Midsommar supertips. Läckert och vackert. Blev kanon! Salmalax kan man aldrig få nog av, så utsökt bit fisk. Vodkan känner du inte direkt, det är mer att det blir en fyllig smak på laxen. Receptet kommer från Elle Mat & Vin, men lite ändrat. Till det färskpotatis och en sås på dill, kapris och dijon…Mmmmmm
Du behöver
400 g Salmalax
1 stor rå rödbeta
3/4 dl havssalt
100 g råsocker
½ msk korianderfrön
½ msk färsk dill
1 ½ msk vodka (gärna Läcko Slottsaquavit)
Babyspenat
Sås
1½ dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
2 tsk kapris
½ msk färsk (hackad) dill
Gör så här
Använd plastfolie till att klä insidan av en form. Lägg laxen i formen på folien.
Skala och riv rödbetan fint. Blanda rivet med salt, socker, lätt mortlade korianderfrön och hackad dill. Sprid ut som ett täcke jämnt över laxen. Skvätt över vodka. Vira in formen i plastfolie. Lägg på några tyngder som pressar folien mot laxen. Marinera i 24 timmar, i kylen.
Ta bort plastfolien, och häll av vätskan. Torka bort marinaden och allt annat. Skär väldigt tunna skivor av laxen med vass kniv på skärbräda. Lägg ovanpå en bädd med babyspenat.
Sås
Blanda ihop alla ingredienser till såsen