Trettonbarnsmamman

Hjälp mot magknip m.m

David har de senaste dagarna fått magknip och nätterna har inte varit så roliga. Han har sovit i stort sett bara i famnen så vi har sovit korta stunder bara…

Vi har aldrig haft kolik-barn men alla barnen har i början haft lite magknip. Pojkarna har alltid haft lite mera än flickorna.  Vi har testat i stort sett allt som går att testa för att underlätta för de små och hittills har ingenting slagit det här thét..

image

Igår åkte jag till hälsokostbutiken och köpte det till David och natten blev sååå mycket bättre!

Han sov över 6 timmar i streck från 22 – 04.30. Jag kände mig ordentligt utvilad trots den tidiga morgonen 🙂

Ammar man så ska mamman dricka 1-2 koppar thé per dag. Flaskmatar man som jag gör så gör man en kopp thé och tar 1-3 teskedar med thé i flaskan med tillägg ( jag tar varannan gång ). Superduper!

Flaskmatar man så är det även viktigt att ha en bra flaska, gärna en anti-kolikflaska. Jag personligen har alltid en Avent-flaska eller en Dr Brown….enligt mig de bästa flaskorna i början 😉 Ammar man så ska man ju tänka lite på vad man äter för att undvika äta gasbildande saker.

Idag kommer Selina, Alice och Oliver hem. Som vi har saknat de ♥ Men jag vet att de har haft det bra och roligt hos sina kompisar och är glad att de kan umgås lite under loven 🙂

image

Nellie och Älva ( och ofta även Lilja ) leker så himla bra ihop. Idag har de lagat mat i timmar och även lekt maskerad.

Ikväll ska vi väl kika på Mello igen. Finns ju inte så mycket annat att glo på en lördag kväll och barnen gillar Mellot så då blir det det 😀 Har ni någon favorit ännu? Jag har fastnat för Mariette än så länge 😉

Kram kram ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Jag ger min kille på två månader också ersättning och han har kolik så tog till mig sv ditt tips men undrar om du gör nytt te varje gång eller om du gör och låter te påsen ligga i ett tag och sen ställa in i kylskåpet? Tacksam för svar har kollat överallt men inte hittat något hur man använder de 🙂 mvh Emma

  2. prematur mamma

    Sandra!!
    Fick min äldsta son i vec 31+1. Hade stooora problem med hans bajs. Om ingen huskur hjälper be om att få lactulos på recept. Jag fick gräva ut hans bajs med termometern innan jag fick hjälp. Lycka till

  3. Karoline

    Hej, fick tipset om messmör mot härd mage i vällingen när min flicka var liten, men barnläkaren sa att det är på tok dör mycket salt i det för så bäbisar.

  4. Hanna

    Ja denna amningen….
    Hur man än gör , så är det ”fel”…
    Jag får skit åt andra hållet…ammar mina barn för länge…..Idag känns det som om barnet bör vara avvand vid 6 månaders ålder..vilket jag tycker är för tidigt..
    Har heller aldrig gett mina barn välling ..utan mat/amning..för att sen sluta m amningen …
    Vilket stör många..vaa ingen välling?!?!
    Själv så skulle jag aaaaldrig o då menar jag aldrig ! Se ner på ngn som väljer att inte amma/inte kan,har lust, what so ever…
    Vi kvinnor kan vara så hemska mot varann..usch!!

  5. FrökenJag

    Hej!

    Prova att byt ut D-vitamin dropparna till ett märke som heter dunmedic, det finns ett ämne i ACOs droppar som ger/kan ge bebisarna magknip. Kommer dessvärre inte ihåg ämnet vad det heter, men det är lätt att googla fram för er som vill.

    Jag har verkligen märkt stor skillnad när jag bytte märke, barnet var då 4 veckor!
    Pratade med BVC om detta men eftersom det inte är forskad/dokumenterad biverkning så kan dom inte rekommendera till att man ska byta.
    Hoppas att ni provar, för våran del var det natt och dag!!!

  6. K.Y

    Måste tipsa om windi pysventil mot onda små gasmagar, funkade bäst för oss och var en räddning 🙂 tack för en bra blogg!

  7. Jenny

    Har själv provat detta te åt mig själv samtidigt som jag helammade men fick otroligt mkt skäll av BVC då fänkålen tydligen är dåligt för barnens tarmar och mage?! Någon som hört något om det??
    Hoppas magknipen släpper snart för lillen <3

  8. Line

    hej!jag tänkte bara tipsa om en sak som hjälpt mina barn massor (kanske känner du till det redan, som den rutinerade mamman du är:)) Windi pysventil som finns på Apoteket. Så himla bra vid magont/gaser. De är engångs (säljs i 10-pack, fast går utmärkt att skölja av & återanvända). Jag har rekommenderat den till flera vänner vars bebisar haft samma problem med magont. Lycka till och ha en fin lördagkväll!kram

  9. Maria Brunsell

    Jag kunde aldrig amma mina tre barn,så jag flaskmatade och när de fick magknip så fick jag rådet att ge dem 5 droppar miniderm som finns på apoteket och det hjälpte för mina bar

  10. WinstonsMamma

    Vårt barn ammade jag till 3 månader och ångrar mig efteråt nu.
    Orsaken är att han hade kolik, och jag stressade sönder mig själv. Jag stresssade så över att han inte tog bröstet, vad jag åt och kände mig så himla hjälplös som mamma. Hörde så mycket kritik över att ge ersättning, och då man är nybliven mamma likt jag var så ”täcktes” jag inte sluta amma. Jag kämpade på och mådde dåligt istället. Viljet ledde till att mjölken slutade produceras!
    Om vi får ett kolikbarn som nr. 2 så kommer jag verkligen att testa det där thé t. Har aldrig hört om det tidigare här i Finland.
    Och ni som ej har haft ett kolik barn, tro mig man har testat nästan alla knix som finns att testas. Allt från värmedynor, gungor, hoppa i famnen, åka i bilen, medicin, sluta äta allt som ger gasbildning. Men det hjälper ändå inte helt och hållet

    1. WinstonsMamma

      Måste tillägga ännu om ersättning. Att med nr.2 är det ingen tvekan om saken heller. Ersättning ges om så känns. Skiter fullständigt i vad andra tycker, huvudsaken att man som mamma mår bra psykiskt☺️

  11. Fiah

    Tack! Har en liten son här hemma på 1månad som BVC säger har kvälls kolik. Ska åka och köpa de där tet i morgon och prova. Du har inget bra tips på vad man kan göra när en sån liten är täppt i näsan? Ja håller på med snorsug och koksaltslösnung. Kram!!

    1. Emma

      Mot täppthet i näsan för alla åldrar: testa att hacka ett par klyftor vitlök på ett fat och lägg bredvid sängen. Luktar inte så jättegott men näsan hålla öppen! Morsan brukar lägga vitlöksbitar i en strumpa och nåla fast på blusen när hon e hemma dagtid – men där går min gräns!

  12. Ida

    Tycker det är tråkigt att pressen på att amma är så hård. Känns nästan som man vore en sämre mamma om man inte får amningen att fungera. Men det är ju inget man själv väljer och går det inte får man ju till slut acceptera det. Har du fått mycket kommentarer kring amning? Hur tycker du man ska göra om man inte vill amma? Måste man försöka eller kan man välja bort det om det känns fel från början?

    1. WinstonsMamma

      Och jag tycker det är lustigt varför folks första kommentarer oftast är ” har mjölken kommit igång”?

    2. Anna K

      Man ska gå efter egen känsla.
      Med första ammade jag o en liten som skrek å skrek å jag hade bara krångel då maten inte räckte. Till slut bajsade hon blod vid 2 månaders ålder å konstaterades mjölk protein allergiker.. bvc ville skicka mig till psykolog då jag grät över att lilla måste må dåligt över något när hon skriker dygnet runt. Amma mer så ska du se att det blir bättre var deras råd. När hon bajsade blod kom vi till barn. Så skönt när barn läkaren sa det jag tänkt men inte vågat göra för bvc propsade på att amma måste man. ..
      Barnläkaren sa sluta amma du måste må bra och orka.
      Tösen är friskaste 12 åringen i dag å är aldrig sjuk o jag slutade amma vid 2 månader. 2:a tösen försökte jag amma så mkt det gick i 3 månader sedan tog det slut. Friskaste tösen nr 2 med så.
      Gå på egen känsla o lyssna på ditt hjärta..
      Amning är bra å praktiskt men ingen skall behöva må dåligt när det inte funkar eller känns ok..

    3. Christina

      Det här med amning är ruggigt känsligt. Samtidigt är det så idag att amningsstatistiken sjunker (ca 2,5% per år) och det tycker jag är oroväckande (är barnmorska 😉 ). Oavsett så är bröstmjölk det absolut bästa för ett barn, det går inte att sticka under stolen med det. Samtidigt så är kvinnans val det rätta för henne och hennes familj och det skall respekteras. Idag tror jag dock att kvinnan många gånger inte har fått tillräcklig info om amning och om dess fördelar både för mor och barn. Korta vårdtider, ovisshet om var man kan vända sig när amningen strular och önskan om ett delat föräldraskap redan från start tror jag är bidragande orsaker till varför amningsstatistiken sjunker.

  13. Sandra

    Någon som vet om detta the även hjälper mot hård mage? Min plutt är jättehård i magen och fick rådet att ha i lite olja i ersättningen men märker ingen skillnad.. Har bytt från Semper till Nan nu och hoppas att det ska hjälpa men annars tar jag gärna andra tips från er mer erfarna (första barnet för mig).

    Stor kram och Tack för en fantastisk blogg och för ert deltagande i familjen annorlunda! 🙂

    1. popcorn

      Det är ju viktigt att vara noga med doseringen av pulver, annars kan det få den effekten…men det vet du säkert redan! Ge extra vätska, kan det hjälpa?

    2. Cissi

      Prova med mycket vätska (vatten), messmör i välling (en rejäl klick), katrinplommonpure, päronpure, massera magen, ”cykla” med benen upp mot magen (rörelserna stimulerar/masserar tarmarna, varmt bad. Ersättningsbarn bör bajsa varje dag. Ammande barn kan bajsa var 12:e dag utan att det är nån fara (ett av mina ammande gjorde det). Ett av mina ersättningsbarn fick vi topza lite lätt kring anus för att stimulera. Ibland ta tempen. Men man ska ju inte vara där å pilla/tempa för ofta 🙂

    3. Pernilla

      Prova med Semper Lemolac, den är för bebisar med hård mage/mag strul, den är lättare för bebisen att bryta ner. Vi bytte för en vecka sen på våran lilla tjej och det har blivit jätte skillnad!!

    4. Sandra

      Tack för alla svar! Har testat det mesta av det ni skrev men inget har hjälpt så jag håller tummarna för detta the nu som sambon är iväg och köper. Bytte från Semper till Nan och märker en liten förbättring men det är fortfarande jobbigt för honom. Som sagt, tack för tipsen! 🙂

  14. Elin

    Hej. Hoppas att det blir bättre med hans mage. Ville oxå passa på att tacka för receptet på köttfärssåsen. Den blev en hit här oxå. Hälsa familjen att ni e bäst på familjen annorlunda. Vi sitter hela familjen samlad och tittar ,alla tycker att det är lika kul. Ha det gott. Hälsningar Elin

  15. Kimsan

    Det är kanon! Man kan även göra själv, lika delar av de tre kryddorna och häll på hett vatten. Tex 1 tsk av varje till 5 dl vatten och låt stå och dra 15 min eller längre

  16. Hanna

    Jag ammade inte heller länge denna gång, flaskan var ett bättre alternativ istället när det började komma mindre mjölk, jag pumpade ur när jag tröttnade på att amma, man ger det man har eller flaskan 🙂 amningen skall ju inte vara någon plåga . Mam flaskor är ju bra dom anticolic.

  17. Tina

    Hej! Bor i Finland, men kollar alltid den svenska Melodifestivalen! Har inte hört Jon Henriks låt ännu, men gillar hans musik och stil så kan hända jag hejar på den ikväll!

  18. popcorn

    Om man vill kan man blanda eget sådant te också, finns recept på nätet. Jag gjorde mitt eget. Sök på amningste! Hoppas att det funkar mot magen. Min minsta fick ont i magen någon gång ibland och kunde sätta det i samband med att jag druckit kolsyrad cola. Det kom på kvällen.

  19. Cat

    Vår son hade kolik (skrek sig igenom dagarna, sov dock natten). Det enda BVC sa var:det är för att du är vegetarian, men jag äter fisk och det enda jag åt tillslut var kokt torsk nästan (helamnade) Men jag åt ju även mjölkprodukter, men det sa de inget om att jag skulle sluta med. Idag är lilleman mjölkproteinallergiker så det kam ju vara det som låg bakom. Så om det forsätter, prova mjölkfritt ett tag. Det som hjälpte oss igenom det värsta skriket var babymassage på magen (ber min man köra den även på mig än idag om jag får magknip

    1. mirkak

      Jag har kämpat med att få amningen fungera med 11 av barnen utan att lyckas med det 🙁 Med Lilja och nu med David gav jag upp med försöken och kör bara med flaskan 😉

  20. Malin

    Hej! Måste dela med mig ett tips gällande magknip: värm en vetekudde som du virar in i en filt, lägg sedan bebis på mage på vetekudden i t.ex. Soffan eller på golvet när du sitter med. Man ska ju inte ha små bebisar på mage obevakat när det blir så där varmt och gosigt. Det här sättet har givit mig många lugna kvällar utan att man behöver gå omkring och vagga bebisen. Hoppas det blir lugnare nätter för er/ Malin