Trettonbarnsmamman

Det kom ett brev igår..

Vi fick ett brev igår från en Lotta E i Uppsala. En för oss helt okänd människa.

Detta brev får mig att tycka synd om Lotta. Jag tycker synd om henne för att hon verkar känna att vi med stor familj och invandrare som bor i Sverige verkar vara skyldiga till att livet inte är så bra för henne 🙁

Egentligen så förstår jag inte varför vi fick detta brev men att ha skickat brevet till oss hoppas jag gjorde gott för hennes själ och att hon mår nu liiite bättre än innan för ibland hjälper det ju att få gnälla för att allt ska kännas bättre.

image

Hej!

Jag har både sett er på tv och läst i tidning om er stor familj. Det är för mig ofattbart hur man kan sätta igång och sätta 12 barn till världen i dagens mordena samhälle. Hade ni verkligen kunnat skaffa så många barn utan flerbarnstillägget? Det är väl inte bara att ” go for it ” och ignorera vad omgivningen anser om det. Hur många jobb har ni då eftersom flerbarnstillägget inte räcker för att försörja alla barn?

Det jag inte heller tror på är att du, Mirka, inte känner att du behöver någon egentid. Det är något vi alla människor behöver ibland för att ta igen sig och komma vidare. Får man aldrig någon egentid så leder det till utbrändhet!

Sedan den 1 juli 2003 har jag varit utan en inkomst. Den dagen gick jag miste om min A-kassa. Och sedan hösten 2003 har jag tvingats att vara inneboende hos min mamma. Vi bor i en liten etta om endast 25 kvm. Min förtidspensionerade mamma har inte råd att försörja mig. Jag är svensk medborgare och vi är svenskar sedan många generationer tillbaka. Och så här ska jag ha det bara för att jag mår bra. För att hade jag mått dåligt hade jag fått all positiv hjälp i världen.

Jag som svensk medborgare som mår bra och har både utbildning och arbetslivserfarenhet tvingas att samla pant för att överhuvudtaget ha pengar till att leva av. För pantpengarna måste jag köpa hygienartiklar, tvättmedel, ibland mat och strumpor bla. Och sedan får ni pengar att skaffa så många barn som ni vill. En egen familj kommer aldrig att bli möjlig för mig. Det har jag blivit för gammal för. Men det är möjligt för outbildade invandrare att få de jobb som jag är utbildad för. Vad ska jag göra då min mamma dör?

Hälsningar Lotta E

Lite svar från mig:

Hade ni verkligen kunnat skaffa så många barn utan flerbarnstillägget?

* Jodå vi hade kunnat försörja alla barnen även utan flerbarnstillägget men då hade jag arbetat heltid istället för att som nu kunna stanna hemma lite längre 🙂

Det är väl inte bara att ” go for it ” och ignorera vad omgivningen anser om det.

*Eftersom omgivningen inte tar hand om våra barn så skiter jag fullkomligt i vad ”de” anser!

Hur många jobb har ni då eftersom flerbarnstillägget inte räcker för att försörja alla barn?

* Eeh….måste man ha ” 10 ” jobb för att klara sig ekonomiskt i en stor familj?

Ang mina behov över egentid…

* Jag har egentid när jag känner ett behov för det 😉 Däremot så kan jag av ditt brev tolka det som att någon kanske har för mycket egentig vilket inte verkar ha gjort denna någon så gott ….

Min förtidspensionerade mamma har inte råd att försörja mig.

* Nej det kan jag förstå men det är väl inte heller hennes ansvar att göra det då du är en vuxen människa. Soc borde väl gå in och hjälpa dig om jag inte är helt ute och cyklar…?

Angående invandrare som tar dina jobb……jag orkar inte ens ta mig in i de diskutionerna mer  än att undra lite lätt – har du tänkt på att din inställning gör nog inte det så lätt för dig att få ett jobb….

Jag hoppas innerligen att livet blir ljusare för dig Lotta för det är du säkert värd trots dina lite annorlunda åsikter ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Nina

    Min första tanke är: men både tevelicens och teve har hon råd med, då hon har följt dig?! Mhm…mhm…luktar avundsjuka lång väg, flera mil!:)

  2. Madde

    Får en hemsk känsla i kroppen av att veta att denna kvinna verkligen kollat upp er adress, skrivit ett brev, lagt på frimärke och postat det. Konstigt att hon kan lägga 6 kronor på porto. Det är ju 6 pantflaskor. Suck. Den sista idioten är inte född än. Tycker er familj är helt underbar.

  3. Frida

    Alltså nu kommer jag gå emot er alla här. Men det finns något annat den här kvinnan säger mellan raderna. Att vi har fått en fattigdom i sverige! Dit ville vi inte komma. Vet inte om hon hade barn men det finns 300 000 barn som lever under fattigdomsgränsen i sverige idag! Finns det verkligen ett system längre som stöttar upp! låter som psykisk ohälsa hos henne. Har man hamnat där är det svårt. Men det finns varken bidrag eller socialbidrag att få verkar det som

  4. Lena

    Bra svarat Mirka!!

    Man blir rädd över hur en del människor har tid att bry sig så mycket vad andra gör med sina liv istället för att ta tag i sina patetiska liv. Som sagt hennes mamma ska väl inte behöva försörja henne som är vuxen?? varför bor hon hos sin mamma?? Samla pant burkar för att köpa hygienartiklar, skitsnack!! Soc som sagt hjälper till om mm lever under existens minimum . Om de bor i en etta två stycken så kan ju inte hyran vara så hög! Nää som sagt , kanske dags att ringa soc, kanske inte får ett jobb med den inställningen till andra människor, ingen social kompetens verkar finnas, dessutom rasistisk!! Fy f….N!!! N

  5. Cecilia

    Låter som denna människa är väldigt avensjuk på er stora familj. Har sett er på tv och läst om er och ni verkar vara helt underbara människor. Älskar att läsa din blogg.

  6. Zandra

    Oj herregud?! Finns ju ingen röd tråd? Vad vill hon egentligen få fram? Och hur kan hennes problem med att hon bor hemma hos sin mamma bli DITT problem?? Haha, ja man blir stum 😉 Hon till skillnad från dig har alldeles för mycket egentid.

    Det som är positivt dock! Det är ju att hon faktiskt bryr sig, Ja för annars hade hon ju aldrig reagerat såpass att sätta sig ner och skriva ett brev till er 😉 Egentligen är det ju synd om henne och hon behöver kärlek och omtanke. Jag tycker du svarade bra! Kram 🙂

  7. Anna

    Känns som att du råkat ut för en sjuk människa. Var observant efter detta då man aldrig vet hur denna typ av människor kan urarta. Man har ju sett programmet stalkers… Det är väldigt konstigt att skriva denna typ av brev till dig,det är kränkande att ens kontakta dig på det där sättet. Dessutom kan man undra varför man tar upp att invandrare tar jobb? Vad har du med det att göra? nej usch. Hoppas den där Lotta får hjälp.

  8. Monica

    Flerbarnstillägget tycker jag personligen att man ska skippa! Jag har ett barn o du som har tre varför ska du få extra förutom barnbidraget? som ensamstående betalar man ALLT själv barnbidrag ska alla som behöver ha det få det.. men tycker inte dom som absolut inte behöver det ska ha det o tex lägga undan pengar tills barnet blir 18 är ju till för tiden då barnet är ett barn o inte menat som extrapeng till en vuxen….

    1. Tommy

      Så du Monica skulle som ensamstående tacka nej till flerbarnstillägget om du få fler barn? Det skulle ju underlätta din tuffa situation en aning om du får en extra slant. Eller?

  9. puh

    Jag blir nästan rädd när jag läser kommentarerna, idiot och bitter återkommer i de flesta inlägg. Varje människa med sunt förnuft förstår väl att avsändaren till detta brev är en sjuk kvinna som mår superdåligt och som är i stort behov av hjälp och jag hoppas av hela mitt hjärta att någon kan hjälpa henne att söka vård. Tycker inte det var rätt att lägga ut brevet i bloggen, psykisk ohälsa kan drabba vem som helst och man gör inte en sjuk människa en tjänst genom att exponera hennes brev, det har blivit känslomässigt kallt i världen. Tack för ordet.

    1. Helena

      Puh..ser att du är den enda här som förstått hur allvarligt det här kan bli. Lägger inga synpunkter på om det var rätt eller fel att lägga ut brevet i bloggen men en psykiskt sjuk människa får näring av detta! Det som är skrämmande är ju troligen att brevskrivaren snart står på tomten/bakom dörren/fönstret i anslutning till familjens hem. Vill inte skrämmas men det här är vanligare än man tror i vårt samhälle i dag.
      Vi alla här kan skratta, tycka att det är en avundsjuk idiot som vaknat på fel sida, har offerkofta på sig osv men det här handlar om något annat tyvärr.

  10. Maria H

    Ja där hittade vi en kvinna med en tung offerkappa på sig. Ut och skaffa sig ett jobb kanske? Eller åtminstone slita av sig offerkappan för den gör ingen nytta ALLS.

    Det finns jobb bara man anstränger sig och är beredd på att hoppa runt. Har två tjejer som försörjer sig alldeles utmärkt och inte ens bor hemma längre på att vara springvikarier i barnomsorg, äldreomsorg och hemtjänst. De får tom tacka nej till jobb vissa dagar.

    Sen det här med flerbarnstillägget ifrågasätter jag (har själv fyra barn och fått sådant så det handlar inte om avundsjuka utan om systemet). Förstår inte varför man ska ha mer pengar ju fler barn man har? Det dyraste barnet är ju det första, sen kan ärva eller så från andra. Att laga större portioner mat är ju billigare per portion än om man lagar till färre osv. Men det är en politisk fråga och inget Mirka eller någon annan med stora familjer ska lastas för. I 99% av fallen så hoppas och tror jag att man inte skaffar barn för flerbarnstillägget utan för att man faktiskt vill ha en stor och härlig familj.

    Vill tillägga att du Mirka är min idol. Det verkar vara sån ordning och reda hos er trots många barn och jag gillar din auktoritet, det blir fina barn med föräldrar som kan riva ifrån emellanåt.

    1. Paulina

      Flerbarnsbidraget är väl en morot för att få människor att skaffa fler barn, eftersom det föds för få barn i Sverige. Jag tycker det är smart. Win-win för alla eftersom dessa barn en gång blir till skattebetalande vuxna.

      I allmänhet (och nu menar jag inte dig Maria) är tvåbarnsföräldrar heligt upprörda över att någon annan får mer pengar än de själva. Men det är bara pengarna de vill åt, inte ansvaret och uppfostringsbördan som dessvärre ingår i paketet. Alla som kan få barn har ju möjlighet till dessa pengar, genom att skaffa så många barn de vill/önskar/hinner.

  11. lLena Wahlman

    Jaa du Mirka stackars den mamman :(((((! Ingen i Sverige behöver ha det på det sättet utan anledning, nåt är fel?? Bry dig inte svenska avundsjukan igen varför läser hon din blogg???? Jag unnar dig din stora härliga fam och tycker ni är så enormt härlig forttätt skriv så jag kan följa er och så söt lilla Lilja är <3 God Jul o Gott Nytt År till er alla <3 kram från Lena 😀

  12. Erica

    Det första jag tänkte när jag läste var ”Hur har hon råd med frimärke?”
    Hur kan man bara skriva så till en annan människa?
    Det är väl ändå inte ditt fel att hon inte har varken jobb eller inkomst.
    Stackars människa som måste skriva såbt där för att själv må bra..

    Jag tycker du verkar vara en helt underbar människa och mamma.
    Jag hejar på dig Mirka!! 🙂

  13. Towe Holmberg

    Det finns idioter till allt!
    Hur okar man ens sätta sig ner och skriva ett sånt där långt brev om saker man inte behöver lägga sig i?
    Hon borde gå Komvux och läsa upp svenskan, för stava kan hon uppenbarligen inte. Och ett CV skrivet på det där knagliga sättet skapar inga jobb. Stackars hennes mamma, som måste dras med sitt vuxna barn hemma. Gå till soc människa! När man sätter barn till världen så är det väl inte pengar man tänker på i första hand…SUCK!
    Hälsningar en 5-barns med både barnbidrag och flerbarnstillägg….

  14. Annika K

    Herregud va säger man…Mirka, ta verkligen inte åt dig av denna bittra människa

    Lotta E:

    Du miste a-kassan? Nått måste du ju ha gjort för att bli av med den. För den blir man banne mig inte av med bara så där. Så i mina ögon är du själv skyldig till ditt eget liv.

    Istället för att sitta och skriva en massa skit till Mirka. Du har dessutom haft energin till att leta upp hennes adress. Halllååå??!! Så lägg din energi på att SÖKA JOBB. Återfå a-kassa, sök jobb, plugga , praktisera osv.
    Vi har en arbetsförmedling och socialkontor som finns för att hjälpa till

    Den enda som kan göra nått åt ditt liv är DU och ingen annan. Vare sig vi har invandrare eller familjer med många barn. Vi alla styr vårt eget öde. Så det så!

    Fy vilken bitter smak man får i munnen efter att ha läst sånt här bittert brev

  15. Anette

    Men jösses om hon nu mår bra varför jobbar hon inte eller försöker få ett jobb. Skaffa familj skulle hon väl tänkt på lite tidigare kanske det kan ju ingen annan göra åt henne.
    Konstig människa tycker jag. Ensam och bitter verkar hon vara.

  16. Therese

    Väldigt bra svarat… Det är upp till er hur många barn ni väljer att ha…
    Och vad jag sett på TV o läst i bloggen tycker jag att ni har lyckats bra med er barnuppfostran. Ni tar hand om era barn och sätter gränser och regler. Men framförallt verkar ni bry er om dem och älska dem…

    Ignorera brevet från en bitter vuxen som inte lever sitt liv som hon hade velat…
    Eller kanske vidarebefordra till socialen, för tyvärr verkar hon inte må bra alls… 🙁

  17. Camilla

    Haha Å Mirka!! Du är min idol! Klockrena svar på en förvirrad och bitter människas känsloutbrott! Hoppas hon mår lite bättre nu och att du inte låter dej påverkas öht av brevet!

    God jul!

  18. Ann-Louise

    Ha ha jag tror jag dööör ! Brukar sällan kommentera, men kan inte låta bli denna gång. Men är det inte för flerbarnstillägget ni skaffat så många barn ? Det trodde väl alla ? Och det får man väl livet ut eller ? Bara älskar ditt mycket sansade svar till denna stackars kvinna som uppenbarligen mår mycket dåligt, och är avundsjuk för att hon inte har någon egen familj. Storsint Mirka ! Stor kram till dig och din härliga familj !/ Ann-Louise

  19. helen

    Hej.
    Jag håller med, till 100% att detta brevet var helt sjukt!!
    Men, jag tycker inte det är rätt att lägga ut detta brevet i en såpass stor blogg som din är…Människan mår öppenbarligen dårligt,och risken är ju att det blir värre för henne,om hon blir igenkänd!
    Svårt att ta sådant skit,absolut.Men,du är en stärk människa,som jag kan förstå.Du borde slängt brevet,INTE lägga ut det i din blogg./Helen.

        1. Tvåbarnsmorsa

          Naturligtvis får hon lägga ut ett brev som hon fått. Precis som det var upp till brevskrivaren att ens skicka det till Mirka.

  20. Lina

    Mirka, du är helt enkelt störtskön! Underbara svar på frågorna. Och jag är så glad att ni har så många barn! God Jul!

  21. Camilla

    Kära Lotta E
    Om du inte har jobbat på över 10 år så är nog den utbildningen du har ganska värdelös idag. Sök ett annat slags jobb kanske skulle vara en idé eller skola om dig. Så har du svaret på din sista fråga också, det är så de flesta andra gör efter att man blivit vuxen!

  22. Tvåbarnsmorsa

    Oj, här var det någon som var bitter. Gillar att du ger svar på tal. Tror som du att det kanske inte är så märkligt att hon är arbetslös med den attityden. En del människor är så enkelspåriga och skyller sitt eget misslyckande på andra. Frågan är varför hon bemödar sig med att pracka på sin skit och sina åsikter på dig. Kanske hoppas hon på att bli adopterad av er?

  23. Tvåbarnsmorsa

    Oj, här var det någon som var bitter. Gillar att du ger svar på tal. Tror som du att det kanske inte är så märkligt att hon är arbetslös med den attityden. En del människor är så enkelspåriga och skyller sitt eget misslyckande på andra. Frågan är varför hon bemödar sig med att pracka på sin skit och sina åsikter på dig. Kanske hoppas hon på att bli adopterad av er?

  24. Susanna

    Man kan vända på det. Tänk vad mycket era fina väluppfostrade barn kommer att bidra med. Hur mycket skatt de kommer att betala i framtiden, hur mycket kompetens de kommer att bidra med. Om inte folk skaffade barn och det kom hit invandrare, vilka ska då bära landet? Vilka ska ta hand om våra gamla?

    För mig rätt uppenbart att större delen av brevet handlar om brist på kunskap.

  25. Agneta

    Usch, lite läskigt med psykstörda människor. Och tragiskt för den delen också. Hoppas du slipper sådana brev i framtiden

  26. Mamma till två

    Jag fastnar på flerbarnstillägg! Det finns ju pga att det föds för få barn i Sverige?
    Staten vill att vi skall föda fler barn så att de kan försörja oss när vi är gamla!
    Eller?

  27. Tjejmorsan

    Ja herre Gud 🙂 Vart ville hon komma med brevet?? Tänkte hon att ni kanske skulle håva in en slant åt henne också eller??
    Ibland blir jag så djävla trött på folk så jag inte ens orkar förstå dem ur ett socialpsykologisk perspektiv!

    Kram och djävligt bra svar!

  28. Kristin

    Finner inga ord, höjden av avundsjuka och bitterhet! För att citera en kollega till mej ”konstig jävel det där”!! Vi är väl alla ytterst ansvariga för våra liv och allt kan vi kanske inte påverka men en hel del allafall så ”skaffa ett liv” istället för att hacka på andra, typ Mirka med familj!

  29. Jessica R

    Hej Mirka!

    Måste säga vilket fint foto i din header på din familj! Så fina barn ni har och så lika de är 🙂 Strunta i brevet och ni ska inte behöva förklara för andra hur ni försörjer er familj, det har ju ingen annan med att göra! Konstigt att människor kan lägga tid och energi på sådant!

    Kram till dig och din familj Mirka, ni kan ha precis hur många barn ni vill och vilken inkomst ni vill.

  30. Lina

    Jag tycker att Lotta ska ta tag i sitt jobbsökande. Ansvaret ligger hos Lotta att lösa sin situation. Inte hos hennes mamma eller hos Mirka…

  31. Lillemor

    Haha ja vad ska man säga, du fick dig säkert ett gott skratt när du läste denna avundsjuka bittra människas brev =D Finns det nåt mer fantastiskt än att få uppleva känslan av att bli mamma till ett liv som man själv har skapat tillsammans med sin älskade. Fler borde vara som er Mirka & Peter, ni e underbara!!

  32. Malin Saarenketo

    Men oj oj oj….vad har du med hennes brev att göra egentligen?? Mycket ska man vara med om, stor kram till dig, fin ny bild på bloggen! Kram Malin

  33. Kerstin Andersson

    Hej Mirka…
    Ja du man kan undra hur blåst man kan bli haha bra svarat…Vad fan ha hon med er att göra…Jävla idiot….GOD JUL På er …..

  34. Joanna

    Men gud, är människan på riktigt?! Snacka om att någon är avundsjuk på er stora familj.
    Men bara för att man känner sig ensam och olycklig själv behöver man väl inte klanka ner på andra. Man får väl ha så många barn man vill, orkar med och klarar av.
    Och att hon inte har jobb är ju hennes eget fel, vadå invandrare som tar jobben ifrån henne.. Nej det där köper jag inte. Om hon nu har så mycket arbetslivserfarenhet så skulle jobb inte vara något bekymmer.

    Ignerera henne! Det är ren och skär avundsjuka.

  35. Tommy

    jag vet inte om det skulle vara värre att enbart skaffa barn för flerbarnstilläget eller leva på sin mammas sjukpension? Det sistnämnda känns otippat som det mest snikna jag har hört. jag tror med handen på hjärtat att Mirka och Peter hade haft 12 barn oavsett om det inte funnits flerbarnstillägg utan att känna dem närmre. Att inte ha arbetat på 10 år låter mer som ett självval. På 10 år borde man hunnit utbilda sej till i stort sett vad som helst.
    hemtjänsten är i behov av vikarier. Det finns mindre smickrande filmer att medverka i. Inget jag förespråkar MEN! det ger pengar 🙂 Och man kan ju starta eget Vem behöver inte en jourhavande positiv medmänniska att kunna ringa?

  36. Mummu till. mybabydolls.blogg.se

    Allså,jag vet inte vad är det för människa,som skrev brevet,men allting är inte ok.Hon är väll vuxen,mamman är inte skyldig att försörja henne.Skaffa ett jobb,och ett eget liv,så kommer resten att ordna sig.
    Man blir så jä…..la för.a…at när jag läser sånna idiotiska kommentarer.
    Ha det bra Mirka ,med din fin familj.
    Ps. Jätte fin header har du. 🙂

  37. Emma F

    Men herre jisses!
    Den människan är fan inte sann.
    Om man nu inte haft a-kassa på 10 år vad rör det dig Mirka? Människam borde väl på dessa 10 år ordnat sig egen bostad och eget arbete.
    Sanslöst!
    Mirka, bry dig inte om denna människa!

  38. Helena

    Så bra svarat Mirka, hon undrar över hur ni kan försörja sig medan hon lever på sin egen mamma. Ja man baxnar men vet du jag tror inte Lotta E är så frisk och det är som du skriver synd om henne. Brevet borde ju förstås inte ha riktats mot dig utan mot samhället som kanske har svikit henne, måhämda är hon så sjuk att hon inte klarar av att arbeta. Högutbildad kan hon nog inte vara om hon ger sig på dig…kram till dig❤️

  39. Nina

    Otroligt bra svar Mirka, fastän du får en brev från en uppenbarligen helt vrickad människa så svarar du klokt och vuxet..jag hade nog gått ut på gården och eldat upp brevet för att bli av med all negativ energi som detta brev andas helt igenom.
    TILL BREVSKRIVERSKAN Lotta E: jag råder dig att söka hjälp, för du kan omöjligt vara riktigt frisk människa.

  40. Helene i Häggeby

    Oj, vet inte om man ska bli arg, förvånad eller ledsen – blev nog alltihop egentligen. Har läst din blogg sedan ni var med på TV första omgången. Har själv inga barn och lever ett väldigt annorlunda liv mot ditt/ert, men tycker att jag lär mig något av att läsa bloggar som skrivs av människor som lever annorlunda liv mot mitt.

    Nåväl, efter en stunds funderande efter att jag läst brevet du fått, så fick jag en sådan lust att bjuda brevskriverskans mamma på något trevligt, jag tror hon behöver det!?

    Sen tänkte jag ett tag till, och kom fram till att förmodligen behöver brevskriverskan också få göra något roligt.

    ”Vi” här kanske skulle samla ihop till en upplevelse för mamman och hennes dotter? En trevlig julfika på stan (finns presentkort att köpa till de stora kedjorna som har fik lite varstans) eller kanske bio?

    Vad säger ni?

    1. mirkak

      Vet du Helene att jag fick samma tanke som du har….att bemöta Lottas bitterhet med lite värme och omtanke så här i juletid. Eftersom jag har hennes adress så vore faktiskt trevligt att överaska henne med någonting fint 😉 Kanske samla ihop till en liten julkorg och lämna personligen 🙂 Fast jag vill nog ha någon med mig för säkerhets skull i så fall….

  41. Sussie

    Ojoj ….
    Eftersom min digra skara är tio till antalet så får jag nog ge mej ut o jaga fler jobb!! Hur tänkte jag när jag trodde att ett skulle räcka??!!
    Kanske tänkte jag att: vi njuter av varandra, köper lite färre saker, bakar lite mera bröd…… I vilket fall som helst så är alla tio helt ljuvliga små juveler(och stora) som inte kan mätas med status!! Så G.O.D. J.U.L !!!! Njut av varandra!!

  42. Helen

    Hej Mirka!
    Aldrig ska man sluta förvånas, men det som gör mig mest förbryllad är att hon skriver att hon är frisk och inte lider av sjukdom, varför i hela friden har hon inte skaffat ett jobb på 10 år då?? Oj oj avundsjuka människor. Hoppas ni får en fin jul. Vi ses i februari på Mona och Maggans Ullaredsresa :9
    Många kramar Helen

  43. Monica

    Ja det mesta är väl redan sagt om brevskriverskan.Har nog inte riktigt alla hemma och som nån sa följer inte ”spelreglerna” för att få försörjningsstöd.Hon har nog redan haft kontakt med kurator/psykolog många gånger men de har inte heller kommit nån vart med henne.Varför hon skickade brevet till dig och Peter? Ja hon förstod väl att du skulle lägga ut det på bloggen dvs hon fick uppmärksamhet.Vidarebefordra det till soc.förvaltningen i Uppsala,då har du gjort ditt. Bra sätt att bemöta henne på tycker också jag.

  44. Frida

    Säger bara: Heja Dig Mirka!
    Till Surtanten säger jag: Skaffa jobb eller bidrag och sluta leva på din stackars mamma.
    ”Jösses”

  45. sussan

    Kan inte förstå att man lägger energi på att skriva ett brev, leta rätt på adress till en okänd person o skickar sånt här….

    MEN jag förstår vad hon menar, jag tror inte att många hade skaffat 8,10 eller fler barn om inte barnbidrag o flerbarns tillägg hade funnits, jag vet inte vad Peter tjänar, men om ni inte hade fått de här 22000 eller om det är mer tror inte jag det hade varit möjligt med 12 barn o bägge föräldrarna jobbar heltid, du skrev att du hade haft råd o jobbat istället, men att ha barn på förskola o på fritids kostar.

    Så det är nog där bitterheten ligger, hon har inga egna barn, får inga bidrag, hade hon haft barn hade hon lättare fått hjälp av soc.

    Hoppas du slipper fler såna här brev, kan ju hoppas hon skickat till Kronprinsessan också eftersom hon får barnbidrag trots alla miljoner hon får i apanage, eller som nån skrev, till statsministern hade ju varit bra 😉

    Ha en fortsatt trevlig kväll

  46. Sofia

    Men gud vilken människa, har hon ingen skam i kroppen!? Usch, tycker inte du Mirka skulle ha fått detta brev överhuvudtaget, men jättre bra svarat av dig även fast du inte alls behöver försvara/förklara dig för detta pucko.

  47. fyrabarnsmamma

    Blir lika frågande som de flesta är detta ett verkligt brev eller en politisk provokatör som skriver Jag har faktiskt svårt att tro på en del i det vissa SK sakfel i språket visar på det En lotta i den sitsen ja hon känns påhittad men varför ? Och om,inte blir det riktigt farligt eller hur Stalker känsla Har en vän som är journalist och hon kan få vissa märkliga brev vilka i sitt okända syfte är skrämmande Så du gör rätt i att publicerar brevet
    men inte behöver du förklara dig men du visar artighet som svarar. Sanningen om vem som skrev undra om du får veta det och måtte det stanna vid brevet

  48. Helen

    Men jisses säger jag bara till Lotta!!! Gå en kurs i positivt tänk så kan du säkert skaffa dig ett jobb så småningom!!! Men lägg av skriv en massa skit till andra människor!!! Skäms!!! /Helen

  49. Helena

    Får rysningar när jag läser det här! Det är inte en frisk människa som skriver och skickar ett brev såhär. Känner varken brevskrivaren eller er familj men vill nog mana till försiktighet!
    Många människor därute är psykiskt sjuka, hör röster och får för sig konstiga saker.
    Önskar den fina familjen God Jul & tack för en bra blogg!

  50. sandra - 3 barns mamma

    Öhhh va!?! Fattar inte vitsen alls med att trakassera någon annan med sina tankar på det sättet. Denna Lotta kan inte må särskilt bra då hon lägger sådan tid och energi (samt en slant) på att uppmärksamma hennes tankar till dig.
    Du är otroligt fin Mirka som önskar denna kvinna mera ljus i vardagen. <3

  51. Gudrun

    Hon skriver att hon mår bra men självklart kan hon inte göra det.
    Ut o sök jobb i så fall,svårt att få men inte helt omöjligt.
    Är man frisk kan man ta vad som helst,bara man kommer in på marknaden.

    Vilken underbar bild på hela familjen.

  52. ninni

    I mina ögon en besviken människa som vill söka syndabockar för sitt eget misslyckande.
    För mig är man själv ansvarig för sitt väl och ve. Tror inte heller att hissen går ända upp hos henne och kanske skulle behöva någon form av terapi . Själv drömde jag om många barn men risk för min hälsa blev det bara tre stycken som nu är vuxna och gläds åt dem och vårt lilla barnbarn. Kikar in här då och då för jag gillar verkligen bloggen som inte är på något sätt förskönad utan direkt ifrån livet.Lycka till med allt och önskar er en riktig go och gla JUL !

  53. Susanne Id

    Är det inte sjukt vilka människor det finns ? Som du sa Mirka hoppas hon mår bättre nu efter brevet , men vad menade människan igentligen ?

  54. Neta

    Men vilken bitterf…a, och hon hävdar ju till och med att hon ”mår bra”.

    Hur man kan utnyttja en äldre människa som hon tycks göra är för mig en gåta. Stackars, stackars den mamman.
    Får man inget jobb i sin changer så får man ju söka annat eller omskola sig, det är så vi andra, både invandrare och infödda, får göra.

    Men i stället för att ta tag i sitt eget liv och söka jobb tror jag det här är en människa som sitter hemma och tycker synd om sig själv för att ingen gör/gjort det åt henne som varje enskild individ måste göra själv d.v.s. ta ansvar för sig och sitt liv.
    Drar sig dessutom inte för att utnyttja sin egen mamma och har mage att, ”mellan raderna” skylla på dom (ni) som får bidrag som hon inte kan få. Så har hon alltså hållt på i 10 år!

    Förmodligen har hon sökt socialbidrag men fått avslag för hon inte följt de spelets regler om att man måste söka jobb, ALLA jobb.

    Det finns jobb för den som vill arbeta, jag jobbade ju själv i vikariepolen på vår kommun och jag känner igen typen av människa.
    Vi hade, och dom har säkert fortf problem med dom som Af beordrat skriva in sig, dom som inte vill jobba men gärna behåller sina bidrag.
    Dom som inte kunde jobba för att det regnade ute, eller ta vik i nästa stadsdel för dom inte hade en cykel och inte iddes gå.

    Andra vred sig själva i spiraler för att få jobba så mkt dom kunde och satt gladeligen på bussar ut i förorterna också. Det är dom som har egna tjänster idag.
    Vi hade ibland ett h-e att få folk till alla vik p.g.a. nejsägarna.

    Hur man dessutom kan vara så okunnig i ekonomi så man tror att en familj, och här spelar det ingen roll om man har 2 eller 12 barn, kan leva på sitt barnbidrag + flerbarnstillägg, det går absolut inte!!!
    Till dom som tycker det kan jag säga att multiplicera era egna utgifter för mat och hygien med 14 och lägg därefter till en höjd kostnad för både kläder, bensin, el, vatten och tele med minst gånger 7 så förstår vilken människa som helst ”din” ekonomi! Då har jag inte ens tagit med underhåll och reparation av bil och hem + andra ”oförutsedda” utgifter

    Nej glöm att du nånsin fått det där brevet, sådana människor ska inte ha hjälp, ut med dom på gatan tills dom lär sig ta ansvar för sig själva!

  55. Pillan med tre gullungar

    Gode tid, att det finns folk som kan med….

    Bra skrivet Mirka. Finns ingen anledning till att ni ska behöva ta skit från bittra stackars människor som är missnöjda med sitt eget liv. Det är verkligen att göra det enkelt för sig, att skylla sin egen situation på alla andra.

    Jag känner att vi alla till syvende och sist är ansvariga för våra egna liv, däremot måste vi nog alla bli lite bättre på att ställa upp och hjälpa varandra under perioder av kris.

    Önskar er en riktigt God Jul!

  56. Ann-Sofie

    Bra svarat,att människan orkar har själv tre pojkar i åldern 5,6 & 8 och alla som har barn vet att det inte är gräddfilen att flera barn vare sig flerbarntillägg eller inte tvätt,mat,hem och barn sköter inte sig själv. Rätt inställning är À & O för allt kanske nått Lotta skulle fundera på nåja det är bra att du låter det rinna av dig…God Jul till dig och din familj 🙂

  57. Tina

    Jag tror fasiken inte detta är sant! Skicka till dej, precis som det vore ditt
    fel …dom ska va glada att dom har tak över huvvet.
    Barn är ju den bästa gåva man kan få, ett mirakel!

    Min mamma och pappa, bodde (detta var på 40-50 talet), i ett hus, två rum och kök,
    med 8 barn, och vatten ute. Men inte EN gång hörde jag mina föräldrar gräla!

    Och kortet av er, som ni sitter allihop, är sååå fint:)
    En go familj som jag följer med glädje varje dag!

  58. S

    Sinnessjukt! Blev helt paff när jag läste bloggen, är hon på riktigt? Du är beundransvärd Mirka som orkar ha tålamod med sådana människor. Stor kram till dig!
    Hon måste vara riktigt bitter och avundsjuk, finner inga ord.

  59. Eva

    HAHAHAHA! Herregud säger jag bara. Och att du Mirka orkar hålla god ton till en sån bitter människa är för mig ett under 😉
    Att folk bara ska lägga sig i jämt och ständigt, pinsamt!
    God jul önskar vi dig och din familj!

  60. maria

    Stackars människa, vilken bitterhet:( Hon borde söka hjälp hos socialen om hon inte kan få något arbete, lägga sin energi där den behövs.

    Dina svar är mitt i prick, sådär tänker jag också 🙂

    Maria i Skåne

  61. Lotta

    Mycket konstigt har jag hört men detta tar fan priset.Den människan kan inte må bra alltså.Vi gör alla våra val i livet och livet är inte lätt. Men det finns hjälp att få om man inte klarar av det själv.Jag har hur mycket åsikter som helst att ösa ur mig men det hela är så dumt så jag kommer mig inte för.
    Kram till dig Mirka och din härliga familj

  62. Jenniey Love

    varför skicka brev till någon så, som om allt vore ditt fel:/ Hon skulle behöva gå hos kurator/psykolog där kan dom även hjälpa henne vidare sen.

    Jag tycker ni är en otroligt härlig familj!

    Kramiz<3

  63. Ida

    Vad mycket konstigt det finns. Och varför är det sådant fokus på egentid, vem har bestämt att det är något som alla behöver och mår bra av?

  64. Lilian

    Du svarar alltid så eftertänksamt och klokt Mirka,fast du egentligen inte ska behöva bemöta sådant trams . GOD JUL till Dig o. din stora familj.

  65. mammachoklad

    Men herregud..om hon är fullt frisk och utbildad, varför har hon inte en jobb då?? Bittra människa! Och vad spelar det för roll om ni har tolv barn och får barnbidrag för dem, heller om det hade varit 6 familjer med två barn var som fått barnbidraget? Era 12 barn kostar ju inte samhället mer bara för att de bor i samma familj!

    1. Mia

      Vilket brev.. Hon mår inte bra… Det är ju en sak som är säker.. Kanske du ska vidarebefordra detta till Fredrik istället ?? Det borde vara skickat till honom istället.. Eller någon av de tidigare statsministrarna… Synd att du fick det… Du svarade väldigt bra… Och vem fan skaffar barn för pengarnas skull…som om man skulle bli rik på det ?? Hahahahhaha barn kostar och de kostar mer än man får i bidrag… Och inte gör man det för omgivningens skull heller… Då är man ju lite ute och cyklar.

      / mia

  66. Malin B

    Varför inte ringa närmsta äldreboende och be att få jobba som timvikarie?!
    Man kan ju inte sitta och vänta på att någon ska kasta ett jobb på en!!…
    Och dessutom sitta och missunna främmande människor familj m.m är ju mest bara sjukt!
    Jag kan själv inte få fler barn (har 1) Men inte missunnar jag folk att skaffa barn för det.. Jösses!

    Mycket snygg gran btw =)

    God jul på Er =)

  67. Lotta m nio

    Määh!
    Jag skrev ett långt svar på detta…men raderade skiten. Finns inte så mycket att orda om egentligen…Någon bör ta sig o kragen o fixa sig ett liv. Helst nyss.

    Blä för folk som skyller sin egen dumhet på andra! För nog sjutton borde man på tio år ha kunnat skaffa sig NÅGON form av ekonomisk inkomst iaf.
    Att ens sätta sig ner o skriva sånt dravvel…nä fy fan.

    KramKram!

  68. Erica

    Den där Lotta kan ju skaffa sig 12 ungar och på så sätt få flerbarnstillägg, och på så sätt få massa pangar och bara glassa sig genom livet!? 😀
    Jag menar, flerbarnstillägget lär ju räcka till att ge henne en stor våning mitt i stan, hummer och vaktelägg till middag varje dag och dessutom ge sina barn hela och rena kläder utöver det.
    Eller inte.
    Stolpskott det finns.

  69. Beryll

    Har nog varit bättre att brevskrivaren lagt energi på ett CV kan jag tycka, suck 🙁 vad beträffar egen tid, med 12 barn i huset så vet du när du kan och behöver din egna tid : God Jul på er .

  70. pia

    Ja vad ska man skriva om detta brev?? Jo jag skriver: Tokigt folk finns det gott om!!!!
    Gillar ditt sätt att bemöta brevet Mirka =) Hoppas du o din familj får en helt underbar jul och vilken fin bild på Er allihopa du har längst upp. Kram på dig

  71. Linnea

    Oj! Jag kan förstå hennes bitterhet om det är så som hon skriver att hon inte får hjälp, får en inkomst. Det är faktiskt så att med den regeringen som är så prioriteras ej de som är ”svaga”, fattiga och sjuka. MEN hon har ingen som helst rätt att ta ut sin bitterhet på er! Vad ni får för bidrag för barnen är en piss i havet.

  72. Lise-Lott

    Mer sanning än det här blir det inte:
    ”din inställning gör nog inte det så lätt för dig att få ett jobb”
    Vi alla är samhället och vår inställning är viktigare än mycket annat.
    Bra svar Mirka!

  73. Eva Jacobson

    Hej Mirka
    Du ska inte lägga energi på att läsa sådana brev..Det rör upp så mycket känslor.. Det är en rädd människa o säkert avundsjuk..
    Du gör ett strålande jobb( om man får kalla det jobb..)Alla barn o allt runt omkring ger ju dig energi o livsglädje..Sen om man ibland inte orkar.. ja det händer alla oavsett hur många barn man har eller inga alls.. Jag har tre vuxna barn. Hade gärna skaffat fler om min dåvarande man också velat det.Barn är livet,o är så tacksam att jag har de.. så ”go for it”:)Man kan inte behaga alla. O allt handlar väl inte bara om pengar..Näe ha det gott nu o må väl. God Jul!
    MVH Eva

  74. Agnes

    Hej underbara familjen Norrström!

    Vilken fin o gullig bild på hela familjen.

    Stor o varm julkram.
    Agnes

    Som man bäddar får man ligga Lotta.

    Agnes

  75. Lotta

    Men snälla nån..är detta ett skämt eller? Mycket dumt har jag hört men detta tar nog fan priset .Vi gör alla våra val i livet och väljer själva hur vi vill leva. Denna människa har tydligen inga som helst ambitioner .Möjligheter finns..det är bara att finna dom.Och klarar man inte av det själv finns det hjälp att få.
    Stackars stackars denna kvinna.
    Kram på dig Mirka och din härliga familj.

  76. malin lindström

    Håller helt med dig Mirka om att antalet barn man väljer att ha är upp till en själv och ingen annan. Har alltid drömt om en stor familj när jag växte upp och älskar att följa Familjen Annorlunda på tv och även era bloggar som jag följt i många år nu.

    Förstår inte att brevet skickats till dig. Om denna Lotta istället tar o söker lite jobb ska hon se att det snart dyker upp ett. Men att få ett jobb handlar även om inställningen. Ingen anställer någon som inte verkar vilja ha jobbet. Är man positiv och glad kommer man bra långt! Det gäller även att inte vara för kräsen. Ta vilket jobb som, det är ju bara att fortsätta söka det som man egentligen vill ha. Till slut är jobbet ditt!

    Tack för att jag får följa med din familj i både med och motgång! Men jag har funderat mycket på hur det är med lilla Nellie? Vet ju att hon var på sjukhus, men har inte hört något mer om det. Du väljer vad du själv vill skriva, men du ska veta att jag undrar av välvilja =)

    Kram på er från Malin

  77. Anna

    Oj oj oj…. Blir nästan rädd 😐 Jätte bra svar från din sida. Ha en bra jul hoppas Ni får en fin o trevligt jul. Kram kram

  78. Jessica

    Heja dig Mirka, klokrena svar på ett förlåt mig idiotisk brev.
    Brevskrivaren bör väl kunna försörja sig själv och är man så gammal att man inte längre kan bilda familj, är det mer än hög tid att låta sin Mamma slippa försörja brevskrivaren!
    Avundsjuka är alltid värst för den som är avundsjuk!

    kram på dig o din familj!

  79. Anneli

    Men herre jösses i stället för ta sig tiden att skriva detta brev till dig Mirka så kanske hon skulle sätta sig och knåpa i hop ett cv till att söka jobb eller söka socbidrag.

    Säger som föregående talare förstår inte vart hon vill komma med detta brev.
    Försöker hon få dig att må dåligt över att hon inte har jobb ???

    Blir så jä-la arg på att folk inte kan låta bli andras liv
    Som jag alltid har hört i min uppväxt ”Sköt dig själ och skit i andra”

  80. Hoppet om mänskligheten

    Det här var HÖJDEN av idioti!!
    Jag hoppas iiiinnerligt att du inte tar åt dig utan garvar åt en så patetisk människa!