Alltså, den här julkavringen som dessutom är glutenfri, är bland det godaste jag såväl som barnen har ätit. Det är från ett recept från Hälsans kök, framtaget av Maria Strömberg. Så underbart bröd att man nästan går sönder. Som vanligt vid glutenfritt så bör man väga ingredienserna. Jag använder min våg till nästan allt. Bara testa den här julvörten hörrni!
Glutenfri Julkavring
600 gram filmjölk eller yoghurt
200 gram mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 gram nyponskalsmjöl
50 gram mandelmjöl
250 gram bovetemjöl
20 gram fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen pomerans
2 msk torkade russin (eller tranbär)
Gör så här
Baka brödet minst 1 dag i förväg så att det får vila innan du skär i det.
Sätt ugnen på 180 grader
1. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive russin (tranbär), blanda väl.
2. Rör ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord brödform och strö över lite bovetemjöl.
3. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter. Om du använder termometer så ska innertemperaturen vara 96 C.
4. Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet vila i formen till nästa dag.
Åh! Måste baka! Kavring är min favorit, trodde jag var tvungen att avstå helt från det nu när jag inte längre äter gluten…. Yum, yum, tack! 🙂