hur många anställda poliser det finns i Sverige, det kan väl inte finnas någon tvetydlighet eller möjlighet att konstra med den siffran?

 47. Gimpen

  Men Jossan!! Nu är jag lite chockad – du var en av dom sista jag trodde skulle sluta..! Läser ibland twittrande poliser och hittade då hit!

  Man ska vara sann mot sig själv och följa sin inre röst, det växer man av. När man tar rätt beslut känns det i hela kroppen. Jag minns själv när jag bestämde mig; jag var på väg till ett nattpass, ledde cykeln på Brynäs och filosoferade när det slog mig som en plötslig insikt.

  För egen del hade jag till en början identitetsproblem och stunder av tvivel, men man ska stå för sina beslut. Var sak har sin tid.
  Att ha fått uppleva kamratskapen är unikt, likaså allt man får se och vara med om. Det är något att vara tacksam över, och idag är det lätt att finna glädje i det lilla i vardagen.
  Det där du skriver om “bitterkärring” är viktigt. Jag kände samma sak, och bl.a. bitterhet är en tärande känsla.
  Att vara polis i dagens Sverige är inte vad det en gång var, och bilden som jag ser i min spåkula är minst sagt bekymmersam och mörk. Men det är en annan historia.

  Jag är glad för din skull Josephine! Du var en chef som jag hade en speciell relation med, du var ju som en morsa – på gott och ont, haha!
  Lycka till – framförallt med den lilla söta trollungen Elsa! Där kommer du få fullt upp om du inte redan har det – det syns i ögonen på’na! ;P Finns mer att säga men jag håller mig kort (nåja)..!

  BAMSEKRAM och jag hoppas våra vägar korsas igen!

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Gimpen! Jag är glad att du var i mitt turlag! Tack för dina fina ord och hopas allt är bra med dig! Hoppas vi ses snart! Sköt om dig! Stor Kram

 48. Mia K

  Hej Elsa! Mycket bra att protester mot ledningen också tar denna väg, även om jag beklagar ditt beslut då du säkert är en good cop! Lycka till!

 49. Andy Svensson

  Mycket bra skrivit Josephine en fd Polis med ett stort hjärta och insikt. Det är sådana som poliskåren behöver mer av. Önskar dig all lycka till i framtiden.

   1. Stefan Larsson

    Tråkigt, men detta har jag sett i många år i Karlstad!
    polisen har blivit hatade även här vilket inte är så konstigt då de bara sätter dit folk för småsaker eller hittar på saker
    för att bötfälla! speciellt om man kör en gammal eller stylad bil (godkänt av SBP) så hittar de tex på att Avgasystemet inte är org
    och det kvittar om så bilen är besiktigad samma dag!!

    de riktiga brotten läggs ned i brist på bevis heter det, men man kan ha gjort allt polisarbete själv och fått tag i gärningsmännen och
    fått erkännande, Personnummer telefonnummer m.m. så läggs det ned ist!

    bättre o ta Svenssons på Motorvägen som kör 5 Km för fort för de betalar ju….

    https://kundo.se/org/svt-tittarservice/d/kontakta-svt-2/

 50. Ywonne Norrman

  Oh vad bra att någon kan säga ifrån. Tyvärr är det väl så att höglönen inte kommer att läsa det vilket är väldigt synd. Jag är gammal missbrukare men la av för många år sedan. Har haft med polisen att göra några gånger men dom har alltid bemött mig med respekt. Det är alltid fotfolkets som är bäst. Kommer du högre upp så är det mest pengarna som styr. Snacka om kriminellt. Lycka till på din framtida väg.😻

 51. Leif Kihlström

  Mycket bra inlägg, respekt. Hade jag hetat Dan Eliasson, så hade jag skrivit ett svar på ditt inlägg, som skulle lyda. Josephine, efter att ha läst ditt inlägg har jag förstått att jag har varit en idiot, som inte lyssnat på alla de poliser inom kåren, eftersom det är ni som innehar all kunskap, och inte vad jag hittills ha trott, alla chefer. Hoppas att det är OK att jag kommer att kontakta dig ? Vill även be alla de poliser som blivit ignorerade av undertecknad och chefer, om ursäkt, och med en förhoppning att nu kommer det att bli ordning på torpet. Och ett stort tack till dig, Josephine som fick mig att vakna. Med vänlig hälsning Dan Eliasson

 52. Ingvar Blomster

  Min far, min bror och min morbror var poliser i Göteborg. Från att ha varit ett respekterat yrke, så har det gått utför med polisyrkets status. Det har blivit något man ser ned på. Så har det även varit med lönen. I realskolan hade jag en blivande minister i Palmes regering. Han sade: tillgång och efterfrågan gäller i hela arbetsmarknaden. Han blev inte långlivad som minister. Det gäller lön, arbetstider, förmåner, och inte minst befordringsmöjligheter. Att chefer måste värna om sina underställda är en självklarhet. Cheferna måste veta hur det är att jobba som poliser. Det går inte att rekrytera socionomer och partivänner som chefer. Det har varit samma utveckling i skolan. “Vem som helst kan ju vara chef mm.” Tar lång tid att vända utvecklingen. Den som blir statsminister nästa mandatperiod måste ha “råg i ryggen och hårda nypor för att vända utvecklingen.

 53. Johan van Loon

  Bedankt voor je inzet en liefde voor andere mensen,denk dat het overal ook in Nederland de baan als Politie agent erg veranderd is,
  en niet de baan die velen hebben/hadden gekozen om andere dingen dan papierwerk enz.

 54. Anna, allmänläkare

  Bra skrivet förutom att psykolog och läkare har du inte varit. Håller med om att mycket behöver förbättras för bl a polisen, lärare, läkare som jag själv. Måste bli slut på att bara tacka och ta emot. Men när fler och fler väljer att sluta borde ledning och politiker reagera och lyssna på fotfolket – de skulle ju aldrig kunna sköta våra arbetsuppgifter.

  1. Tommy

   Hej Anna allmänläkare
   Tror du att du är så jävla märkvärdig bara för att du är läkare? Du kan inte riktigt hålla dig från att kommentera att psykolog och läkare har du inte varit…. I hela det långa inlägget där det beskrivs vad hon har krigat, kämpat och offrat för vårt samhälle så var det den lilla snutten du hakade upp dig på.

   Du är en patetisk människa och jag tror att din roll som allmänläkare, att sitt och uggla på en vårdcentral nånstans och skriva recept på pollenmedicin till patienter med rinnande näsa gör dig knappast till någon folkhjälte och berättigar inte dig till att sätta sig på några höga hästar.

   1. Johanna

    Du förstår väl hur hon menar?! Om du inte förstår att läsa det allra enklaste mellan raderna, så undrar jag hur väl du förstår dina patienter..

   2. Johanna

    Anna! Du förstår väl hur hon menar?! Om du inte förstår att läsa det allra enklaste mellan raderna, så undrar jag hur väl du förstår dina patienter..

  2. Josephine
   Josephine

   Hej Anna! Det har du rätt i! Jag har inte den utbildningen MEN jag menade att jag tagit hand om människor med t e x stickskador och andra skador som behöver läkares hjälp. Jag har varit “amatör” psykolog och lyssnat och pratat och gett råd till människor. Ha det gott!

  3. Henrik Goldkuhl

   Det klart att hon inte varit på pappret – men fungerat som en! Kanske beroende på att du inte varit på plats! Skulle aldrig önska någon patient din totalt fantasi- och empatilösa terapi! Ouch!

 55. Lars Åhlin

  Fint skrivet. Detta med att administration växer sig allt större – och i allt högre grad sysslar med att skriva skrivelser mm till varandra, aldrig någonsin ge verksamheten bättre stöd eller göra att ledningen fattar bättre beslut – tycks finnas i hela det offentliga Sverige, åtminstone inom sjukvården som jag harcerfarenhet av.

  Anledningen är alfahannar (och honor) till mellanchefer vars främsta mål är att öka sin egen stab av medarbetare. Eller snarare, att högsta ledningen hamnat i symbios med sin administration istället för att basera sig på mandat från brukare och skattebetalare (i polisens fall medborgare).

 56. GRETA Gustafsson

  Så fantastiskt bra skrivet, Du rör mej till tårar.Två barn barn har kommit in på polishögskolan i höst, jag som farmor, känner ingen glädje över deras val. Jag ser ju utvecklingen och detta slappa system vi har. Ni kämpar och tar fast bovarna , och dom släpps lika fort utan straff. TACK för Ditt fina brev.

 57. Yvonne Berntsson

  Herreguud vilken underbar beskrivning på ett otroligt viktigt arbete 👍Nu skall du sluta. Det gör mig så ont.
  Vi behöver bra poliser. Ledarskapet inom polisen är lika dåligt som det är inom sjukvården. Dåliga s.k chefer som endast tänker på sig själva. Där medarbetare inte är värd ett ruttet lingon.
  Nä ge våra poliser en lön som dom kan leva på. Att polisen får en status att känna stolthet. En arbetsmiljö som är värdig.
  Men vi tillhör offentlig sektor vilket inte ses alltid med blida ögon. 😢😢

 58. Vladimir Antic

  Det är tråkigt att läsa, jag har jobbat på företag som bara blir sämre och sämre, idag jobbar jag på ett företag som bara går bättre och bättre. Så jag vet hur det känns, nu är jag inte polis men det känns inget bra och det måste ju vara ännu värre med en så viktig uppgift som upprätthållare av lagen. En skyldighet som staten ansvarar för. Det skönt som vi redan insett uruselt och bekräftas nu med jämna mellanrum av människor som Elsa.

  Tack för ditt bidrag både som polis och medmänniska nu att informera andra om hur det står till. Jag liter inte längre på media och mitt förtroende för att polisen ska kunna upprätthålla ordningen är så gott som förlorat.

 59. Anita Bernt

  Kära Josephine ja det har man sett att det har blivit sämre och värre kommer det att bli med alla invandrare som ger sig på räddningstjänst och ambulans tror jag det blir inte lätt för polisen att hålla stånd när Ni blir färre också. Tack för ditt arbete i alla fall och lycka till. ❤❤❤

 60. anita idh kammelid örebro

  Fantastiskt bra skrivet….jag har vänner som är poliser. ..förstår att det är ett yrke som man kanske tänker sig för att utbilda sig till idag….det måste absolut bli klart bättre. ..både lönemässigt i jobbigt för poliserna…en av våra allra viktigaste yrkesgrupper! !!

 61. Karin. Segerberg

  Hej mycket bra skrivet. Polisen har inte alls dom resurser som behövs med ständiga neddragningar. Du och alla andra poliser där ute gör ett beundransvärt jobb. Jag förstår er frustration. Kram från Karin undersköterska och hälsocoatch. PS Lycka till jättemycket .Ds.

 62. Olle Asplund

  Jag vet hur det känns jag slutade själv 1987 efter mordet på Palme jag tyckte det började spåra ur redan då. Lycka till med resten av livet och jag vet att sådana som du behövs överallt människor med civil kurage empati kunskap behövs alltid

 63. Markus

  Jag är så glad att vi har er poliser. Trots både ett riskfullt yrke och usla arbetsförhållanden.

  Tack för en ovärdelig insats under dina år som polis!

  Vad gör vi den dagen ingen svarar när man ringer 112? Bara tanken på alla barn som far illa runt om i vårt land, det svider i hjärtat.

  Precis som läraryrkets status och lön borde höjas så Måste polisens ersättning höjas och sättas till en faktisk riskkompenserande nivå. Ta ett statslån om så behövs. Men förstärk en av våra top fem viktigaste myndigheter i riket. Utan en grundläggande trygghet i vårt samhälle så spelar det ingen roll hur bra vi svenskar har det i övrigt. Jag betalar hellre en högre slant för tex sjukvård om jag i gengäld kan sova tryggt om nätterna utan oro för att jag eller någon medmänniska lider pga bristfällig säkerhet.

  Tack till alla poliser som står kvar när vi andra flyr. Tack för att ni håller ut. Ni är förebilder och hjältar. Jag har velat bli polis sen jag var ett barn. Det vill jag fortfarande men har tyvärr inte fysiska förutsättningar. Däremot kan jag hjälpa till med marknadsföring om ni har en stol ledig på deltid. :) Kärlek!

 64. Thomas

  Bra skrivet…
  Er låtsaschef Dan Eliasson är ju totalt vidrig….ni skulle ALLA strejkat en hel dag……o begärt hans avgång…..

 65. Fredrik

  Riktigt bra skrivet. Jag valde själv att avsluta min anställning inom myndigheten för 3 mån sedan. // Fredrik

 66. Ejnar Christensen, Station City, Halmtorvet 20. København

  Tak Josephine. Jeg er enig i alle dine beretninger. Flot skrevet. Jeg har været polis i Danmark i 36 år indtil pensionsalderen og har tenkt som dig mange år. Tak for indlægget

 67. Annika

  Min personliga upplevelse av Polisens arbeta är att Poliserna gör ett mycket bra jobb, men sen händer det, utredning, åklagare och målsägandebiträden. Tingsrätten där sitter många som är fega för att bli personligt utsatta privat så de väljer enklaste vägen = att systemet blir helt tandlöst…. Sätt dom bakom mörkt glas så kanske vi får rätt domar och systemet börjar att friskna till. Polisen får utdelning för sitt arbete, offren får rättvisa och ” buset” får veta att lägger man handen på plattan så bränner man sig…. Och höj polisens löner!

 68. Ulla Adamsson

  Hej. Jag förstår din frustration. Tyvärr är det de bra poliserna, såna som du, som slutar. Jag tackar för den tid du stått mellan mig och buset. Jag hoppas att vad du än hittar på, istället för att vara polis, får ett yrke du kan känna glädje och stolthet för. Kram 💐

 69. Lea Hellström

  Grattis till dig för beslutet till att börja ditt nya liv med hälsa och stolthet i topp.
  Har själv sett insidan på Polisen i Malmö under 20 år dock bara som assistent för man är mkt lägre i harakin som civil.
  Hela myndigheten borde skakas om och cheferna ses över många har gett upp och verkligheten ute och inne kallnar.
  Vad ska det bli av detta då alla goda slutar ska det bli som i USA för det är pg !
  Ha ett gott liv med din familj!

 70. Elisabet Blom

  Hej Jossan!
  Så fint skrivet! Blev tårögd när jag läste det du skrivit. Det är människor som du som behövs här i världen! Inte bara inom poliskåren utan i hela samhället. Poliskåren har gjort en stor förlust, men skolan drog högsta vinsten när dom får dig!
  Lycka till med nya jobbet!
  Kram från Lisa. (Jobbar på Enerco Bäckströms 😊)

 71. Schannie Boye

  Du som brinner för människors trygghet, säkerhet och rättvisa…..
  Du är den som inte kan värderas tillräckligt mycket….
  Att Polismyndigheten nu förlorar Dig, Du som värderar just trygghet, säkerhet och rättvisa är så många steg bakåt…..
  Vi behöver, jag och andra i samhället behöver all hjälp vi kan få, det vädjas nu till allmänheten att vi ska hjälpa polismyndigheten, hur ska vi göra, när Ni som har utbildning kunskap och erfarenhet av problemen står inför omöjliga uppgifter…?
  Idag förlorar Polismyndigheten ytterligare 1 polis, många,är nog på samma spår med Dig…..tyvärr…
  Jag önskar Er all Lycka….
  Mvh Schannie Boye

 72. Ann-Sofie

  Så blir vi medborgare utan en otroligt bra polis som egentligen bara vill göra ett bättre polisjobb. Jag blir så ledsen när jag läser det du skrivit! Vi behöver fler poliser som dig i det här samhället! Toppstyrning är ett vanligt sätt idag att försöka.dra ner på kostnaderna. Lycka till i framtiden!

 73. Maritha

  Så bra skrivet! Någon måste våga säga sanningen och inte lägga locket på och gömma sig bakom statistik. Jag kan inte låta bli att undra! Tänk om den personen är du? Tänk om just du är viktig där du är och behöver öppna dessa dörrar på plats och se vad sim händer? Lycka till i framtiden! My

 74. Nv

  Wooow läste allt. Jag ska va ärlig polisen har jag aldrig gillat polisen. Har varit missbrukande tjej o haft med en del kriminellav killar att göra, (gjort omvägar för mig själv) men hur som så har ni alltid hotat o ta ifrån mig allt jag älskade så därav allt hat. Men blev berörd av dom historia av de du sett o åstadkommit. Och låter som ett jätte arbete du har bakom dig o kanske även framför dig. Läser själv socionom programmet idag och de är ett bra sätt att hjälpa oxå. Tänker du kanske inte vet vad du vill göra men kommer definitivt fortsätta läsa din blogg med spänning o se vad de blir av de.

 75. Christian Møller

  Det er meget godt beskrevet af virkeligheden for rigtig mange politifolk – både i Sverige men også i resten af norden. Det er trist af udviklingen går i retning af virkelighedsfjerne ledere der retter fokus mod evige besparelser, stramme budgetter og urealistiske målsætninger deraf. Politifolk mødes af konstante og dårligere forandringer som er bestemt af unge DJØF’er (nye unge universitetsuddannede “specialister”) som sidder i finansministerier, i ledelsens top og sætter retningen for politiets opgaver, indsatser og begrænsninger. Nedskæringer fremfor tilførsel af ressourcer er desværre dadligdag.
  Politifolk i hele norden er tillige hårdt ramt på den faglige stolthed og de fælles gode værdier i korpset. De føler sig svigtet og selvom de holder fast og gør alt for at tilfredstille alle omkring sig – borger og ledelse – er udviklingen nedadgående og trist..

  Jeg føler med dig, men forstår dit helt rationelle valg, Jeg tog selv beslutningen efter 22 år i politiet, men har siden ikke fortrudt mit valg. Du har ret, stoltheden ved at have jobbet i politiet og gjort en kæmpe forskel for mange vil man aldrig glemme.

  Held og lykke med fremtiden til dig og alt godt for vores politifolk

 76. Lisa Hellsö

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Hoppas bara det blir gehör från ansvarigt håll. Om flera vågar vara som du så kanske det blir resultat. Om yrkeskåren, dvs polilsen får en högre status så är mycket vunnet för framtiden.

 77. Astrid Nilsson

  Så sorgligt att bra människor lämnar polisyrket. Ständigt denna omorganisation – den finns ofta med i enskilda polisers beskrivning av en icke- fungerande vardag. Lycka till.

 78. Leo

  Josephine… Dina rader gör mig både glad och ledsen… Glad för att du tar ansvar – för dig själv och att du väljer att skriva, så att vi ute i dagens Sverijen kan få en uppdaterad insyn i en polis verklighet. Stort tack! Ledsen – det är jag sedan länge – då jag kan inte undgå att läsa och höra om hur Polismyndigheten i någon sorts barnslig trots – urholkar sig själv, nästan som om de blivit mutade i en läggmatch – för att bereda plats för privata aktörer… Jo, Bilderbergsgruppen och dess Stay Behind styrkor – vill bra och mer än gärna “ta över skyddet” i Sverijen… Läs t.ex Anders Jallais böcker – eller Gunnar Walls… JAG är så pass kommen till åren att jag både minns bra tider – och samtidigt inte oroar mig för döden. Polisen verkar i alla fall vara som jag i min sista sats – de väntar på slutsignalen… Game over! Roger and out (sa Major Tom( David Bowie) till Earth control) Jag vet att du kommer att hitta jobb, med ledare som både ser, hör och pratar vettigt – SÅ välj med omsorg om dig själv <3

 79. Karin

  Mycket starkt skrivet. Griper tag i mej lite extra då jag har en son som är ny inom kåren. Hoppas han får uppleva förbättring. Lycka till i framtiden!

 80. Magnus Jeansson

  Jag minns 1995 då hela Svenska polisen skulle omorganiseras. Det var inte många s.k chefer som fattade ett dugg. De hade lärt sig sina floskler och matade de underordnade med detta. Det var inte många som trodde på detta. Till en början var det lite go i gängen som började på ny kula. T.ex skulle 2 lokalvaktområden ha 33 st konstaplar i samband med varandra. 11 på det ena och 22 på det andra. Efter 2 månader var ordningen återställd. Det hade blivit som förut med undantag av några civilanställda som tillkom. Resten av poliserna hade dragit som en löning till “storstaden”. Där fanns ju plats för alla. Efter detta misslyckande fortsatte amatörernas förtvivlade kamp att organisera sig. Kontentan blev en förfärlig massa komissarier som började undra vad de var till för. Något kunde de nog hitta på men någon substans stod inte att finna, åtminstone inget som förde verksamheten framåt. Jo, en sak blev förändrat. Byråkratin svällde upp som en ballong och spred ut sig som pesten. Fler “skrivpigor” ropades efter. Inga skrivpigor, de skulle bort efter några år.. Använd poliserna, fast inte befäl och chefer bara de lägst betalda. Så höll det på. Tur som f-n att man blev pensionär tidigare än avsett. Har följt eländet och man tar sig för pannan. Odugliga rikspolischefer har vi haft ett flertal av men denne tar priset i dumhet. Om han är utsedd av vår riksdag eller regering och anses vara en klippare, då undrar man vad det är för reserver till B-laget som utsett denna varelse. Tack för mig. Magnus

 81. Veronica Stjärnström

  Bra gjort. Heja heja. Att göra det du nu gör är stort och visar på stort ledarskap! Lycka till med framtiden!

 82. Maggan

  Mycket bra skrivet & starkt gjort 👍👍
  Har flera bekanta inom Polisen som också är på väg bort just p.g.a hur det ser ut just nu.
  All fortsatt Lycka Till på Din väg 👍💐

 83. Kennet Pettersson

  Hej! Förstår att du slutar med tanke på din högsta chef.Kan du kort förklara vad som du skulle ändra på om du bestämma?
  MVH Kennet.

  1. Josephine
   Josephine

   Tack för din kommentar Kennet!
   Oj det är mycket…
   Se till att alla som slutat aldrig gjort det.
   Högre löner…
   Rätt man och kvinna på rätt plats.
   Mer administrativt stöd så poliser får vara poliser och så att cheferna hinner med sina medarbetare.
   Mer områdespoliser så vi kommer närmre medborgaren och verkligheten.
   Polisen ska vara mer lokalt förankrad.
   Inte genomfört en omorganisation så fort och forcerat.
   Detta är bara tankar och mina egna. Jag kommer säkert på fler…
   Ha det gott!

 84. Gunilla Eriksson

  Så bra med sanningen den behövs nu mer än någonsin ibland alla lögner.
  Har alltid haft respekt och förtroende för polisen men i dag när de håller invällarna bakom ryggen så har jag tappat det. Så skulle ett brott ske mot familjen så fixar vi det själva för brottslingarna får inga straff i dag utan de får skadestånd.
  Lycka Till

 85. Irene

  Som före detta polishustru är det med stor sorg jag läser dina ord… är välbekant med dina tankebanor även om det är många år sen ex mannen gick ut Polishögskolan i slutet av 70-talet och jobbade kvar inom Polisväsendet ända tills i våras…. Dock inte i yttre tjänst sedan många år..

  Ni behövs ju så väl så det är en stor sorg att det inte satsas mer på genomgång och åtgärder runt arbetsmiljö och arbetsbelastning samt möjligheter till återhämtning. Det är ju som polis stökigt, sorgligt, tungt, roligt, tacksamt, glädjestunder, och rent för jäkla omväxlande… men det är sorgligt att arbetsmiljön är så dålig och kollegor lämnar p g a detta och andra orsaker när ni är samhällets “änglar” tillsammans med andra blåljuspersonal…

 86. Ewa

  Jag jobbar aktivt med MBU/Landskrona – Något som ska ge Polis, Räddningstjänst, Ambulans och Socialtjänsts en större förståelse! Jag gillar ditt inlägg 100% och lite till! Ledsen att höra att du ger upp men Tusen tack för ett himla väl utfört arbete! TACK!

 87. Lars-Erik karlsson

  Raka rör, det är ju fruktansvärt att behöva lämna sitt jobb i frustration oavsett yrke att gå till jobbet o brinna för det man gör i tid o otid stå ut med all skit o spott o spe men ändå göra det för att man vill leverera sitt bästa men att behöva lämna det för att cheferna o ledningen skiter fullständigt i dig o dina prestationer måste kännas för djävligt men lycka till med det du har framför dig o gå rak i ryggen.

 88. JENS SANDIN

  JAG PERSONLIGEN TROR ATT DU FAKTISKT,ÄR VAD ALLA MEDBORGARE ,KRIMINELLA ELLER INTE VILLE HA SOM POLISER EN HUMANIST,FÖRSTÅR DÅ ATT DU MED RAK RYGG TOG AVSKED TILL EN KÅR I FÖRFALL AV DEN FARLIGA SORTEN SVERIGE ÄR INGET RÄTTSSÄKERT LAND NUMER UTAN HAR BLIVIT EN POLISSTAT EN STAT SOM OLOF PALME MED FLER SKULLE FÖRAKTAT O KÄMPAT TILL SISTA DROPPEN FÖR ATT FÅ ÄNDRING TRAGISKT MEN SÅ SER DET UT,NU,OCH FRAMTIDEN SPÅR UTVÄCLING ÅT EN MER O MER PARAMILITÄR POLIS SOM STYR LANDET MED HOT OM VÅLDELLER ALLMÄNT UNDANTAGSTILLSTÅND OCH SNART ÄR DET FÖR SENT NÄSTA GALNING SOM STYR POLISEN KOMMER GÅ TILL HISTORIEN TILLSAMMANS MED STALIN POL POT,HITLER ID AMIN OCH DET VAR INGEN SOM MOTSATTE SIG INNAN ALLT VAR FÖRSENT TRAGISKT VISST MEN FRTAMTIDEN FÖR SVERIGE ÄR TILLBAKA TILL MEDELTIDEN MVH JENS SANDIN

  1. Thomas

   Chefen du pratar om sitter där idag….Dan Eliasson….
   Du snackar ju i nattmössan…..
   Sverige idag straffar inte kriminella….de släpps vind för våg.
   Vad är du för en??

 89. Elsa

  Det gör ont i hjärtat att få höra att detta pågår inom polisen. Har testat på lite olika jobb sedan studenten just för att jag hela tiden vill lära mig mer om ledarskap vilket oftast känns som en bristvara på arbetsplatser. Har funderat över detta det senaste och känner att jag själv vill söka till polisen därför att jag känner att det är ett jobb som skulle inspirera, utmanande och utveckla mig varje dag. Men om det är såhär som du beskriver känns det ju inte speciellt lönt med tanke på att det är främsta anledning till varför jag bytt jobb tidigare. Vad anser du?
  Lycka till med dina nya utmaningar!

 90. Markus

  De bekymmer som polisen och dess organisation ofta behäftas med i debatten har stått att läsa om sen 90-talet, om inte ännu längre tillbaka i tiden.

  Fanns inte det med i kalkylen när du valde att utbilda dig? Eller räknade du med att allt skulle bli så mycket bättre?
  Visst kan det säkerligen blivit sämre. Men eftersom det var rejält dåligt från början så är det intressanta funderingar.

  1. Josephine
   Josephine

   Tac för din kommentar!
   Jag räknade tyvärr med att det skulle bli så mycket bättre. Att lyssna på hur det stod till i organisationen var liksom inte prio. Det enda jag ville som nybliven polis var att göra skillnad och finnas till för allmänheten. Det här med organisationen kom i andra hand…
   När jag senare började inse hur det var så försökte jag göra min röst hörd många gånger och försöka få till förändring.
   Ha det gott!

 91. Camilla

  Vill tacka dig för det arbete du utfört och dina ord. Jag är ledsen att du och dina kollegor får stå ut med glåpord, orimlig arbetssituation och annat elände. Ni förtjänar så mycket bättre! Min son drömmer om att bli polis och söker inom kort till utbildningen. Jag är så stolt över honom då hans övertygelse att bli polis för att hjälpa människor är stark. Jag hoppas verkligen på en förbättring för alla våra poliser….för vår allas skull. Önskar dig all lycka!

 92. Leif Skolundervisning Thiel

  Du har fattat ett bra beslut! Det tog mig över 40 år att bestämma mig. Men jag ångrar inte att jag blev polis men utvecklingen o våra dåliga löner o politernas dåliga stöd idag ger jag inte mycket för. Numera pensionär och snart bortglömd.

 93. Magnus.ostman@hotmail.se

  Vet att ni alla som poliser har det sämsta jobb som går att att få o förstår att du inte har någon lust med era villkor som ni har .jag har inte något övers för dagens poliser. Många är inte på rätt plats. Utbildningen är nog riktad till många akademiska människor. .inte så bra .vi skickar ut 1000 utbildade soldater varje år till strider o det funkar . (Förutom att ta hand om dom efteråt ) varför finns det ingen diseplin o varför ….har vi .såna som jag ingen respekt för polisen .när ni gör ett skit jobb. Men vi so privat personer måste göra ert jobb för att skydda oss med barn som är ute efter 20.00 ni gör ett bra jobb men många av er är för hetsiga o då blir det fel

 94. Nawa

  Ödmjukt skrivet, själv lämnar man läraryrket för att kämpa mig in på PHS. Det är trots allt en process att bli antagen men jag kommer att ge ett par år för att bli antagen på skolan. Är i skrivande stund på väg och bli 31, tråkigt att höra att så många slutar pga missnöje. Godspeed och lycka till/tacksam medborgare.

 95. elisa

  Hej Josephine! Gud vad jag blir arg när jag läser din text. Jag jobbar själv inom vården och har tills nyss levt i den naiva tanken att det är vi, socialtjänsten och skolan som lever under dessa bedrövliga omständigheter som driver iväg fantastiska medarbetare och omöjliggör att man ska kunna göra ett gptt jobb. Men jag förstår allt mer att en stor del av offentlig sektor är drabbat, vilket är en jobbig insikt.

  Tycker hur som helst att du verkar vara en klok person, så lycka till till dig framöver, och tråkigt för Sverige som fick en klok polis mindre….

  Vi i vården kommer hålla en manifestation den 4e september kl 14. Den kommer hållas på över 20 platser i landet och vi vill ha precis det du säger att poliserna saknar – en god organisation som ger förutsättningar att göra ett gott jobb, tillräckligt med resurser för att kunna ge en god vård. Kom gärna och stöd oss, jag tror att vi som jobbar i sådana här sektorer behöver stötta varandra för att få in detta i medvetandet hos allmänheten. För det är som du skriver – det cheferna svarar media är väldigt polerat.

  Lycka till framöver, hoppas ditt val visar sig vara det bästa.

 96. Malin

  Hej Josephine!

  Hittade ditt inlägg via gemensamma bekanta. Vi träffades för många år sedan i Sorsele några gånger. Tråkigt att läsa att polisyrket har blivit så som de är. Önskar dig all lycka framtiden! Mvh Malin Holmgren fd Halvardsson

 97. Anders

  Jag får intrycket av att polisen förlorat en mkt bra resurs och kollega i dig när du nu ger dig ut på nya äventyr. Lycka till.

 98. Gunnar Sköldberg

  Jag har jobbat som polis 1957-1964, så det känns som 100 år sedan. Att vara polis i dag och på min tid är som natt o dag, jag skulle inte stå ut en dag om jag var polis nu. Jag jobbade med det mesta patrullerande i 2 timmars pass året runt dygnet runt, tjänstgjorde inom statspolisen som det då hette med bilpatrulltjänst inom hela länet, som landsortspolis (fjärdingsman kan man kalla det)
  Inom stadens hank o stör patrullerade jag ensam, kom det någon berusad individ som var kontaktbar så sade jag:”Du _ jag går ett varv runt kvarteret, när jag kommer tillbaka ska du ha gått hem o lagt dig annars får följa med mig hem o sova i finkan” I 99 fall av hundra så hade personen gått hem utan kommentarer. Droger fanns inte alls, däremot blev jag specialist på att “kånka” hem fyllerister till stationen
  som inte kunde ta vara på sig själva. Det där med böner har jag också upplevt, dock var det denna gång fråga om att sjunga #Pärleporte”, då var vederbörande lugn i väntan på ytterligare åtgärder. Som landsortspolis fickman göra allting, från att ta rätt på personer som avslutat sitt liv till att skapa fred mellan två damer som rök ihop om vad den ena sagt om den andra, skatteindrivning och jakt på grantjuvar ingick också. Det var i jämförelse en idyll att vara polis i kontakten med alla människor mot vad det är i dag. Siv Carlsson sade i sitt sommarprat att “allt var inte bättre förr – men nu är det sämre” Ha det bra och sköt om dig.

  1. Jan P (Norge)

   1950-1970 var Sverige et homogent samfunn (nasjonalstat), nå har globalistene overtatt (EU, FN, IMF, etc) og masseinnvandring/islamisering er deres redskap til destruksjon av Sverige

   Systemskifte må starte ved at svenskene (nordmenn og dansker) stemmer vekk de gamle partiene og tar noen steg tilbake

 99. Magnus bergström

  Har läst de som du skrev och jag säger att detta såg jag redan i början 1992 när jag började hos polisen som garagassistent och lite senare som vaktmästare såg poliser få lida skratta och tro på hoppet ,hörde chäfen hit och dit att de kommer bli bättre med åren men de har och blev sämre Presis som jag sa men ingen ville lyssna så jag förstår dig som många andra ex poliser som har sakt upp sig polisen idag får mer jobb men inget stöd vilket innebär att svensk polis en vacker dag inte mer kommer existera finns massor att säga men avslutar här mvh en Fd Sivil anställd

 100. Jan

  Bra skrivet, jag är ledsen att du slutar för vi behöver erfarna poliser mer än någonsin. Men jag är glad att du tar steget för din egen skull, innan bitterheten tar överhanden! Bittra och resignerade poliser gör ett sämre jobb än peppade och motiverade.

 101. Lars Karlsson

  Jag förstår dej och respekterar ditt beslut.
  Själv har jag efter drygt 42 år som polis gjort min sista dag den den 29 juni 2016. Jag hade sagt att jag skulle jobba tills jag fyllde 64 men efter att ha varit med om ett antal omorganisationer där det alltid blivit sämre för oss sim poliser och även för allmänheten så fick jag nog och sade upp mig vid 62 1/2 år.
  Jag känner att jag nu inte längre orkar försvara min högsta chef och den organisation som han förestår. Jag tror inte längre att Polismyndigheten kommer att fungera som jag önskar. Det kommer att bli sämre för poliserna och för dem vi jobbar för dvs allmänheten.
  Det känns tråkigt att tvingas inse att de chefer som myndigheten valt ut att representera sig inte är de rätta. De vågar inte säga ifrån när de inser att det bär iväg åt helt fel hålli och den högste chefen saknar förståelse för hur verksamheten bör fungera.
  TACK alla fina kollegor runt om i Sverige som jag haft förmånen att jobba ihop med men nu har jag kastat in handduken joch gett upp.

  Lars Karlsson, inspektör LPO Ludvika

 102. Kent Andersson

  Ni poliser är våra hjältar. Tyvärr är våra politiker inte av samma skrot och korn. Jag förstår om poliser inte orkar fortsätta.

 103. Lasse

  Min far var polis i drygt 40 år, och stångades i över 20 år mot flera chefer som beskrevs, av många, som “fullständigt inkompetenta för tjänsten de besatt”. När farsan gick bort hittade jag en massa dokument som han sparat i pärmar, fulla med bevis – svart på vitt – på hur man höll varann bakom ryggen på chefsnivå, och skyddade poliser som gjort sig skyldiga till fula saker av olika grad – flera direkt olagliga saker. Allt var såklart preskriberat redan då jag läste detta, så jag fann ingen anledning att spara allt. En del har jag kvar som minne av min uppväxt, för det var en del av min uppväxt att höra på hans missnöje och förtvivlan över att inte få sköta sitt jobb på ett korrekt sätt. Och de som försökte sköta sitt jobb korrekt, blev hindrade att klättra kärriärsmässigt. De kunde bli nekade tjänstledighet när de ville utbilda sig, de kunde få sänkta betyg och sämre vitsord av chefer när de sökte andra tjänster – detta som hämnd för att de avslöjat oegentligheter. Jag lärde mig tidigt att släppa tanken på att gå i farsans fotspår för att inte behöva gå och vara förbannad/förtvivlad/maktlös. Polisyrket i Sverige är nog bland det allra sista jag skulle kunna tänka mig att försöka mig på. Men patrullerande poliser i allmänhet känner jag stor sympati för, även om en handfull av dem gjort mig oerhört besviken vid några tillfällen då jag anmält brott av olika allvarsgrader. Men det måste väl finnas rötägg i varje yrkeskår – något annat vore underligt.
  Du gjorde det min far aldrig vågade, och jag hoppas att du hittat eller kommer att hitta något som känns bra att arbeta med! Tack för att du skrev ned dina tankar – det kanske kan få någon mindre lyckad chef inom vilken bransch som helst, att tänka till lite. :-)

 104. Britt-Inger Larsson

  Stort tack för dina kloka och dessvärre sanna ord. Vi får hoppas att ledningen tar åt sig åtminstone någonting. Lycka till med det du tar dig för i framtiden. 😊

 105. Tommy Hansson

  Finns det något som skulle kunna få dig att återvända till den tunna blå linjen? Har full förståelse för din frustration, man skulle ju önska att politiker och våra allra högsta chefer läser Din blogg. Lade en liten länk till Ditt berörade inlägg på Blåljus.

 106. Monica Wickner

  Så synd att polisen tappar en sådan människa som dig.
  Jag hoppas man gör något åt er minst sagt dåliga arbetssituation innan man tappar allt för många engagerade poliser som du.
  Lycka till med ditt nya val 💕

 107. Daniel

  Jag har jobbat sedan 2003 inom äldreomsorgen. Allt du skriver kan tillämpas inom vård och omsorgen också. Kanske är det dags att det offentliga upphör att vara en skyddad verkstad för menlösa chefer och tjänstemän. Den 31 augusti börjar jag på högskolan och läser till IT-drifttekniker. Lycka till med ditt.

 108. Håkan wijk

  Hej vill tacka dig för tiden och engagemang under den tid du tjänstgjort! Önskar dig all lycka och välgång i ditt nya val Tack . Ps är själv en gammal Sbp vi fick sparken 2012 !

 109. Mia

  Tråkigt att du lämnar, men jag förstår att du tröttnat på tomma löften, lögner o hopplösheten av ett rättssamhälle som inte gör sitt jobb när du och dina kollegor gjort ditt.
  Du gör rätt som lämnar innan som du skriver: blir en bittertant.
  Jag hoppas du hittar ett nytt jobb med en utmaning där du får använda all din kunskap du fått genom åren som polis.

 110. Tess

  Vad fint skrivet! Har som sjuksköterska varit i kontakt med er poliser flera gånger på olika akutmottagningar och tycker ni gör ett fantastiskt arbete! Alltid trevliga och kompetenta! Liksom oss har ni ju ett jobb som är tufft många gånger då man ser mycket av samhällets baksida, men också oerhört många fina stunder också såklart. Lycka till i framtiden!

 111. Camilla Nielsen

  Jättebra sammanfattat och jag skriver under på varje stavelse.
  Slutade 2003 fr Sthlms polisen, jobbigt beslut men som det ser ut idag är jag glad.
  Polisen är illa ute.
  Lycka till mex din civila karriär.
  Mvh
  Camilla Nielsen fd kriminalinspektör numera beteendevetare ❤

 112. Käbbel Svetsaren

  Men du kan ju inte sluta nu! Vi har ju hittat lösningen på alla problem iom. vår genila kampanj med armbandet #tafsa inte !

 113. Johan Bäckander

  Jag förstår dig precis Josephine.
  Jag är sjuksköterska och känner precis likadant för mitt jobb och min arbetsgivare. Jag har slitit inom anestesi och intensivvård i 20 år. Jag har arbetat inom ambulanssjukvården, så jag vet precis vilka svåra arbetsuppgifter du och dina kollegor har att lösa och med vilket tålamod, mod och kompetens ni gör det. Ni har min fulla respekt och det är inte svårt att förstå att många av er väljer att gå andra vägar.
  Så är det för mig också.
  Dom säger att det går bra för Sverige. Det borde inte vara ont om medel till offentlig sektor. Alla vet att det är ont om sjuksköterskor och poliser och att många lämnar sina jobb i frustration över dåliga löner, otydligt ledarskap och usel arbetsmiljö.
  Ändå finns det inga signaler om att makthavarna vill vidta åtgärder för att lösa situationen och göra våra yrken mer attraktiva och möjliga att stå ut med.
  Det är med sorg i hjärtat som jag ser allt fler som valt yrkesbana utifrån en önskan att “göra skillnad” lämna sina jobb.
  Det är inte värt det. Man måste tänka på sig själv, på sin familj och sin pension. Det är otroligt ohälsosamt att arbeta med yrken där man har sådant enormt stort ansvar men så små befogenheter att påverka sin arbetssituation.
  Lycka till med framtida utmaningar Josephine! Ta hand om dig själv och det dina.
  Det är vad jag kommer att göra.
  Ställa krav och inte ta skit.
  Arbeta för att leva istället för att leva för att arbeta.
  Allt gott!
  /Johan

 114. Ola

  Kjenner igjen alt du skriver, akkurat samme situasjon her i Norge. Det blir bare mer og mere topptungt av ledere uten bakkekontakt og gangsyn, mens man blir færre og færre til å være tilstede for befolkningen. Vanskelig å kjenne seg igjen i den rosenrødt beskrivelsen som enkelte ledere fremmer i media. Opp til mellomledernivå er det masse bra ledere i norsk politi, derfra og opp til toppledernivå er det sørgelig dårlig stilt. Tipper det er ganske likt i Sverige. Uansett lykke til videre med ny karriere👍

 115. Johanna

  Det är en skrämmande utveckling det här! Polisen är en av våra viktigaste samhällsbärare! Utan en fungerande poliskår har vi snart ett korrupt och utarmat samhälle.. “Lösningen” som nu är verklighet är horribel: att ytterligare sänka kraven för att bli antagen till polishögskolan. Numera kan personer med marginell mental retardation bli antagna. Istället för att förbättra ledning, organisation och arbetsvillkor. Istället för att höja status och lön.. Du ska vara stolt över att ha varit polis. I en nära framtid kommer det dock inte vara något att vara stolt över. En katastrof för hela samhället!!

 116. Kristina

  Hej,,,,,,! Blir både förvånad och oroad av att jag läser det Du skriver! Jag är troligen en av dom som Du m fl har jagat och velat sätta bakom lås och bom! Jag är en drog brukare, å har varit det i hela mitt liv, nu är jag 50+, är mamma & mormor! Men lik förbannat så har jag inte fått hjälp som fungerat,,,,,för viljan finns å har funnits att sluta m amfetamin! Jag blev berörd av det som Du skrev,,,vill bara önska Dej lycka till i framtiden! Sverige finns INTE längre,,,,tyvärr!

 117. Åke Sandorf

  Väldigt bra skrivet verkar komma helt från ditt hjärta. Hoppas att det kan påverka till det bättre för Ni poliser gör et mycket bra jobb och borde få allt stöd för att kunna utvecklas vidare i yrket och få tillfälle att känna tillfredställelse i det viktiga jobb Ni gör. Hoppas att ni får en förändring som leder till det bättre. Och jag anser att alla bör respektera all blåljuspersonal och deras viktiga arbete och de svenskar som ej gör detta hör hemma i finkan! De som ej är svenskar o ej respekterar blåljuspersonal bör skickas tillbaka till sitt land någon annanstans i världen. Det är hårda ord men de som riskerar allt och utsetts för stora faror i jobbet skall absolut mötas av full respekt för sitt arbete.

 118. Andreas

  Jättebra skrivet.
  Jag har full förståelse.
  Jag har själv lämnat det yrke jag är högskoleutbildad till pga. dåliga förhållanden.
  Känner igen mig precis i det du skriver. Det kan kännas tungt just nu men jag lovar att det kommer kännas hur bra som helst när du hittat ett annat jobb du trivs med.
  Jag har aldrig ångrat att jag vågade göra ett karriärsbyte, mår mycket bättre nu.
  Ta hand om dig!

 119. Teres

  Tack för att du sätter ord på den frustration som jag känner efter snart 10 år som polis😞. Du beskriver exakt och ärligt hur det känns att vara i en organisation som helt tappat greppet om de viktigaste personerna-medarbetarna- vi som i ur och skur ska orka värna om medborgarna i vårt land.
  Starkt av dig att gå vidare och ta klivet 👍
  Jag önskar dig all lycka till & kan bara beklaga att Polisen tappar en person som dig.
  Ha det gott!☀️🌸
  Kram från blåljuskollega i Örebro län

 120. Pärsan

  Ingen skulle bli gladare än jag om du ändrade dig och stannade. Du behövs och tänk om man kunde få in en “Lagebäck” i laget. Då kanske samspelet och fokus dra igång…

 121. Lena

  Vad tråkigt att det har blivit en sån hemsk arbetsplats att du känner att du måste sluta. Det är inte kul alls. Jag önskar jag kunde göra något så att den svenska polisen fick må bra på sitt jobb. Ni är navet och tryggheten. Vad du än hittar på önskar jag dig lycka till och hoppas att du kommer tillbaka som polis. Du behövs. Kram Lena

 122. Sara

  Bra skrivet Josephine! Jobbade själv inom Polisen som administratör och så hur alla polisanställda i kärnverksamheten jobbade för att göra det vi ville, hjälpa våra medmänniskor och göra ett bra jobb. Svårt med en sådan omorganisation som trampat hårt på organisationen och personalen. Som du gör nu, gjorde jag också. Slutade. Nu jobbar jag på ÅM och trivs väldigt bra :) Jag håller med dig om att jag hoppas det finns chefer som vågar se på organisationen med öppna ögon och vågar säga ifrån och stötta sin personal. Lycka till i framtiden ! Mvh Sara

 123. Jeanette finnström

  Nej va tråkigt. Det är ju just såna ärliga mänskliga varma poliser vi behöver i Sverige. Men förstår dig när du beskriver.
  Önskar dig all lycka framåt.
  Jeanette ( bussförare)

 124. Esther Salari

  Hej Josephine,
  Jag har jobbat som polis i Nederländerna i 17 år innan jag sa upp mig och flytande till Sverige. Jag känner igen din berättelse så mycket väl. Det är exakt lika som det var där jag jobbade. Jag hoppades att jag kunfe jobba inom polisyrket igen efter jag hade blivit Svensk Medborgare, men har gett upp grund av alla berättelser jag fick höra. Lycka till i det vanliga livet utanför polisen. Polis är trots allt, för alltid i hjärtat

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Esther! Va tråkigt att läsa att det var lika i Nederländerna…undra varför det är lite lika överallt? Tror det är för stort maskineri att dra runt på ej kompetenta ledare och brist på poliser… hoppas du hittat nått annat skoj att göra! Kram

 125. Sacke

  Jag är en totalt främmande människa för dig. Men dina sista ord som Polis värmde verkligen. Jag förstår att du vill lämna detta otacksamma yrke då i synnerhet eftersom du inte fått det stöd du förväntat dig uppifrån.

  Du skall veta att trots alla spot och spe som du fått av framförallt otacksamma och garanterat skyldiga individer så har tin insats varit uppskattad bland allmänheten (om jag får vara dess talesman).

  Jag vill nu önska dig all lycka i ditt framtida yrkesval, där jag är övertygad att du kommer att göra skillnad. Hur jag vet det? En person som väljer ett yrke som polis från börja är en människa som vill göra något positivt för sina medmänniskor. Och jag tror att du fortsätter med något där dina insatser sker till dina medmänniskors välbefinnande.

 126. Ulla Thomsen

  Så synd att du slutar!!!! Vad vi medborgare verkligen behöver är en rakryggad kår som gör det jobb de är anställda för!!! Vi behöver er medmänskliga , kunniga som verkligen gör skillnad i vardagen !!!! Detta är inget nytt i ert yrke !! Varför tar ingen ansvarig krafttag !! Allt kan inte gömmas i statistik och siffror !!! Partifärger och kamratskap i all ära men en upprensning i era led verkar långt borta !!! Varför !!!????

 127. benny svensson

  tack för den tid du funnits för folket i ditt län, har bott i Gävleborgs län i tidigare liv, är uppe då o då o hälsar på, ser
  hur allt har förändras, har barn o barnbarn som bor runt ljusdalstrakten, hoppas att dom klarar sitt liv med färre som dig

 128. Jes Hedensted

  Mycket bra skrivet. Sorgligt att det ska behövas bara och att poliser ska behöva sig upp sig. Lycka till framöver

 129. Kenneth Hagman

  Hej Josephine..
  Du gör helt rätt.. Var själv kustbevakare i nästan 10år. Känner väldigt mycket i det du skriver. Kommer ihåg hur spännande det var att bli kustbevakare. I annonsen och under rekryteringen sökte man drivna människor. Jag började jobba med positi.v attityd ville göra skillnad. Tog ett par år och insåg hur sjukt och hur man slösar med skattemedel. Samtidigt är hela organisationen fylld med egoister som bara ser på sig själv och inte lägger tid på den roll kustbevaknings yrket är täntkt att vara. Finns väldigt många insidenter i min roll som kustbevakare som man egentligen borde informera median om som garanterat skulle bli förstasides nyheter. Bestämde mig dock att sluta. Istället för att gå i pension bitter. Precis som du beskriver det. Idag driver jag 3 företag och snart ett 4:e som går relativt bra. Det jag har med mig från min tid från att ha jobbat åt en myndighet är bitterheten. Personligen tycker jag idag att betala den skatt vi har är idiotiskt för den används inte på rätt sätt.. Men lycka till… Med det du skriver hörs att du är en grymt drive.n person som inte vill slösa med ditt liv..

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Kenneth!
   Bra gjort av dig! Härligt att höra att det går bra för dig idag!
   Som du skriver…jag är en person som vill leva här och nu. Ha det gott!

 130. Claes Söderlind

  Hej
  Mycket tråkigt att du som polis lämnar ditt yrke och status, för ni poliser har en mycket hög status hos oss medborgare. Efter att ha följt och läst en hel del om er omorganisation så har jag har full förståelse för din frustration vad det gäller polisens ledningsstruktur och chefsskap.
  Hoppas ditt framtida val, vad det än blir ger oss anledning att få återkomma till dig oavsett vad det än gäller.
  Ps. jag har inte varit polis men jag har utbildat skyddsvakter inom FM Ds.
  Ha de gott

 131. Susanne

  Underbart fantastiskt skrivet.. Får jag låna vissa delar och referera till dig.. Fd civil GC som värdesatte personalen men som inte dög som chef i nya myndigheten🙏❤️

 132. Istvan Leiner

  Synd att du slutar. En mindre som försöker göra skillnad. Men känner man att man inte kan göra mer så måste man gå vidare. Finns många som uppskattar erat jobb. Bla jag. Lycka till!

 133. Holger

  Jag förstår din frustration över chefer som inte värderar sina anställda utan bara lägger på dom mer och mer fast på mindre tid.
  Jag gick in i väggen med dunder och brak pga av detta och har nu sjukbidrag pga all stress så du gjorde helt rätt som slutade medan tider var för tyvärr så gjorde inte jag det utan det gick för långt och jag har många väktarkollegor som upplever samma sak även om det kanske inte är lika hårt för oss som för polisen men dåliga chefer finns tyvärr över allt så lycka till med ditt nya yrkesval hoppas du kommer att trivas där

 134. Titti

  Jag hade själv en dröm om att bli polis men kom inte till skott att söka Polishögskolan förrän jag var 30+. Jag bedömdes som mycket lämplig av psykologen och klarade övriga tester bra men blev ändå inte antagen(rekordmånga sökande vid det tillfället). I många år efter det har jag grämt mig och sett detta som mitt livs misslyckande. Min sambo har i alla år tröstat mig med att jag inte hade stått ut inom organisationen. Jag har inte trott riktigt på honom förrän nu…

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Titti!
   Jag var över 30 år när jag blev polis och det är jag glad över. Det gjorde att jag redan hade ett bagage med mig om hur livet är och även arbetslivserfarenhet….
   Du ska inte se det som ett misslyckande att du inte kom in. Det var en mening med det! Vad du än gör idag så gör du skillnad! Du verkar vara en toppentjej!
   Ha det bäst och stor kram till dig!

 135. Anders

  Menar du att du inte kan påverka det som sker inom polisen,? Vad jag tänker är att ibland , rätt så ofta vara lite rebellisk och inte bara knyta näven i fickan utan kanske även diskutera och vara tydlig i vad du känner inte fungerar, du hyllar dina kollegor med all rätt men hur många av dom skulle ställa upp om sanningen skulle komma fram från din sida,, jag tror inte det är så många utan det är lättare att ” gömma” sig bakom någon som orkar protestera så är då min erfarenhet, men visst du protesterar ju på ditt sätt genom att säga upp dig. Lycka till med det du nu ska göra.

  1. Josephine
   Josephine

   Tack Anders!
   Jag har försökt att påverka i de funktioner jag varit. Jag har sagt vad jag tycker och tänker. Jag har kommit med förslag på olika förändringar men nu orkar jag ärligt inte längre slåss mot en tegelvägg! Jag har diskuterat i högervarv utan framgång. Kanske är det jag som inte kan diskutera men det tror jag inte.
   Just nu så påverkar jag rätt så mycket eftersom jag skrivit detta inlägg som tusentals har läst så visst påverkar jag.
   Ha det gott!

 136. Mahmoud el boudoufti

  Mycket bra skrivet, vill önska dig lycka till med va du än gör, och samtidigt så är det såna poliser vi vill ha i samhället, men jag och många andra fattar, så ser det överallt i det så kallad folkhemstrygghet..den finns tyvärr inte. Längre..tack och lycka till..

 137. Thomas Engman

  Jag har planer på att bli polis och blir ledsen när jag får läsa hur illa det är i ledningen! Det är en av anledningarna av många till att jag vill komma in så jag kan vara med att påverka hur det är nu inom polisen och göra det bättre för alla! Kommer jag in kommer jag att satsa allt och inte ge med mig!!!

  Tack för grymma insatser och för att du funnits där och gjort skillnad och att du nu visar ditt mod genom att berätta din berättelse så att vi kan ta med oss det här i framtiden! Jag hoppas fler poliser gör det och berättar sin berättelser… Dessa berättelser kan komma till nytta framöver!
  Hoppas vi ses en dag och med mig som Polis då!

  Med vänlig hälsning

  Thomas

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Thomas! Önskar dig all lycka till med polisyrket! Lova mig att du vågar stå upp och säga vad du tycker och tänker! Va dig själv och ta ingen skit!!!! Ha det bäst! Kram på re

 138. Stefan Lundström

  Ja vi stod ju där på norrlandsoperan i juni 2003 fyllda av förväntningar. En del uppfylldes, erfarenheter för livet, men ibland könner man att man har nåt vägs ände.. Jag känner samma sak ibland och det nu sista halvåret. Lycka till Jossan

 139. Anton B.

  Jag har inte träffat dig, sett dig i verkligheten, och känner dig inte, men saknar dig redan. Inte så konstigt kanske med tanke på att jag bor i Stockholm, Sveriges poliskår förtjänar verkligen så mycket mer än vad som idag erbjuds som tack. Du är precis av det skrot och korn som Sverige behöver. Inte rädd för att säga vad du tycker, och en tydlig service anda som jag får en liten uppfattning om bara genom att läsa din text. En förlust för Sverige… Vad som än händer i din framtid så hoppas jag innerligt att du får det så bäst som det bara går. Lycka till!!

 140. Christer

  Hej ! Bra skrivet och jag har full förståelse till ditt beslut! oroande är det dock att fler än du funderar på sin situation! Vad skall hända i framtiden om detta fortsätter! Med tanke på den anstormning av flyktingar vi inte har kontroll på, det eskalerande våldet i förorter, stölder och trafik! Djupt oroande om vi tappar kontrollen, vad händer då! Önskar dig all lycka till i framtiden. Christer- Uppsala

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla Christer!
   Ja vi måste ha kvar de poliser som finns och det måste komma flera. Men som det ser ut idag så kommer fler att sluta och då går det på röven på riktigt.
   Ha det gott! Och tack för din kommentar!

 141. Jari

  Bra skrivet! Du fixar det. Jag ska också lämna kåren snart. Håller på att utbilda mig så jag kan lämna skiten. Efter 12 år har jag också förstått att det är precis som du skriver. Må välgång kanta din väg i livet 👍

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Jari! Sorgligt att du ska lämna men du gör så rätt… Det kommer att bli bra vad än du ska göra! Bättre än det här!
   Ha det bäst och stort lycka till med vad du än gör.
   Kram på re

 142. per_lilja@outlook.com

  Jag hoppas du får ett bra liv
  Tyvärr är det inte bara din myndighet som går på knä Hela Sverige går på knä,

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla Per!
   Jag har ett fantastiskt liv och jag börjar mitt nya jobb imorgon. Vill bara förmedla mina känslor och stå upp för mina bröder och systrar som kämpar…
   Ha det gott!

 143. Lennart Germundsson

  Utan sådana som du hade det varit ännu värre i det här samhället. Jag tror att klimatet inom poliskåren skulle bli bättre, om man bytte ut Dan Eliasson, som säger att han blir spyfärdig, när han ser Jimmie Åkesson.

 144. Bodil Svensson

  Tråkigt att det aldrig uppskattas att arbeta med och för människor. Däremot är det väldigt lönande att arbeta fackligt och i övrigt vända papper?! Är själv lärare och har ungefär samma erfarenhet som du. Lycka till!

 145. Kenta

  Med stolpskottet Eliasson i spetsen kan det inte bli annat än skit, se bara vad han gjorde med Försäkringskassan…
  Tack för din tid i tjänst och lycka till med vad du än kommer pyssla med!

 146. Ronny Olsson, pensionavgången sjöofficer

  Hej!
  Vacker och nyanserat. Förstår fullständigt dina känslor och ditt beslut. Tyvärr bara en tidsfråga innan polisen upplever en systemkollaps och imploderar. Steg ett är att snarast byta ut rikspolischefen. En fullständig katastrof. Lycka till med dina framtida gärningar. Ronny

 147. Christer E

  Jag vet inte vem du är, men tack för din tjänst och dina insatser genom åren.
  Nu tror jag att polismyndigheten är bland dom ledande när det gäller dåligt ledarskap, men tyvärr ser det lika ut på många andra ställen också.
  Att ledningen fjärmar sig från anställda och verklighet för att kunna ägna sig åt “viktigare” och mer intressanta saker är utmärkande för nutiden. Snackarna som pratar sig fram i karriären och kastar twittervänliga klyschor omkring sig istället för att jobba med basverksamheten är dom nya ledarna som skall ta oss alla in i framtiden. Jag ryser när jag tänker på det!
  Lycka till med vad du nu tar dig för i framtiden Josephine!

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Christer!
   Ja dåligt ledarskap finns det minsann och det är så på många ställen. För att vara chef/ledare så behövs ledaregenskaper och inte nån svågerpolitik…
   Ha det gott!

 148. Jan Petersson

  Hej.
  Framförallt vill jag rikta ett personligt tack gör din insats för drt svenska samhället.
  Ett stort tack för att du varje dag riskerade ditt liv för oss övriga medborgare.
  Jag önskar dig lycka till i din vidare karriär.
  Och jag hoppas att din chef ser vad du gör o uppskattar dig för den individ du är.
  Tack för dina 13år.
  Lycka till 👍💗

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Jan för din fina kommentar! Vissa av de chefer jag haft genom åren har sett mig men vissa har tyvärr inte det…
   Din kommentar berörde mig…
   Ha det gott!

 149. Kent Godseth

  Lycka till med ditt nya arbete. Känns inom mig som att du kommer att få många som följer din väg och det gynnar oss “vanliga” dåligt. Har ett flertal bekanta/vänner i polisen som jag hoppas både ska sluta och ska stanna. Stanna därför att alla vi behöver dem, och sluta för jag vet att de arbetar hårdare än många andra. En utarbetat, utbränd och trött människa kan inte vara en bra arbetare då de inte orkar. Samtidigt ska de vara en backup för kollegor. Känner att nu får det vara nog. Ska dela detta med mina vänner. Lycka till Josephine. <3

 150. Marie Löfgren

  Underbart skrivet och stort lycka till i framtida äventyr Josefin!
  Ni är den viktigaste myndighet vi har i Sverige men är tyvärr den minst värderade. Det är en stor, stor skam!i
  Tack för att du och dina kollegor gör att jag ,trots allt, kan känna mig trygg!
  👏👏💜🌸

 151. kent stenberg

  Sorgligt, men jag förstår dig, att vara Polis i dag är att bli skrattad åt för alla stolligheter som ni gör, dialogpoliser, kaffebjudande till terrorister, korvgrill till samma gäng, stå och titta på när bilar eldas upp och inte få ingripa. Lycka till med det nya. Frågan är om det är bra att ha varit Polis och skriva det i sitt CV. Stor kram till dig och tack för att du gjort skillnad.

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla Kent!
   Nu har jag redan fått ett jobb så jag behöver inte oroa mig för att skriva ett CV :) Tyvärr är det mycket som är åt skogen med vårt rättsväsende…sorgligt men sant.
   Ha det gott!

 152. lars lohman-grahn

  Sorgligt och djupt beklagansvärt att ett politiska bedrövliga beslut, genomförda av ett “köpt” ledarskikt, leder fram till en dränering av duktiga ambitiösa poliser. Följden har ju också blivit att, med duktigare poliser i tjänst, många åklagare måste ta tag i brottmål som annars kunnat läggas ner i brist på bevis. Polisen har aldrig varit längre från medborgarna än nu. Det är med sorg jag tar del av varje polis som ger upp, fullt förståeligt, för att få känna sig stolt över något och för att få ett liv. Allt gott och välgång önskar jag dem som ändå stannar kvar, men ingen skugga skall falla över dem som lämnar.

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Lars! Till sist så når människan en gräns så är det i alla fall för mig. Nu får jag börja ett jobb där jag redan känner mig behövd och sedd.
   Ha det gott!

 153. Insp Wik

  En bra analys av polisväsendet från 2003. Jag har några fler år på nacken o säger att det var vid den tiden polisen började flippa

 154. Nina persson

  Tufft gjort att förmedla dina tankar o åsikter! All Respekt till dig! Bra skrivet och önskar dig en spännande framtid 🎈

 155. Rogge

  Tack för den skit som du har utsatt dig för och det dina kollegor utsätter sig för, Har inte alltid varit på samma sida av lagen som er, men har alltid haft stor respekt för er, Lycka till med det du väljer att göra i framtiden.

 156. Nicke

  Bra skrivet Elsa men synd för vårat samhälle att ännu en polis lämnar yrket!
  Men det är fullt förståeligt att du gör som du gör med dagens nedskärningar och “trollande” med personal + mycket dåligt ledarskap! Lycka till med ditt nya liv.👍💪

 157. Lars Göransson

  Efter 30 år i bevakningsföretag i Gävle. Kan jag bara hålla med dig. Efter att på nära håll sett poliskåren försämrats år efter år. Så fler borde ha modet att våga. Men få besitter den egenskapen. Så stor Eloge till dig som både har modet att skriva det du gör o modet att byta yrke. Fortsätt vara modig. Så kommer du alltid att bli en vinnare. Tack o lycka till nu Josephine.

 158. ingemar

  äntligen en polis som vågar säga sanningen och stå för sina åsikter jag förstår att du går stolt ur detta , inte en i högen som bara säger ja och nickar ,var stolt . en glad pensionär

 159. Carina Eriksson.

  Så sorglig nu när alla poliser behövs. Men all lycka till dej med hopp om att det ändå komner att bli bättre v

 160. Ejdrian Grauers

  Frustrationen inom polisväsendet är stort och jag hör och läser hela tiden om hur poliser varnar för en bister framtid. Min fråga är, kan ni inte strejka för att få till ändringar eller ska ni bara svälja all skit ni får ta? Finns snart inga poliser kvar och upploppen bara ökar..

  1. Josephine
   Josephine

   Tack för din kommentar Ejdrian!
   Vi får ju inte strejka som en “vanlig” men förhoppningsvis så händer det något i höst… Detta får inte fortgå… Jag vägrar svälja nån skit så därför säger jag vad jag tycker och tänker (har alltid gjort det)
   Känns skönt att jag lämnat men samtidigt lite sorgligt.
   Ha det gott!

 161. Morret

  De e fan i mig tragiskt. Poliser behöver vi fler av, synliga sådana. Och helst fler som bladar fram i stadskärnorna dagar å nätter. Höj ingångslöner till 28′. Efter 5 år ska en polis ha lägst 30’…

 162. Christian

  Det var ståns mässigt gjort .jag tror att du var/är en av dom bästa poliser i landet . Tråkit att du slutar men jag önskar dig all lycka.jag förstår dig också jag är lika dan själv. Kram på dig👍🌹

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla Christian för din fina kommentar! Det finns så otroligt många bra poliser i vårt land. Poliser som sliter för att samhället ska funka på ett säkert sätt men som inte får något för det men som ändå fortsätter.
   Ha det gott och kram på dig!

 163. Skåne

  Jag har en gammal bild på mig som 4-åring sittandes i en polisbil. Bilden är tagen i ett av polisens garage och min pappa har tagit med mig till sitt arbete. Ungefär där föds min dröm. Några år senare ska den elden och det drivet jag byggt upp släckas av dåliga chefer, dålig personalpolitik, dåliga löneförhandlingar och dåliga arbetsvillkor.

  I år slutade jag… Äntligen och tyvärr! Efter nästan 15 år i både yttre och inre tjänst kunde jag inte längre försvara min dröm. När jag tog beslutet var jag förkrossad men idag gör det inget. Jag överlever ju. Frågan är om myndigheten gör det i längden?

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla Skåne! Din kommentar rör mig djupt! Det gör mig ledsen att läsa och samtidigt förstår jag dig helt och fullt! Det är förjävligt på ren svenska!
   Myndigheten kommer inte att överleva i längden. Inte om detta fortsätter….
   Ha det gott och hoppas du hittat nått som är bättre! Kram till dig!

 164. Kalle Gärdin

  Önskar dej lycka till i framtiden och vill även säga att jag förstår vad du gått igenom. Själv slutade jag våren -88 efter fjorton år i myndigheten och precis som du skriver så upplever man att den grundläggande verksamheten ofta sätts åt sidan. Undrar hur många kollegor runt om i landet som kan säga att dom blivit “sedda, hörda och respekterade”, tre grundläggande ord för människans behov av att känna trygghet. Likväl kan jag väl säga att jag, förmodligen, var i tjänst under den “bästa” tiden då det fortfarande fanns relativt gott om både pengar och personal, då vi hade “poliskontor” i nästan varje tätort och hade både tid och möjlighet att fotpatrullera och samtala med dom människor vi var/är så beroende av för att få in information och kunna utreda brott. Så Josephine, jag förstår dej och önskar att allt vore väldigt annorlunda. Poliser behövs!

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Kalle! Tänk om vi hade poliskontor nära medborgarna… vilken dröm för alla. (kanske inte för bovarna ;)
   Vi måste komma närmre medborgarna men som det är nu så är vi så lååååångt borta!
   Ha det gott!

 165. Chunkahee Lachota

  Hej. Jag lider med er. Detta land blir aldrig vad det varit. Tidigare. Ni är underbetalda. Offrar familj liv och har en polis chef som borde dela ut post istället.förstår ditt beslut. Kan bara beklaga att vi mister en polis till som gjort allt för oss medborgare. Kram och kämpa på. Mvh
  Chunkahee lachota

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Chunkahee! Jag kunde inte låta bli att skratta åt att polischefen (förstår vem du menar) borde dela ut post, hahaha. Den var bra!
   Ha det gott!

 166. Christer Larsson

  Farsan var polis hela sitt yrkesliv. Började som vanlig fotpatrullerande och blev senare vakthavande befäl. På ålderns höst blev han skrivbordspolis på ekoroteln. När han blev gammal och sjuk fick vi anhöriga kämpa för att han skulle få en värdig omsorg. Vårat samhälle har förändrats rejält och då till det sämre. Det är ingen rolig utveckling vi har och man blir lätt pessimistiskt. Förstår ditt val och som sagt all heder åt din insats och lycka till :)

  Tack för din insats i vårat samhälle som polis. Lycka till i framtiden med vad nu ger dig in på :)

 167. Lennart Skoglund

  Jag känner inte dig personligen men det är med stor sorg i hjärtat när jag läser det du skrivit. Jag kan inte förstå vart vi är på väg. Cheferna och justiedep. måste väl någon gång fatta att det är något fel när poliser slutar det verkar ju vara rena “strömhoppet” dessutom måste poliserna utstå spott och spe samt stenkastning mm när dom försöker utföra sitt arbete. Men tack för din tid i tjänsten och lycka till i framtiden.Kram

 168. Heléna

  Vad jag har förstått så är det många inom polisorganisationen som känner som du att det är ständiga omorganisationer och en frustration över att det blir sämre istället för bättre och att bristen på bra ledarförebilder inte är särskilt ovanlig. Tyvärr uppskattas inte arbeten där man arbetar med människor särskilt högt utan man tas förgiven. Dåliga löner och dålig återkoppling uppifrån i organisationen. Jag arbetar själv inom psykiatrin och det ser likadant ut där. Vi ska ha ett allt större arbetsinnehåll, men lönerna påverkas inte av det och allt fler kollegor säger upp sig. Inte konstigt att samhället ser ut som det gör. Stort lycka till med det du ska göra nu istället! Kram

 169. Sandra

  Lycka till med framtiden och hoppas du får nytta av all den erfarenhet man samlar på sej genom att arbeta inom räddningstjänsten.
  Det är med stor sorg jag ser räddningstjänsten fallera inom alla grenar pga av inkompetenta chefer.
  Man borde inte få bli chef med mindre än att man har arbetat “på golvet” inom räddningstjänsten så de vet hur verkligheten egentligen ter sej därute. Att få en chefstjänst , t.ex inom Polisen “bara” för att man har en suttit på en ledarskapsroll inom en annan samhällsgren är inget annat än förkastligt!

  Jag hade också en yrkesstolthet och valde att avsluta min yrkeskarriär medan jag ännu hade den i behåll.
  Ett grymt svårt beslut då det är ett fantastiskt arbete att få jobba inom räddningstjänsten,men när inte politiker än mindre chefer är verklighetsanknutna än mindre kan ta tuffa beslut för att de är rädda att få kritik, ja då är det dags att sluta innan det gör en bitter…

  // Sandra, f.d ambulansare

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla Sandra! Jag håller verkligen med dig! Jag tror att för att bli en bra chef ska man börjat från början så att säga så man vet vad det hela handlar om. Annars är det svårt att få en helhetssyn och förstå verksamheten. Man måste förstå att ALLT hör ihop på nått sätt och inte bara se till sitt.
   Hoppas du trivs med det du gör idag!
   Sköt om dig och tack för din kommentar!

 170. Pia Söderberg

  Lycka till med vad du än ska göra 😊

  För mig är det tyvärr svårare att byta jobb, 30 år inom kåren o +50 i ålder gör att det är kört……nu längtar jag till pension !!! Varm kram 🚔

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla Pia! Det är inte kört! Om jag vore arbetsgivare skulle jag gladeligen anställa en 50 plussare som jobbat inom kåren! Våga säger jag bara! Vad har du att förlora?
   Kram kram

 171. Joachim Moreau

  Fd. Polisinspektör Josephine Björk!
  Tack för din fina ord!
  Beklagar verkligen att det blivit så illa inom Polisens chefsskap -vilket gör att så många Poliser slutar!
  Jag kommer också dela ditt fina meddelande! <3
  Dina ord är jätteviktiga att sprida!
  Lycka till med din framtid! <3
  //Joachim Moreau – Göteborg

 172. Ann-Sofie Hjalmarsson

  Så bra skrivet! Min son gick ut polishögskolan i början av året, han har tröttnat redan😨😨

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du! Så otroligt sorgligt att läsa att han redan tröttnat..Blir ledsen.
   Hälsa din son att han ska följa sitt hjärta. Om han inte vill vara kvar så gör något annat! Jag lovar,att vara polis är inte allt. Det är så mycket annat som är viktigt.
   Kramar till er båda.

 173. Mikael Kalmeborg

  Så fruktansvärt onödigt och dumt att det är som det är inom myndigheten. Väldigt väl formulerat, jag hoppas verkligen att någon av de som faktiskt borde sträcka upp sig och göra det de har betalt för läser det du skrivit och tar åt sig.Lycka till i framtiden!

 174. Lars-Eric Sundin

  Som vanlig medborgare får jag väl tacka dig för din insats för allas vårt bästa under alla år! Tack och Lycka till!

 175. Svante

  Tyvärr ett tecken i tiden. Utvecklingen är den samma nästan överallt skolan, sjukvården, äldreboenden mm.
  Vi har släppt ifrån oss vårt inflytande o låter tjänstemän o s.k experter ta över allt o det blir bara värre hela tiden. Det utreds o debatteras i absurdum men resultaten blir sämre o sämre hela tiden. Egentligen är det ju vi som är korkade o saknar förmåga att sätta ner foten utan vi accepterar i princip alla dumheter som kommer upp från förståsigpåarna som oftast helt saknar verklighetsförankring . Tror tyvärr att det måste bli ännu sämre innan någon förbättring kan komma.
  Bra att du har modet att berätta o hoppas att fler tar bladet från munnen.
  Lycka till framöver

 176. Sam-Olof

  Efter 37 år och 3 månader bytte jag som du jobb. Firar idag 1 år på mitt nya arbete och ångrar inte mitt byte. Hoppas att du får det bra på ditt ny kall och lycka till i framtiden. P.S. Känner igen mycket i det du skrev…..

 177. Maria

  Fantastiskt skrivet o så sant..Ni våra räddande o skyddande i landet får rent för lite beröm för allt jobb ni gör. Sen är det ju skrämmande att man drar in på personal när vi som mest behöver.. Sinnessjukt men så ser vår värld tyvärr ut idag. Önskar dej allt gott i framtiden.

 178. Istvan Nemes

  hej Josephine! jag är mycket lessen för din skuld. för sona poliser växer inte på träd. och just sona som dig vil vi ha i polis koren. hoppas att du ändra dig och fortsätter att vara polis. anas lycka till med fram tiden. MVH Istvan Nemes

 179. Britt-Mari

  Fantastiskt bra det du delar med oss om svårigheten vi alla upplever! Vi behöver poliser av din kaliber! Det som händer nu ör en nationell katastrof. Vad ska till för att ge och återupprätta en god och rätt avlönad poliskår! Lycka till ☺ med ditt nya liv!

 180. Reine

  Hatten av! Fint skrivet och hoppas du hittar tillbaka en vacker dag i denna röriga organisation som även vi känt av. Ni behövs! //Ordningsvakt, Göteborg

 181. Olle M

  Kloka ord och klokt handlat. Önskar jag varit lika förståndig för 10 år sedan, innan det belv alltför sent för en annan. Nu är man 50+ och “rökt”. Bara att bita ihop 10-12 år till. Hålla käften, ligga lågt o göra som cheferna säger åt en!

   1. Peter

    Är man 50+ är det nästan alltid försent med nytt arbete tyvärr,arbetsgivare har sådan åldersnoja,har bytt arbete själv efter 23 år på ett och samma ställe. Har visserligen nytt fast jobb men inte vad jag tänkt mej utan en födkrok enbart. Är man 20-25 år ligger marknaden öppen men över 50 är du osynlig om du inte är någon form av nyckelperson,så är det bara

 182. Margareta Olander

  Lycka till Jossan och jag vet att du gör helt rätt. Kjell som hälsar till dig lämnade redan 2007 tycker att du har skrivit riktigt rörande och det är helt rätt det du skrivit och det tycker jag också. Kram från oss båda.

 183. Kent D.

  Hej Josephine, jag jobbar inom räddningstjänsten och har också sett hur polisorganisationen har blivit sämre och sämre. När vi är ute på trafikolyckor tex. kommer det väldigt sällan någon polis till platsen, begär man hjälp så blir svaret vi har ingen patrull att skicka.
  Lycka till i framtiden med vad du än gör.

 184. Christer

  Du kommer säkert att vara till gagn för samhället i fortsättningen för ni är tränade att se när saker och ting inte är helt rätt… och vi är tacksamma för det!
  Lycka till i fortsättningen av livet och var inte rädd att byta inriktning igen!

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla du Christer!
   Man måste våga i livet för annars är det inte värt att leva. Man måste göra det som får en att må bra och nu gör jag det.
   Ha det gott!

 185. Erwin Byle

  För kännedom; det finns de som sökt till polisutbildningen o klarat alla tester galant men sedan fått avslag på ansökan för att de har ” för starka ledaregenskaper ” !!! De flesta är nog införstådda med avsikten av detta ( de som inte inser detta är “Lindberganhängare” o som ej avLindbergifierats !!

 186. Micke

  Du är en stark person som vågar belysa er problematik inom polisen synd bara att du och flertal nu väljer sluta men viktigast du mår bra

 187. Maria

  Massor av lycka till. Arbetar nära polisen som ambulanssköterska, och ni är fantastiska. Poliskåren blir klart fattigare utan personer som du. Kramar i massor

 188. Alex Bertlin

  Hej Josephine!

  Jag har full förståelse för det du skriver. Systemet går sönder framför våra ögon. Det ser inte bra ut framöver. Hoppas du hittar något annat som du tycker är kul att jobba med!

 189. Lena Bengtsson

  Jag förstår din frustration. Efter att ha jobbat 37 år som polis och 20 år i yttre tjänst så kan jag säga att allt har blivit sämre inte bättre. Det har blivit sämre på så många plan. Dåliga chefer har alltid funnits och finns fortfarande dom är bara lite mer egoistiska nu för tiden. Skulle jag var ung idag skulle jag INTE välja att bli polis av många olika skäl. Jag är glad att jag har allt bakom mig och min tid på ordningen var den bästa tiden ..vi hade så roligt i turen. Nu för tiden anser ju yngre kollegor att man INTE behöver vara på ordningen för att bli en bra polis JO säger jag ..det behöver man för det är där man lägger sin plattform. Man får så otroligt mycke med sig av personutveckling när man jobbar som polis. Lycka till med vad du nu tar dig för i framtiden.

  1. Josephine
   Josephine

   Hej Lena och tack för snälla!
   Vilken karriär du haft och så länge du hunnit med att jobba. Då har du en mycket bra erfarenhet att se tillbaka på samt att du förstår vad jag skriver om…
   Ja ordningen är så rolig. Jag är glad och tacksam över mina år där och det är där mitt hjärta finns.
   Ha det gott!

 190. John Lundvall

  Vad skulle hända OM alla Poliser på en given signal gick ut i strejk alternativt sjukskrev sig…

  Jag tror att Ni tillsammans då kunde välja chefer själva och slippa låta er styras av fega verklighetsfrånvända politiker.

  Ni besitter en större makt än ni kanske tror. Vem skulle “haffa” er om ni olagligt strejka. Ingen myndighet eller politiker skulle ha något att sätta emot Sveriges samlade väpnade Poliskår. Vad skulle dom göra,beordra militär att ingripa?

  Problemet i det här landet är folkets absoluta lydnad mot regering oavsett vilka galna beslut dom fattar.

  Sen kan jag förstå att ett jobb som polis kanske medför ett ansvar att göra sitt jobb i högre grad än “vanliga” yrken. Men till vilket pris?

  1. Josephine
   Josephine

   Tack Johan!
   Tyvärr så tror jag inte det går…det är inte alla som skulle ställa upp. Tanken är god och vi är många som pratat om detta många gånger.
   Jag vill inte betala priset i att jag blir en bitter surkärring som bara gnäller om jag stannar kvar. Jag går medans det går och jag hoppas innerst inne att det blir bättre för de som väljer att stanna kvar.
   Ha det gott!

   1. John Lundvall

    Jag förstår. Vet själv hur det varit när jag tagit fighten mot dåliga arbetsgivare,först har man alla kollegor i ryggen som hejar på men när det blir allvar så har jag stått ensam.
    Lycka till med allt och hoppas dina ord sporrar andra och på så sätt gör skillnad till det bättre.
    Mvh En bitter surgubbe ;)

     1. John Lundvall

      Det är jag redan. Det vet dina kollegor i Stockholm. Men…Det stoppar inte mig! Jag kommer fortsätta slåss för rättvisan oavsett vilka problem det medför. ;)
      Det är OK att insatsstyrkan kommer på besök. Det kommer inte tysta mig. Jag kommer Aldrig vika ner mig under styret som får Er att ge upp. Det är skillnaden mellan mig å dig. :)

 191. MB B

  Tänk att nepotismen är viktigare än verksamheten Då har landets regeringar sjunkit långt ner i dyn. En eloge till Josephine Björk som berättar sanningen innan hon sluter.

 192. Hoppas du förstår och lycka till

  Ärlig talat när ni slänger in en person med panikångest i en fylllecell trotts att jag bevisligen inte var berusad och bara skrattar när hen vill träffa doktorn så har jag inget förtroende för er. Jag trodde ni var bra men icke. TACK för mina slösade skattepengar och sen har ni mage nog att anklaga en sjuk människa för våldsamt motstånd. Ni kan rent ut sagt dra åt helvete har noll förtroende för er och det är dina kollegors fåfägndhet. Förlåt men jag är bara så förbannad på hur ni behandlat mig. Kram,!

  1. Josephine
   Josephine

   Hej!
   Så tråkigt att du blivit behandlad på det viset. Så ska det absolut inte gå till. Bara så du vet så är de flesta poliser bra poliser. Beklagar om du blivit illa behandlad.
   Mvh Jossan

 193. Mona

  Tack för det jobb du lagt ner under tiden som polis. Kan tänka mig att det känns bra att sluta i tid. Önskar att polisen blir flera och önskar dej all lycka i framtiden.

 194. Putte

  Lycka till Jossa
  Tyvärr tappar vi kompetens när sådana som du lämnar “skeppet”.
  Nu kanske jag ska ta åt mig av din chefskritik men jag tycker ändå att du har rätt och att vi, återigen, tappar en duktig medarbetare.

  Hur som helst önskar jag dig all lycka!

 195. Annbritt Gustafsson

  Mycket bra skrivet synd att du inte kan fortsätta de skulle finnas mer poliser dom orkade kämpa vi hoppas du får ett bra jobb inom annat område med din utbildning brukar de inte vara så svårt. Jag har jobbat inom polisen i nästan 40 år som administrativ de sista 12 som utredare fick i pension för 6 år seda såg redan sista åren hur de bara blev sämre tyvärr lycka till i gramtiden

 196. Alexander Jansson

  Jag arbetar inte som polis, men känner flertalet som gör det och har uppfattat att de har samma upplevelse som dig.

  Jag hittade detta inlägg via Facebook, och jag hoppas fler med mig läser och sprider detta.

 197. Jan Nykjär

  DETTA ÄR NGT JAG LÄSER MED STOR FRUSTRATION… En yrkeskår som vi skickar ut i frontlinjen mot allt skit som skapats det senaste decenniet, en nervärdering av en yrkeskår som ska ta första skiten för oss när det blir kaos…. Dan Eliasson o hans ledarskap…. 😒😒😒 Tyvärr är inte sista idioten född ännu, o tyvärr kan man inte bara lasta sittande regering heller, under åtta (8) år satt Reinfeldt o co… Inte fan var det bättre
  Är det som så att vi har så dåliga individer på beslutande positioner i Sverige….??
  Då är det dax ändra på det
  LYCKA TILL FRAMÖVER, JOSEPHINE

 198. Andreas

  Tack så mycket för din tjänst i så många år. Lycka till i framtiden, och om saker ändrar sig i framtiden gå gärna tillbaka. Bra poliser behövs.

 199. Tommy

  Har läst ditt inlägg ,det speglar verkligheten som den är i dag . Förstår hur du känner när det hela tiden är nedförsbacke, men det är sådana poliser som du som vi verkligen behöver . Men tyvär finns det en gräns för oss alla vad vi kan stå ut med .Lycka till med ditt fortsatta liv !!

 200. mikael

  hej josephine! Tycker det är bra att du slutar, man ska inte vara kvar i dåliga vanor för länge,du har redan lagt till dig ordet “hen”om du hade stannat 1-2 år till hade du blivit fullt indoktrinerad,kulturmarxismen som råder idag är vår undergång,och politisk korrekthet vår förbannelse.Hoppas du kan hitta dig själv nu när du försvinner ur dimman och in i verkligheten Med vänlig hälsning micke

  1. Josephine
   Josephine

   Hej Mikael!
   Vet du…det är första gången jag skrev hen och sa det högt! Jag tycker inte om ordet alls. Nu skrev jag det för att inte någon skulle kunna veta vem det var.
   Kommer inte att använda ordet i fortsättningen.
   Ha det gott!
   Mvh Jossan

 201. Patrik Jonsson

  Hej Josephine!
  Tråkigt att att du ska sluta. Jag blir kvar ett tag till, men letar nytt jobb även jag. Känner att det är dags att görs något annat. Önskar dig all lycka med det du skall göra i framtiden!
  Hälsningar Patrik/ avgångsklass 2003 Umeå

 202. Dan Andersson

  Fint och sorgligt brev. Allt du skriver stämmer som jag själv upplevde innan jag gick tidigare i pension den 1 juli. Väldigt tråkigt. Undrar när beslutsfattare inser, förstår och agerar. Lycka till med ditt nya liv.

 203. Roger

  Mycket bra skrivet, hoppas att många läser inlägget och att polisen mycket snabbt börjar tänka annorlunda och vända denna negativa trend, känner själv flera poliser som valt att lämna ett yrke de egentligen brinner för… Lycka till

 204. Torsten

  Mycket bra skrivet och lycka till i framtiden! Jag gjorde ett liknande val då jag lämnade en annan myndighet efter över 20 års anställning. Det var ständiga “omorganisationer” som bara ledde till att det blev sämre stämning, mer arbete och helt inkompetenta nya chefer. Det är just idag 17 år sedan jag sa upp mig och lämnade den skutan och jag har aldrig ångrat mig ens för en sekund!

 205. Bertil

  Lycka till Jossan. Synd att polisen förlorar en kompetens som du. Du visade redan under skoltiden att du hade goda egenskaper.

 206. Christer Philipson, polisskolan i Gävle 1963.

  Önskar Dig all lycka. Beundrar Ditt mod, respekterar Ditt beslut att byta inriktning i tid. Jag har varit polis sedan 1963, pensionerades 2008. Din upplevda poliserfarenhet känner jag igen i vissa delar, särskilt bristen på ledaregenskaper. Rädslan för verkligheten tog över när budget skulle hållas från tidigt 90-tal. Då var och är sedan budgetarbetet viktigare än personalens bästa. Tyvärr har du under din kortare polistid hunnit se det som många med mig konstaterat sedan alltför lång tid tillbaka, svensk polis tappar duktiga medarbetare pga alltför få ledare och många, för många ja sägande dåliga chefer. Jag är glad att en klok fd polis lämnar i tid. Du har framtiden för Dig.

  1. Josephine
   Josephine

   Tack så jättemycket Christer! Så intressant och skrämmande att läsa det du skriver. Tack för att du tog dig tid att kommentera och hoppas du har det bäst som pensionär.
   Ha det gott!

 207. Eva Edenhag

  Man kan inte annat än att känna oro inför framtiden, både för polis o sjukvården, vart är vi på väg ? Det är byråkrater som styr vår välfärd idag, det är stor brist på ledare som befinner sig i verkligheten, idag lever våra politiker, beslutsfattare ett liv som inte ens är i närheten av människor som du o jag, en mycket farlig utveckling. Jag önskar dig lycka till i ditt nya värv, o jag vet att du kommer att göra skillnad för människor även i framtiden 😊 Kram

 208. Hans Johansson

  Fantastiskt bra, vilken berättelse,man lever in i den

  Synd bar att vissa ska gömma sig, dom är fega, rädda att mista sin stol

 209. Christian Kinnunen

  Väl skrivet. Jag delar detta.
  Har allltod velat bli polis men med drn kassa organisation som är känns det inte lönt varesig toden att plugga eller studielånet. Arbetar vidare som ordningsvakt ett tag till.
  Lycka till med nya mål och möjligheter :)
  Mvh/ Ordningsvakt Kinnunen.

  1. Josephine
   Josephine

   Tack så jättemycket Christian! Förhoppningsvis blir det bättre inom polisen och då är du mer än välkommen att söka. Lycka till du också! //Jossan

 210. Lars Norrbom

  Hej Josephine!

  Jag arbetar extra som ordningsvakt i dörren på krogen rätt ofta sedan 8 år tillbaka och får ofta frågan eller får det kastat i ansiktet på mig: -Du som aldrig blev polis får nöja dig med att vara ordningsvakt!!!

  Jag kan med stäckt rygg svara alla dessa människor: -Med den lön poliser har idag, studieskulder, deras arbetsklimat, ledning och att de ofta får jobba med livet som insatts gör sammantaget att jag skulle ALDRIG vilja arbeta som polis!

  Jag tycker att ni gör ett otroligt bra arbete och vi (i alla fall här i Sundsvall) har ett väldigt bra sammarbete med dina fd kollegor men som sagt… Jag skulle aldrig vilja arbeta under de förhållanden som polisen i Sverige gör idag!

  Lycka till på din fortsatta resa och hoppas (som du skriver) att det kommer att ske en förändring snarast!

  //Lars Norrbom

  1. Josephine
   Josephine

   Tack så jättemycket Lars! Jag hoppas också på en positiv förändring och många med mig…Vi får hålla våra tummar och tår att det händer någonting mycket snart!

 211. silvia

  Lycka till med dina framtidsplaner!

  Tyvärr verkar det som att många i Sverige känner lite samma sak för sina yrken. Vet att inom mitt yrke lärare/fsk-lärare är det lite samma visa. Omorganisationer till höger och vänster, administrativa uppgifter som totalt tar över men man får inte tid till att utföra dessa. Mer press och stress och löner som inte räcker till som plåster på såren. Allt fler säger upp sig, en ständig rotation bland anställda och många går in i väggen och blir som du säger surkärringar.

  Märkligt att vården, omsorgen, polisen m.m det som landet vilar på är så dåligt, och blir bara värre.
  Kramar

  http://www.vonlila.se

  1. Josephine
   Josephine

   Tack snälla! Vid omorganisationer får arbetsgivaren aldrig glömma bort medarbetarna vilket verkar vara mycket vanligt. Håller med dig i det du skriver. Ha en fin dag! Kram

Annons