Matstugan

Lax i tomatsky och ugnsrostat med feta, oliver, tomater mm

ugnsrostad
Bilden gör inte den här rätten rättvisa faktiskt. Den var så god. Jag gjorde den då jag var så hungrig och jag  var tvungen att vänta med att äta till efter barnen somnat. Det är ibland, läs ofta, svårt att äta mat samtidigt som Magda. Hon har tusen utbrott per dag nu och det strulas och strulas vid maten. Det är ingen matro för mig att äta samtidigt som henne då, tyvärr. Men var så hungrig då den var klar att jag bara inte orkade fota sådär superduper. Inspirerad av ett recept i Runner’s World.  
ugnsrostad
Du behöver (för 2 pers)
2 laxfiléer
2 schalottenlökar
1 dl tomatjuice
½ msk honung
½ dl vitt vin
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
några kvistar rosmarin  
Matlagningsyoughurt
 
Ugnsrostat
6 potatisar med skalet
½ rödlök
½ ask cocktailtomater
1 näve babyspenatblad
½ dl kalamataoliver
½ förpackning fetaost
flingsalt, svartpeppar, olivolja
  
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
 
Lägg laxen i en smord ugnsform.
 
Hacka schalottenlöken fint.  Pyttsa ner i en kastrull. Tillsätt tomatjucie, hinung, salt  vitt vin och citronsaft. Koka ihop några minuter. Häll i olivolja och lägg ner rosmarinkvistarna. Koka upp. Häll skyn över laxen.   
 
In i ugnen cirka 20 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 48-50 C. Sätt in tillsammans med det ugnsrostade. 
 
Ugnsrostat
Skrubba potatisen ren. Dela varje potatis på mitten eller i fyra delar. Lägg i en ugnsform, häll på  lite olivolja och strössla på flingsalt och peppar. Skär rödlöken i tunna skivor och lägg över potatisen. Sätt in i ugnen sådär 20 minuter. Ta ut och lägg på delade cocktailtomater, fetaost i kuber och oliverna. In i ugnen ytterligare 15 minuter. Blanda ner babyspenaten strax innan servering.  
 
Servera med en klick youghurt till
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Matstugan

      Eller hur. Jag försöker samla på mig sådana där smidiga recept som funkar i vardagen och samtidigt är nyttiga:-) Det här blev verkligen gott.