Trettonbarnsmamman

Vad ska jag göra med fisken??

Hjäääälp, vad ska jag göra med firren som Peter hade med sig hem igår?? Peter var ju och fiskade med jobbet och fångade en fin havsöring på nästan 6 kg men jag är inte duktig på att tillaga fisk…..Jag är säker på att vissa av er läsare sitter säkert med jättegoda recept på just havsöring och vore tacksam om ni ville dela med er av de 😉

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Åsa Garding

    Wow, vilken stor rackare. Måste vara kul att få en så stor fisk på kroken. Lycklig fiskare kan jag tänka mig.

  2. Neta

    Ta bort huvudet och fjälla den Klipp upp och rensa (sätt Peter på allt det utomhus) Dela den sen rakt över i lagom bitar, frys dem så, håller 3 månader. Tillaga som laxfilé alltså så enkelt som möjligt, jag brukar bara salta citronpeppra och ha på lite dill. 200 gr i 15-20 min

  3. Susanna

    Förstör den inte med någon planering eller så utan gör det enkelt 🙂

    Lägg den urtagna fisken på dubbla folieark. Salta rikligt, peppra och fyll med färska örter du gillar ( dill, gräslök) skiva en citron och lägg i den med. Ringla rätt mkt olivolja över. Vik ihop till ett tätt paket och lägg på grillen eller i ugnen tills fisken är klar. Gör gärna en sås på skyn med vitt vin, grädde och ev fiskfond/buljong.

    Lycka till!!

  4. Ann Larsson

    JAG jobbar på en fiskodling där vi odlar både lax och havsöring som vi sedan släpper ut i älven som kompensation för kraftverken. Min erfarenhet är att örnen smakar bättre än laxen men de är lika i smak. Jag hade nog glidit in den med salt,citronpeppar och dill, hällt på grädde och in i ugnen. Servera med pressad potatis och gör en kall röra på creme fraiche, rom, rödlök, citronpeppar. Har öringen fettfena kvar är den vild annars är den odlad. Kanske en av våra bebisar;-) det beror förstås var den är fångad. Lycka till!

  5. elsiesparon

    Hej Mirka!

    Tack för en fin och bra blogg!
    Vilken jättefångst, bra fiskat! Jag antar att ni redan gjort något av den, av alla bra tips som har kommit i kommentarsfältet.
    Mitt förslag, som inte direkt heller är en hejjare på fisk, hade nog varit att faktiskt gett sig på den. När man väl har så här mycket fisk på diskbänken, som man inte har betalat dyra pengar för då hade jag provat/tränat/ försökt filea. Kanske de större barnen också vill prova? Är det sedan så att ni inte lyckas så bra så kan det bli soppa eller gryta på småbitarna ni får fram, och även på skrovet.Hoppas det blev bra i alla fall!

    Ha det fint!
    Kristin

  6. jaana

    åh,den va ju fin..Sån stor skulle jag nog,steka iugnen eller grillen..sen kanske andvända stjärten till koka soppa?Men googla hörru!

  7. Josse

    Ett litet tips!
    Lägg in fisken i ugnen med Skinnsidan uppåt 200 grader ca 10 min, ta ut den och skinnet går att dra av hur lätt som helst. Sen e de bara att salta, krydda och på me grädde 🙂 Grillat är inte heller så tokigt!

  8. My

    Hej,
    En fråga som inte alls har att göra med fisken. I ett av avsnitten i Familjen Annorlunda satte ni upp stora bokstäver på ert hus med ert namn. Var kommer dessa bokstäver ifrån? Var kan man köpa dem? Vore mycket tacksam för svar!

  9. Pernilla

    Då vi har lax brukar jag sätta file’n med skinnsidan neråt i en plåt med en bädd av grovt salt. Sätt ganska mycket citronpeppar på fisken. I ugnen 175 grader ca 30 min, beroende på storlek. Kokt potatis el potatismos och en kall sås. Ett dera köpt sås eller egen gjord på turkisk joghurt och majonnäs med citronpeppar i. Lycka till och grattis till Peters fiskelycka!

  10. Sanne

    Jag e nyfiken Mirka vilket av alla dessa tips du tog…..
    Ni e ju en grillfamilj så antar att det blev något med folie ;-))

  11. Anki

    Grattis Peter vilken fångst!

    Hoppas att ni fick ett något tips på någon god tillagning!

    Kramar från Skåneland

  12. Leni

    Hej bästa Mirka! Jag har hamnat i en depression, en ”åh-nej-familjen-annorlunda-är-slut-depression” 😉 Jag tycker att det är så sjukt mysigt, det är typ som att kolla på en feelgood-film, så mycket kärlek! Hoppas ju nu såklart på en till säsong! *håller tummarna* Ha det fortsatt bra! Kram

  13. Anne

    Lyckos er! Jag skulle följa de enklaste tipsen och bara ugns”baka” den. Det är så otroligt gott. Och ni som pratar om att panera, ni är mer inne på fiskpinnar va? 😉 Panera inte!! Det gör man hellre med skräpfisk. Min man är flugfiskare men han tillagar också det han får. //Anne

  14. Fru P

    Jag tillagar alltid havsöring på samma sätt som lax (påminner väldigt mycket om varandra) och om du inte är van att tillaga den skulle jag grilla den! Enkelt och gott!

  15. Nina

    Hej Mirka!

    Det där var ingen liten guppi 😉

    Jag skulle lätt göra fiskkottletter på den 🙂 Steka i smör och servera med kokt potatis och en kall dillsås 🙂

    Enkelt men gudomligt gott. En favorit bland mina barn 🙂

    Lycka till 🙂

    1. Åsa

      Hihihihi!!! OJ, vad jag skrattade åt detta. Preciiiiis så känner jag också. En bit laxfilé är enklare och garanterat god.
      Jag är ju tyvärr ingen människa som gillar fisk. Lax kan gå ner om jag får dränka den i citron och hollandaise sås. Men bortsett från det så får det vara…

  16. Jessica

    Hejsan Mirka! Då min man råkar vara kock så fråga jag han lite ang.havsöring och fick då reda på att det e ju LAX då där ska inte vara så många ben i iaf.:-) jg kör med rensa den på de få ben där e och salta och peppra samt olja in den och lite citonsaft sen in i folie i ugn MUMS!

  17. Linda

    Det finns många recept men vi brukar grilla öring! Jag skulle filéa den krydda med salt, citronpeppar och riven ost. Baka in den i aluminium folie och sätta på grillen.

  18. gizze

    Dela den bara i två sidor…på med flingsalt, vitlökspeppar, dill och citron…samt smörklickar..in i ugnen 175grader en halvtimme ungefär…
    Servera med pressad potatis grön sparris och citronhollandaise!

    Mums….
    /Gizze

  19. Anita

    Stek en hel sida i ugnen på 200* med skinnet på men rensad, salt och mycket dill. Tiden får du kolla runt på nätet beror lite på hur stor den är.

  20. Catarina

    Fin fisk. Jag bruka ugnsteka …200 grader.

    rensa o bort med huvud mm.
    Tvätta o gnid in den i salt o citronpeppar.
    Lägg den på folie som ska vikas runt den sen.
    Fyll med riktigt smör, citron skiva o persilja.

    Gör foliepaket o ca 50 min ugn. Denna så stor så kanske lite längre tid i ugnen.
    Pressad potatis till det o sallad…mmm

  21. Lii

    Wow, vilken fisk!
    Snabbt och enkelt tips från mig…
    Dela fisken på mitten.
    Häll på grovsalt, citronpeppar och gräslök.
    Massor av grädde och strö över riven ost.
    In i ugnen.
    Servera med potatis.
    Supergott!

  22. Hoppetossan

    Vad tror du om att göra kotletter och grilla?
    Absolut ingen aning om man kan göra det med just havsöring? Är den benig? Dålig på fisk men tänker att en så stor fisk borde ge fina kotletter 😉

    På det som inte blir några fina kotletter kanske du kan koka en soppa?

    Spånar vilt här 🙂

  23. Marie

    Jag skulle försöka med betoning på försöka att filea den och panera sen steka.

    Eller det enklaste alternativet om karln tog hem fisken får han tillaga den eller åtminstone ta fram recept. 🙂

    Kan ju ta ur den fylla den med olika örter och kryddor linda in i folie och sen grilla den…