Jag har haft världens huvudvärk nästan hela dagen idag, inte ens värktabletter har hjälpt så nämnvärt 🙁 Och jag har även världens träningsvärk i benen idag efter igårdagens träning, benen känns som två st geleklumpar. Trots värken försökte jag ändå genomlida ett pass idag med vilket gick si så där 😉
Igår kväll fick jag för mig att baka två olika sorters frallor – En sats frallor som blev klara på kvällen och en sats frallor som skulle jäsas under natten så ungarna fick nygräddade frallor till frukost imorse 🙂 De flesta tyckte verkligen om frallorna men Alice och Oliver vägrade att ens smaka de. Jag vill få bort rost-mackorna så de får snällt gilla läget och äta det som bjuds 😉
Jag äter ju inget vanligt bröd men njöt av doften 🙂 Imorgon ska jag hitta något gott lchf-bröd att baka åt mig själv.
Tanken är att jag ska baka bröd ca varannan – var tredje dag härefter. Ska leta efter flera bröd-recept som är relativt enkla och tar gärna emot tips om ni sitter på nått bra recept 😉
Idag åkte jag och Älva till öppna förskolan. Det var länge sen sist vi var där och Älva hade roligt med alla dessa ”nya” leksaker och människor som fanns där 🙂 Ikväll skulle jag ha åkt till en middags-träff i Stockholm med några andra bloggare men jag hoppade av det då jag inte lyckats bota min huvudvärk 🙁
Idag bjuder jag på kalops vilket är faktisk en av de få rätterna jag är bra på 😀 Jag vet dock inte riktigt vad jag ska äta till det istället för potatis ….. får kanske bli sallad eller nåt enkelt…..
Nu ska jag vila huvudet lite medans potatisen kokar – Kramis ♥
Jättetrist att du inte kunde komma men jag vet hur det är att ha huvudvärk och att då sitta och åka en bra bit är ingen höjdare. Vi får hoppas att du kan komma nästa gång istället 🙂
Har tyvärr inget bra brödrecept då jag verkligen avskyr matlagning och bakning.
Premiärtittar just på mitt första ”Familjen Annorlunda program” (antar att det är senaste säsongen från i januari i år)
Då maken inte äter vanligt bröd (pga andra orsaker än diet) brukar jag baka bröd åt honom. Jättelätt och jättegott:
3 äggvitor (vispas hårt med lite salt)
1 äggula
200g kvarg/lättkesella
40g pofiber (finns på glutenfria hyllan)
1 tsk bakpulver
blanda alla ingridienser och vänd ner i de vispade äggvitorna. Klicka ut 6 kakor på bakplåtspapper och grädda i 225 grader i ca 15 min, de ska vara gyllenbruna.
Jag kör äggvitorna i min Kitchen Aid medan jag blandar resten och sen blandar jag försiktigt. Går på ett kick!
va ha du för recept på lchf `bröd? 🙂
Nu passar jag på att svara här för jag har två olika sorters lchf-bröd som du hittar här bland mina lchf-recept http://mat-ro.blogspot.se/search/label/lchf
Hälsningar Sara
tack 😀
Ett långpannebröd är väldigt enkelt och snabbt att göra. Googla olika recept. Jag brukar göra lite olika degar. Bl a med havregryn, mjöl(vetemjöl och ev med lite rågmjöl), salt, olja, honung, jäst, vatten, fil eller yougurt, går även med mjölk. Sen är det gott att smaksätta med en lagrad ost och oregano. Fast det kanske inte dina barn gillar.
Bara att kavla ut degen efter jäsning och lägga i en långpanna. Nagga och skära i rutor. Jäsa en gång till och grädda.
Hej Mirka
Jag brukar baka bröd minst varannan dag. Och använder alltid recepten från Jennys matblogg. Hon har enkla recept utan konstiga ingredienser. Hennes Tekakor är de godaste barnen någonsin ätit.
här brukar jag kolla efter hennes brödrecept
http://minbebis.com/blogg/jennysmatblogg/tag/brod/
Jag kom på ett bröd jag nästan alltid bakade när jag var mammaledig, för det ska bara jäsas en gång. Man bakar ut brödet till limpor eller frallor på en gång degen är klar och sen får det jäsa ganska länge. För oftast börjar man ju baka när det är lugnt hemma och då är det skönt att få göra bort allt då för annars finns risken att det är ”kaos” precis när det är dags att börja baka ut degen. Känner ni igen er? http://mat-ro.blogspot.se/2009/01/smfranskor-och-formfranska.html
För saftiga bröd eller frallor skall du blanda ner 1-2 dl kall eller avsvalnad havre eller annan gröt gjord på flingor. Det gör att brödet blir saftigt och gott.
nabba frallor
20 st
75 g jäst (1,5 pkt)
50 g smör
5 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl special
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp. Häll i socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Knåda degen för hand i 5 minuter.
Dela degen i 20 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
Grädda frallorna i mitten av ugnen i 250 grader, ca 7 minuter.
kan byta ut och ha hälften rågsikt och hälften vetemjöl om man vill och även ha i en halv el hel liten burk kesella..eller detta ja gjorde en test och hade i 4 lagom stora rivna morötter i och blev himla saftigt och gott..
Ska stå snabba frallor =)
Jag har massor med recept, länkar några här för skulle jag skriva in dem skulle kommentaren ta upp flera sidor 🙂
Enkla småfrallor: http://lilith.se/2011/10/05/enkla-smafrallor-ca-20-st/
Snabbt kumminbröd: http://lilith.se/2011/03/15/snabbt-kumminbrod-2st/
Snodda morotsbröd: http://lilith.se/2010/10/29/snodda-morotsbrod/
Tekakor: http://lilith.se/2010/06/28/tekakor-ca-35-stycken/
Snabba limpor: http://lilith.se/2010/04/14/snabba-limpor/
Frukostbullar: http://lilith.se/2010/02/09/frukostbullar/
Ont i huvet är inte roligt, har själv väldigt mycket huvudvärk men har nu fått tips att pröva den ”gamla” spikmattan som var så populär för några år sen. Hittade en billig på Ellos, behöver säkert inte vara originalet.
Hos oss blir det mest sötsaker som bakas och dessutom av barnen. Matbröd är faktiskt både nyttigare och ganska enkelt, ibland i alla fall. Fast det är klart sen beror det på vilket pålägg man använder, massor av ost eller marmelad är kanske inte heller så bra. Många bra tips från alla som kommenterat så nu får nog jag också baka mer bröd. Det är faktiskt ganska dyrt att köpa bröd i butiken också.
Hej!
Här kommer ett recept på ett jättegott bröd.
Baka bröd med baljväxter
Ingredienser
12 småbröd eller 2 limpor
250 g avrunna kikärtor (på burk)
Ca 4½ dl vatten
12 g torrjäst (1 påse)
2 tsk salt
½ dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special.
Gör så här:
1.Mixa kikärtorna med ca hälften av vattnet. Tillsätt resten av vattnet ( det skall vara 7 dl degvätska
)
2.Värm degvätskan till 42°C . Häll jästen i en bunke och häll över vätskan.
3.Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.
4.Häll ut degen på mjölat bord och knåda lätt. Dela degen i två delar och rulla till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till bullar. Skåra bullarna med en vass kniv, lägg dem på en plåt och strö över lite mjöl. Jäs dem övertäckt i 30 minuter.
5.Grädda i 225° C i ca 15 minuter. (Limpor gräddas i 175°C i ca 25 minuter)
Jag brukar baka detta bröd smatidigt som jag gör en soppa, oftas tomatsoppa. Nygräddat bröd och varm soppa…så gott.
Vill passa på att tacka för en bra blogg, jag brukar vara inne och läsa lite då och då och blir så himla imponerad av din energi, jag älskar storfamlijslivet.
Ha en bra dag!
Det går att använda bruna eller röda linser eller sojabönor istället för kikärtor.
Tack för en iblick i din värld jätteroligt att läsa om hur livet är i en annan familj o ni är ju en helt vanlig fantastisk familj
Bröd min erfarenhet är att ska man baka till många så är det limpa som gäller stora limpor kräver inte så mycket baktid mer jäs tid tex http://www.recept.nu/leila_lindholm/matbrod/mjol/jattegod_sirapslimpa/ grädda i vanliga stora avlånga kakformar då ”tvingar ” du upp brödet och det ser ut som ja just det formfranska !! Sedan kan du baka för nöjets skull när liksom det dagliga brödet är klart Jag tycker överlag att just leilas recept är bra har just testat hennes filmjölksbröd gott lycka till med mackor i massor från en som bakat år ut å år in
Du är duktig som kan hålla dig till LCHF. Själv vill jag men kan inte. Jo om jag bara ger mig katten på det kanske men det är ju det som är svårt. Får du recept så får du gärna dela med dig 🙂
Kram o ha en fin dag!
Bullarna ser jättegoda ut, jag skulle också jättegärna vilja ha receptet!
Åh, nygräddat bröd på morgonen är ju sååå gott.
Dock kommer inte jag heller äta vanligt bröd längre, funkar ju inte riktigt efter OP:en, så det blir knäckebröd för min del då 😉
Ett superlätt recept på ciabatta:
Ganska lagom många, 10-15 st kanske?
25g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
1 dl olivolja
ca 1,2 liter vetemjöl
Smula jästen. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt resten av ingredienserna (spara lite mjöl till utbaket, degen ska vara ganska lös men ändå lossna ifrån bunken).
Arbeta degen. Låt jäsa övertäckt en timme.
Arbeta degen sen på mjölat bord. Forma ”lagom bitar” (typ en handflata) stora degbitar och lägg på plåt, pudra över lite mjöl.
Låt jäsa utan bakduk ca 20 minuter. Grädda 10-15 minuter, 225 grader. Håller MINST två dagar i rumstemperatur och ca 6 månader i frys.
Man kan även tjoffa ner skivade oliver/soltorkad tomat/fetaost/vad-man-nu-vill-ha i degen! Enkelt och gott, även för mig som inte gillar att baka så mycket, men det här är en klassiker!
Jag kunde inte låta bli att göra ciabatta brödet. Det var jättegott och dessutom enkelt att göra. Ett bröd jag kommer att göra många fler gånger!
Tack för receptet 🙂
Hejsan! Frallorna så jätte go ut
Till barnen: Leilas råg-russinbullar (googla) går supersnabbt och är jättegoda 🙂
Inge trevligt alls med huvudvärk ju. Hoppas den inte satt i allt för länge.
Hej Mirka!
Prova strimla vanlig vitkål och ha den till gryträtter, korvstroga, kasslerstroga, köttfärssås, chili con carne och liknade rätter.
Jag äter vitkålen rå, lägger den strimlade kålen först på tallriken, så håller jag över den varma maten. Jag tycker det är gott.
Kram
nu är jag inte så insatt i Lchf , vad man får och inte får men häromveckan när vi åt kalops så gjorde jag en finstrimlad sallad på vitkål,isberg, morot och zuccin som jag hade en vanlig enkel vinigrett dressing på. Supergott. Kokta rödbetor?
SirapsLimpa är ett jätte gott och mycket enkelt bröd man kan baka. om du vill ha recepte t skicka ett mail så skriver jag det där [email protected]
Hoppas att du gillar det 😉
Dessa limpor är våra favoriter http://mat-ro.blogspot.se/2009/03/emys-limpor.html Enkla att göra och med rågkross och linfrön känns de nyttiga också. De är dessutom jättegoda att rosta om nu barnen vill fortsätta rosta.
Här finns andra bra recept på bröd http://mat-ro.blogspot.se/search/label/matbröd
//Sara
Dina frallor ser jättegoda ut! Kan du lägga ut receptet?
Hej, tycker som Anna-Lena, broccoli eller blomkål, gärna som mos o jättegott att även blanda de två. En skvätt grädde i blir mums.
Hej! Jag brukar baka ett kalljäst durumvetebröd som jäses under natten och bakas i långpanna! Mycket gott och enkelt som bara den! Receptet finns på allt om mats hemsida, hittade det när jag googlade långpannebröd. Kram
Dina frallor såg mycket smaskiga ut. Vill du dela med dig av receptet?
Såg gott ut, lägg gärna ut recepten på båda bröden!
Tack för en underhållande blogg.
/Nettan
Vill också ha recepten! Mums
kan du inte lägga ut recepten på ditt bröd här såg så gott ut
Till kallops tycker jag blomkål eller brocoli passar bra till. Mos eller vanligt kokta. Mumms
oh vad gott det ser ut ,vad är den sista bilden för slags bullar?kan du lägga ut receptet:)
Kanelknäcke LCHF
Saknade riktiga kanelknäcken till frukost så här är min twist på fröknäcken med kanel!
Receptet räcker till 2 plåtar.
Ingredienser:
2 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
2 dl Kokosflingor
4 msk Pofiber
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk Fiberhusk
2 msk Kanel
100 gram kokosfett
5 dl kokande Vatten
Gör så här:
Blanda alla fröer i matberedade och mixa till ett grovt mjöl. Tillsätt övriga torra ingredienser.
Koka upp vatten och låt kokosfettet smälta i vattnet.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll upp på 2 st plåtar med bakplåtspapper, kavla ut till en tunn kaka, med ett smörat bakplåtspapper över så går det lättare! Gräddas i 45-60 minuter, 150°. Ta ut, lossna från bakplåtspappret och skär i fyrkanter.
Stäng av ugnen, sätt in brödet att torka på eftervärme.
Till grytor och köttfärssås äter jag ofta strimlad vitkål, många steker eller kokar den först men jag gillar den rå så det blir lite tuggmotstånd. (pst flera tjejer som vill köpa grejer av dig på köp och säljen eköpingsidan)