Trettonbarnsmamman

Just saying ang RS ;-)

Lite mera om RS som jag har läst mig till och delar med mig. Jag har inte varit helt ute och cyklat som några av er påstått 😉 Och vill också få säga att det är en stor skillnad på prematur-bebisar och friska fullgångna bebisar när det kommer till deras immunförsvar och kan inte jämföras ….

Hur smittar RS?

RS-viruset finns i mängder i saliv och snor. Antingen smittar det genom direktkontakt, att man får snor/saliv med virus på handen, inte tvättar extremt noga, och tar på sin bebis som suger på handen eller så smittar det via  hosta och nysningar. Vid hosta och nysningar kommer det ut miljontals mikroskopiska salivdroppar som alla innehåller RS-virus och alla kan smitta inom 1-2 meter från den som nyser.

Hur skyddar man sin bebis från att smittas av RS?

1. Förkylda människor får inte röra bebisen, med untantag av dess föräldrar. Inte för att de inte kan smitta bebisen, utan för att bebisen behöver sina föräldrar även om de är förkylda. Förkylda storasyskon ska inte röra sina bebissmåsyskon.

2. Förkylda föräldrar tvättar och spritar sina händer innan de tar i sin bebis, varje gång.

3. Förkylda hostar och nyser i armveck på mer än en meters avstånd (gärna mer än så) från bebisen.

Det florerar mycket råd kring att man ska undvika kollektivtrafik, undvika folksamlingar, caféer och allmänna platser. Bedöm själv om det finns stor risk för att någon hostar eller nyser inom en meter från barnet. I så fall tycker jag du ska överväga att välja annat transportmedel eller annan aktivitet. Men som sagt, RS flyger inte i luften om inte någon nyser eller hostar, så på en glesbefolkad buss eller vanligt café eller bibliotek är risken för smitta liten. Många många småbebisar vi ser med RS är smittade av förkylt storasyskon….  

När vi har varit och handlat ( 3 gånger ) med David så har det varit väldigt lite folk i affärerna just då och ingen har varit i närheten av honom och han har legat i sin babyskydd hela tiden…. jag vet att RS-virus är jävligt jobbigt för många av de som drabbas och självklart så vill jag verkligen inte att David ska bli smittad men jag anser inte heller att jag har utsatt honom för större risker än de som redan kommer med att ha större syskon och en förälder som arbetar och träffar utomstående människor…..
Tilläggas skall också att vi har inte storhandlat med David utan det har varit korta turer med lite kompleteringshandel 😉

Och fortfarande så gör ju alla som de själva anser vara rätt för de själva 🙂 Vill man isolera sig under flera månader så gör man det. Vill man ta korta turer till affären så gör man det.

Kramens 💜

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Zandra

    Min son höll på att dö i rs virus när han bara var tre månader. Så jag tycker alla gör rätt i att vidta extra åtgärder för att försöka undvika smittan.

  2. Anneli

    Har inte läst alla kommentarer men inlägget tyder ju på att det är några kommentarer du försvarar dig emot. De flesta mammor har färre barn än 13 så hur man kan kommentera på ett uppläxande sätt till en som har så många barn och så stor erfarenhet övergår mitt förstånd. Jag har 2 barn, första född på vintern, andra på sena våren. Har inte isolerat mig med nån av dem och ingen av dem var förkylda som bebisar. Jag läser mångbarnsmammornas bloggar, följer på insta och kollar familjen annorlunda dels för att jag kanske kan lära mig nåt av dem som har mer erfarenhet av mammalivet än jag. Tack för tipset om strecksystemet förresten! 😉

  3. Ewa

    Hej. Har aldrig isolerat mej när jag fått en ny bebis. Vardagen måste ju gå vidare med lämning i skolan av syskon och handling och div ärenden. Mvh Ewa , mamma till 8 🙂

  4. malin

    Blev precis utskrivna från sjukhuset med min 8 mån dotter. Rs-virus. Vet inte hur dottern fick det, eller när. Men som någon tidigare talare skrev,man kan inte sluta leva bara för att man får smått. Man måste handla hem mat o dyl.

  5. MansonDust - en mammablogg om barnmode

    Är man dessutom ensam stor del av tiden hemma med barn så är det ju jättesvårt att få ihop vardagen om man måste isolera sig! Jag har skolbarn, dagisbarn & en bebis på väg.. Jag är oftast ensam med barnen morgon till kväll, hur ska jag kunna handla…? Bara en sån sak. Eller vara runt mina andra barn. Nej man får bedöma helt enkelt.. vad som funkar, för isolera sig går inte. Tyvärr!

  6. Carina E från Lund

    Varför diskutera nåt sånt här överhuvudtaget. Lilleman är frisk och kry ju. Pekpinnar hit och dit. Man känner sina egna barn bäst. Jag hade min son med mig överallt när han var nyfödd, däremot så fick inte folk sticka ner händer och huvud i vagnen och det av två orsaker. 1 pga av smittrisk med förkylning etc och 2 Hur skulle du själv känna om en total främling stack ner huvudet rakt ner i dit och sa Hej.

  7. Mamma till 4

    Hej!
    Man kan väl bara konstatera att folk har olika åsikter och erfarenheter i den här frågan. Det jag invänder emot är kommentarer som Karins ”ska man göra IKEA med en nyfödd???” och Stinas ”låt den lille vara hemma vad sjutton har du för glädje av att släpa med dig hela familjen” samt flera liknande kommentarer. Det finns inget rätt eller fel här! Ni som vill ”isolera” er, gör det! Ni som vill vara försiktiga, var det! Alla vi andra (inklusive mig själv och Mirka) som anser att man kan ta med ett spädbarn till mataffären eller IKEA, vi gör det! Dela gärna med er av tankar och erfarenheter men försök inte tala om för andra hur dom ska göra. Det är stor skillnad på att säga ”jag tycker/gör så här” eller att säga ”ska du verkligen göra så där/varför gör du så”. Man kan visst diskutera saker utan att ifrågasätta andra, man talar bara om hur man själv tycker och tänker. En del av er vill också ge sken av att ni bara tänker på Mirkas bästa samtidigt som ni inte tänker på hur sårande era syrliga kommentarer kan vara för en nybliven hormonstinn mamma, som dessutom fick en väldigt tuff start med nya lilla prinsen.
    Kram till dig, Mirka

  8. U-70

    Vår yngsta fick RS när hon var 10 dagar. Säkerligen av syskon som var småförkylda. Fick kortison mot hostan ingen inläggning. Lite svårt att amma annars över snabbt som vilken förkylning som helst. Fullgången +en vecka och nästan 4 kg och jag hade hur mycke mjölk som helst. Alltså ingen fara. Det enda problemet var att vi inte fick full försäkring. De reserverade sig mot all form av lungproblem ex astma. Hon är nu 9 år och aldrig haft dessa bekymmer och knappt förkyld. Typ 5 VAB dagar på alla år. Onödig hysteri kring detta anser jag. Varje familj måste dock göra det som känns rätt för dem. Kram till er härliga familj. Läste just artikeln i Hemmets journal.

  9. Carro

    Vi familjer med många barn det är verkligen omöjligt att skydda våra små bebisar tillräckligt. Vår lilla bebis kom hem till sex förkylda syskon. Jag gjorde allt vad jag kunde för att bebos inte skulle bli förkyld. Men 10 dagar gammal fick hon rs iaf. Ett virus som jag i fortsättnibgen kommer ha stor respekt för. Vi höll på att mista vår lilla tjej. Värsta dygnen i mitt liv! Hoppas verkligen att lilla David inte få rs ifrån sina syskon att ni klara er ifrån detta otäcka virus. Kram

  10. Stina

    Isolera sig hemma? Det handlar om att åka att handla åk själv i lugn och ro och handla istället. Låt den lille vara hemma vad sjutton har du för glädje och släpa med dig hela familjen, eller låt Peter och några av de större barnen handla och ta en vilostund med den lille. RS virus är inget kul, jag har upplevt det men 5 veckors baby som blev smittad av storasyskon ja man kan bli smittad via dagis men man kan väl undvika det man kan eller?

  11. Stina

    Isolera sig hemma? Det handlar om att åka att handla åk själv i lugn och ro och handla istället. Låt den lille vara hemma vad sjutton har du för glädje och släpa med dig hela familjen, eller låt Peter och några av de större barnen handla och ta en vilostund med den lille. RH virus är inget kul, jag har upplevt det men 5 veckors baby som blev smittad av storasyskon ja man kan bli smittad via dagis men man kan väl undvika det man kan eller?

  12. Maria

    Alla gör sina egna val, alla föräldrar vill siba barn de bästa! Vill man isolera sig så gör man de, vill MSN åka och handla gör man de. Dock tror jag att innan man haft en liten med rs-virus så ser MSN inte riktigt vad de kan höra med de små liven. Jag ansåg mig som en relativt cool 2-barns mamma när vår son kom i december-13. Vi åkte till vänner, men jag frågade alltid så inga va sjuka… Mars, när han va 4 månader blev han så sjuk att vi låg på sjukhus i 7 dagar som slutade med sondmatning… Dock känner jag så här i efter hand att jag skyddade honom så mycket jag kunde utan att ändra hela familjens liv.. Med de sagt, jag förstår att man varnar för rs-viruset då jag själv sett baksidan av de. Men det sista vi föräldrar behöver är att bli påhoppade på hur vi väljer att hantera situationer… Välj att stötta varandra istället!! Skulle nu David få ett rs-virus hjälper det iaf inte att skriva: vad var det vi sa! Tack för mig!!

  13. Elin

    Detta m RS är svårt.
    Vi har aldrig isolerat oss m barnen.. Spec inte nr 4 då nr 3 fick RS som nyfödd på sommaren!! Och vi då endast varit på stranden å hängt ( ensamma ) så nja isolera sig m frisk bebis känns to Much för MIG

  14. Daniela

    Jag tillhör dem som är försiktig. Jag gick bara promenader i friska luften de första månaderna. För mig kändes det bra. Inga affärer el folksamlingar och mycket få besök av friska gäster.

  15. Marlene

    Jag har 3 barn och kan säga så här… det går inte att skydda sig. Helt omöjligt. Det räcker med att du går på BVC. BOOM! Smittorisk. Jag tänker att sunt förnuft kommer man långt med! Vi brukar tex be vänner och familj som hälsar på första veckorna att alltid tvätta händerna med tvål och vatten innan de håller bebisen. Och självklart att de håller sig undan om de är sjuka eller förkylda. Common sense! Det räcker. Att isolera sig håller inte i längden. Man ska inte utsätta en bebis för onödiga risker. Men de behöver bygga upp ett immunförsvar 🙂 Har man dessutom syskon till bebisen så spelar det nog ingen roll vad man gör. Då finns det alltid en risk att bebisen blir smittad från förskolan. Men samma sak där, tvätta alltid händerna med tvål och vatten på syskonet innan det får komma fram och hälsa och gosa efter en dag på förskolan! Handhygien kommer man så otroligt långt på! Man får inte låta det gå till överstyr och undvika människor i ett halvår bara för att bebisen inte ska bli sjuk. Det är inget roligt liv 🙂 Man vet ju aldrig vad som kan hända. Hipp som haver får ens 6 månaders cancer. Otroligt hemskt och otroligt icke-förutsägbart. Nä. Man ska leva livet och umgås med nära och kära. Handla, gå på stan, fika, shoppa, låna en bok på biblioteket… det finns risker med allt, men det är ju så livet funkar. Så ser jag på det hela 🙂

    1. Karin

      Marlene det handlar inte om att stänga in sig ett halvår , vem har påstått DET ? Nu handlar det om en nyfödd enveckasbaby ska man göra IKEA med en nyfödd????
      Där tycker vi olika särskilt nu i februari månad då det är extra mycket smittor ( det kanske du har missat?) Man dör inte heller av att vara bland endast familjen dom första veckorna . Tycker det är bra om en nyförlöst mamma som dessutom hade lite komplikationer efter förlossningen borde stanna hemma och ta hand om sig lite ……..varför är det så svårt????

      1. Madeleine

        Karin- Varför du ens inne och läser denna bloggen när du vid flertal tillfällen bara ska få fram va du tycker och inte tycker? Gör en egen blogg vetja där du kan skriva vad DU tycker för ja tror nämligen ingen kommer göra annorlunda bara för du skriver och tycker det!

  16. Hejhej!

    Spelar ingen roll om man har 1 eller 12 syskon. Det räcker med en nysning, på nära håll om man ska bli smittad. Tror ibland att vi överdriver vår skräck för infektioner. Att sprita händer även hemma som endel gör… Nä, lite härdad måste man bli. Ok vid magsjuka. Vill också säga att mitt inlägg om allvaret gällande RS står kvar- men jag har alltid haft med mina barn i vagn el bildskydd från de var ett par dagar gamla.

  17. karoline

    Varför har ni hängt upp er på rs virus, det finns ju virus och smittor överallt, blir man smittad så blir man.inte kan man isolera sig bara för man har en nyfödd. Grattis till Lilleman, njut av detta.

  18. lena

    jag har varit ute med mina barn från början, vi gick till och med ut med vagnen min man och mina övriga barn, då jag gjort kejsarsnitt, och gick på pizzerian, ingen av personalen sa något, det var ok, jätte stort grattis till detta underverk!

  19. Lina

    Jag har aldrig tvivlat på TT Mirka o Peter tar hand om sina barn på det allra bästa sätt.Vad som däremot förvånar det mig att så många bland de som kommenterar verkar ta Rhviruset så lättvindigt.
    Födde själv ett bar v39 som under julhelgen drabbades av andninsproblem,segt slem.blev slö och ville inte äta samt hög feber.
    Till slut hamnade vi på sjukhus och bebisen tvingades till respirator i 4dygn.Rhviruset går inte att jämföra med ett vanligt förkylningsvirus och kan tom vara dödligt därför varnar ex BVC för ex köpcentra och stora folksamlingar.Så gör inte narr av föräldrar som är rädda för att deras barn ska smittas.

  20. Lisa från Skåne

    Mitt barnbarn har varit hemma och inte börjat förskola från hon var 18mån. Efter en vecka blev hon förkyld, inget ovanligt, hon fick hög feber som inte gick ner, efter läkarbesök konstaterades RS-virus. Jag tror att har man otur så kan de komma hur man än gör

  21. Malin

    hej Mirka! Jag tycker såhär: alla gör som de själva vill 🙂 du vet själv vad som kan hända och hur du resonerar! Och jag tycker du gör rätt som inte låter någon ”sätta sig på dig”! 🙂

    Min andra son föddes på 36+4, inte sååå prematur direkt. När han var nästan 10mån så blev han apdålig! Han bara låg helt apatisk, ville inte äta, inte dricka, hade så snabba febertoppar att han kräktes, hostade som fan! Till slut började han att flåsa och andas väldigt snabbt samtidigt som han var vitgrå i ansiktet, vi åkte till barnakuten och han hade fått svår Rs! Vi låg i lagda i 5 dygn med cpap maskin, syrgas, inhalationer, massor med smärtstillande, sondmatning! Ja du läste rätt, han blev sondmatad med välling :O han orkade inte äta eller ens andas ordentligt själv därav som de tog in cpapen! :/ var det värsta jag varit med om som förälder 🙁

    När så lillasyster kom, så var jag livrädd då hon föddes i januari! Vi isolerade oss hyfsat faktiskt, ingen snorig fick komma hit och hennes bröder hölls hemma från förskolan i 4månader.. Hon blev aldrig sjuk i RSV! Superskönt! 🙂

    Min son som blev så dålig har haft problem med luftrören efter Rs inf och vi vet inte om det är rs som gjort det eller om han har någon form av astma som gjorde att han drabbades extra hårt av rs. Både jag och pappan har astma, ska tilläggas. Och i det fallet så blev sonen inte smittad av storebror då storebror insjuknade först några dagar efter lillebror.. Nej fy! Det vill jag Inte vara med om igen!

    När vi var och handlade med lillasyster så hade jag alltid en tunn filt över babyskyddet och spritade händerna noga om jag tog i henne när vi var och handlade då 🙂 det gick bra! 🙂

    Sonen som blev så himla sjuk, jag tog med honom in på storebrors förskola vid hämtning (brukade inte göra det!) och då var där någon snorig unge och pillade på honom plus att han satt på golvet också då.. Så högst troligen blev han smittad där och då då.. :))

    Jag tror folk som kommenterar här ska ta och slappna av lite! 😉

    Kram till dig Mirka!

  22. Lina S

    Förlåt att jag ler,gomorron alla moralpredikanter,
    nu tar vi tag i dagen och låter Mirka och Peter sköta sitt…
    Kram till Mirka. <3

  23. Ulrica

    Hej Mirka!
    Läser & följer din blogg…Du är en fantastisk mamma & det är fantastiskt att få följa dig & dina fina stora familj!
    Ang detta ned RS-virus, har läst alla kommentarer & blir lite fundersam över att många tar så enkelt på det.
    Viruset är oerhört farligt för våra små att få. Det är lätt att ta det med ro när man inte upplevt det på nära håll.
    Jag har fått prematurbebis som fick viruset. Det höll på att bli hans sista stund. Medvetslös, respirator & det slutade med en blodförgiftning.
    Min väns bebis fullgången fick oxå viruset & genomgick liknande sjukdomsförlopp.
    Man ska aldrig tveka att kolla om det är RS-virus, så man kan få bästa hjälpen fort.
    Man ska ha stor respekt för viruset, stanna hemma under värsta tiden.

  24. Birgitta

    Hallå Mirka!
    Håller på dig. Tror att du och Peter kan avgöra själva vad som är bäst.
    Du måste bara sluta att försvara dig.Efter tretton barn vet du faktiskt bättre än någon annan.
    Du kan kanske ge de här förståsigpåarna lite råd istället.Kramar

    1. Karin

      Birgitta att ha tretton barn innebär inte att man på något sätt är expert i området 🙂 inte alls någon självklarhet !!!! verkar vara många förstagångsmammor som verkar väldigt kunniga och ha en sund inställning och med sunt förnuft kommer man långt. Kram

  25. sara

    Jag har en tre veckors bebis hemma och fem storasyskon. De två som går på förskola har fått vara hemma sen hon föddes. Vi isolerar oss inte mer än så utan måste ju självklart gå och handla och så.
    Personligen så tycker jag att att det handlar om en kort period. De är ju ömtåliga när de är nyfödda och en förkyld liten bebis är ju jättejobbigt för både barn och vuxna.
    Mina barn kommer gå tillbaka till förskolan nästa vecka så de kommer inte vara hemma för tid och evighet men fyra veckor är ju en liten tiD.

  26. Mia

    Ja du Mirka, jag vet inte hur många barn ni hade innan du började blogga. Men det måste ju vara mer tur än skicklighet att ni lyckades få alla att överleva. Jag menar att du kanske inte fick så mycket specialistråd då som du får nu om hur man tar om ett barn. Och tänk på ALLA som inte bloggar hur ska dom veta hur de ska ta hand om sina nyfödda. Jag tänker inte ge dig ett enda råd eller höja något pekfinger, skulle inte bli förvånad om Peter och du lyckas bra med David också. Ha det bäst.

  27. Emelie

    Godmorgon! Du behöver väl inte försvara hur du lever eller vilka beslut dom du tar. Du och Peter bestämmer ju själva. Ta hand om er!

  28. Cissi

    Mitt barn fick RS vid 2 veckors ålder och var dålig fram tills hon var 5månader. Ett rent helvete. Flera sjukhusbesök och medicinering. En sån stress och oro. Och framförallt sömnbrist! Man blev snuvad på hennes första halvår och hennes syskon kom verkligen i skym undan. Hon blev säkerligen smittad av syskon. Kan säga att jag blivit väldigt försiktig sedan dess. Fick mig verkligen en tankeställare. Med övriga syskon har jag tänkt ”man kan inte låsa in sig för lite eventuell smitta. Det drabbar ändå inte oss”.

    Hon är 1 nu och får sällan följa med in på dagis då vi hämtar storasyskon. De två gånger hon följt med så har hon blivit förkyld. Svårt att stoppa alla små barn som ska peta och känna. Hon får fortfarande sånna problem med slem och luftvägarna då hon blir förkyld vilket hon blir rätt ofta. Har man haft RS är det inte ovanligt att man utvecklar förkylningsastma. Jag tycker absolut att man får göra som man vill. Men jag själv har efter detta blivit väldigt nojig och försiktig gällande smittorisker 🙂

    1. Karin

      Bra där Cissi en vettig mamma i alla fal! l skönt att höra att du tar ansvar som en kärleksfull mamma
      man vill ju bara det allra bästa för dom små……
      Att vara försiktig är aldrig fel….:)))

      1. Cissi

        Nu låser vi ju inte in oss direkt. Lever inte i nån misär 😉 Men sunt förnuft och mer försiktighet. Förr tänkte jag alltid att lite förkylning/snorig näsa skadar inte. Men nu har vi extra god hygien såhär års samt att vi håller oss från lekland m.m. nu då RS, magsjuka m.m. härjar som mest. Och skulle jag ha en nyfödd i dagsläget så skulle jag även undvika förkylda människor och att ta med bebisen till stormarknader så gott det gick. Med alla mina barn så har alltid äldre och utländska människor varit dem som kommit fram mest och velat klappa den lille på kinden. I all välmening! Men inte alltid så uppskattat med främmande människors fingrar i ansiktet på en nyfödd. Lite försiktighet under en par månaders tid skadar inte. 5månader i jobbig sjukdom däremot tar mer skada eftersom hela familjen drabbades på alla sätt och vis vårat fall 🙂

        1. s

          Det är detta jag menar! Man ska ej himla åt denna sjukdom, ingen har sagt ett ljud om att isolera sig däremot att man bör vara försiktig! Fullgången eller ej! Min dotter var förkyld vid 2månaders åldeR. Ej rS men jäkla förkyld. Var inne på sjukhuset flera gånger. Hon var 14 dagar över tiden och blev förkyld ändå!

  29. Emma

    Heja heja, så skönt att vara vuxen och få bestämma över sig själv ock sina barn. Jag har inte heller isolerat
    mig när jag fått barn. Tycker de verkar mer osunt. Kämpa på, kramar

  30. Karin

    Vi bodde i Grekland, Athen för några år sedan. Jag fick tvillingar och där var det väldigt vanligt att man stannade inne med bebisar första tiden. Man såg inga bebisar ute.När jag och min mammagrupp (mest Svenskar) var ute och gick med våra små bebisar så var det många förvånade blickar

  31. Karin

    Men herregud jag tror nog att Mirka och Peter är fullt kapabla att ta hand om sin bebis? Så tröttsamt att hon måste försvara precis allt dom gör hela tiden!

    Klart man tar med sig bebisen och handlar!

  32. mia

    Man ska kanske varna folk från att vistas på förlossningen och BB också, för där vimlar det ju med folk, då kan ju bebisen bli smittad? Hemmaförlossning kanske? Och för att inte snacka om BVC besöken som ofta ligger i en vårdcentral. För på vårdcentraler finns det ju SJUKA människor. Hujeda mig 🙂

    1. Hanna

      Vi fick iaf inte ta emot besök och nu i Stockholm hörde jag en bekant som bara fick ha med sig EN anhörig till förlossningen pga risken för rs. Överdrivet? Jag väljer nog att lita på sjukvårdspersonalen och deras kompetens.
      Dessutom undrar jag var alla som ”ifrågasätter” Mirkas val är? Ja, dom som kritiserar som ni pratar om? Det var JAG som undrade eftersom jag själv har en nyfödd och fått vissa råd och ser varningar om rs virus på tex bvc. Ja precis, på bvc här är de väldigt noga med att inte ta emot barn som är förkylda. Klart att jag undrar hur Mirka resonerar. Herregud vad alla tar i så dom spricker och tror sig se näthatare överallt! Så otroligt oförskämt, har ni ens läst min fråga eller utgår ni bara från att alla är av samma skrot och korn som er själva?
      /irriterad

      1. Karin

        Hanna du resonerar så klokt , tar Mirka upp sådant på sin blogg så klart att reaktionerna kommer. Jag tror inte att någon här inne talar om att MIrka ska göra si eller så, med sina barn, bara för att man ser på saker och ting på olika sätt så innebär det inte att det riktas mot Mirka , utan att dom flesta delar med sig av sin syn på tex om man ska ge sig ut bland folkmassor med en nyfödd !!!! Nope säger jag 🙂 väntade nog ett antal veckor hade handlat mat innan och hade en god framförhållning och planering så kunde jag njuta bebis i lugn och ro Så klart kan man ta korta promenader i friska luften du som bor på landet har det extra bra på så vis 🙂 . Kram

      2. Sandra

        Det var samma för mig. Födde min son i slutet av januari i Varberg och det rådde totalt besöksförbud på BB (inklusive barnets syskon). Den enda som var välkommen på förlossningen och BB var pappan/partnern. Sen gör alla såklart som de vill när de kommer hem! Jag uppskattade iaf besöksförbudet.

      3. s

        Sen handlar det ju om att man kan diskutera en fråga med… Bara för att man kommenterar behöver det ju inte vara kritik mot Mirka och Peter! Jag har läst din fråga och tyckte inte att det var kritik mot de. Man måste ju få fråga. Mirka och Peter kan definitivt ta hand om sina barn men som sagt man måste få fråga och diskutera utan att det blir ramaskrI!

  33. Sofia

    Men herregud folk, skärp er! Tror Mirka mycket väl kan avgöra vad hon kan och inte kan göra med David. Hon har ju lyckats med att få 12 andra barn att överleva, så tvivlar inte på att hon fixar detta med. Sluta upp med alla onödiga förmaningar hit och dit, alla gör väl som dom själva vill. ”Sköt du ditt så sköter jag mitt” är väl ett bra motto för oss alla. 😉 En stor eloge till dig Mirka som roadar din fina familj och dessutom måste utstå med både det ena och det andra här på bloggen. Du har en underbar familj och skall verkligen inte måste försvara dig och redovisa hit och dit för vad du gör, det är ditt/era beslut, inte svenska folkets, vad du gör med din familj. KRAM!

  34. Sara

    Ett jäkla tjat om detta Rs viruset! Min son på 20 månader var förkyld och hade en väldig hosta som aldrig ville ge med sig och alla runt om en ” han har fått RS, du måste kolla så han inte har fått RS osv osv!
    Helt hysteriskt med detta nu tycker jag. Dem flesta har haft någon slags rs virus som barn, mer eller mindre.

  35. karin

    Hej, håller helt med dig!! Har också haft med de små ute i vår vardag. Blev dock lite annat med nr tre som föddes i v. 33. Men när han var ”fullgången” fick han också vara med i ex affären.

  36. Elsa

    Undra om du inte ska låsa in dig på vinden med David tills RS tiden är över så får Peter dra hela lasset hemma, herregud så korkade folk är som tycker man inte kan gå ut, har ett barn född i v 31 och med honom var jag inte ens överdrivet beskyddande, född i början på februari och syskon o förskola och skola. Visst hade jag inte låtit nån jätte förkyld komma till oss, men stängde verkligen inte in oss.

  37. Tina

    Gör du som du vill med dina barn Mirka. Ingen annan har rätt att säga åt dig hur du ska leva.
    RS är hemskt men som sagt, man måste ju leva också.
    Hälsningar Tina

  38. mia

    Väldigt bra skrivet och bra info.
    Även om man får bebis så måste man ju handla och få vardagen att rulla på , vardagen stannar ju inte bara för att det kommit till en ny familje medlem .
    Och man behöver inte issolera sig samtidigt inte vara bland jätte folksamlingar och plocka upp bebisen i famnen när man är ute , för undan kommer man ju inte när man har syskon som går i skola och dagis , och parten jobbar , så det dras ju hem baciller , så det enda är ju att hela familjen sköter hygien och tvättar sig ordentligt och lär barnen att nysa och hosta i armvecket .mm.
    kram till er fina familj och hand om er .
    kramar / Mia med 7 barn <3 <3

  39. Malin

    Det ÄR helt sjukt att du ska behöva försvara dig för att folk ska bry sig alldeles för mycket! Jag själv ska föda barn inom de närmsta dygnen och tänker absolut inte isolera mig hemma…!

  40. Madeleine

    tror inte det går att undvika RS genom att isolera sig hemma. Självklart kan man tänka på att inte vistas bland alltför mycket folk, men klart måste man få handla!
    Min lilla Gabriel föddes som en normalstor frisk pojke i v 39, och nu två år senare åkte han på RS och blev dålig. Han fick dubbelsidig lunginflammation, svårt att syresätta sig och blev uttorkad. Lades in i Västerås med antibiotika, dropp och syrgas.
    Och då har han varit en kry kille innan. Otur! Men inget jag hade kunnat undvika heller. Han har syskon och går på förskolan så smittan kom väl därifrån.

  41. emma

    Jag vet alla mammor som får barn låses in hemma de första månaderna så att ingen utomstående kommer i närheten av de nyfödda… känns så 2015

  42. Malin

    Jag läser ofta din blogg men brukar aldrig kommentera men nu kan jag inte låta bli. Jag tycker det är helt vansinnigt att du blir ifrågasatt för att du tar med ditt spädbarn till affärer! Det är som du skriver många skol/förskolebarn i er familj som i så fall är en MYCKET större smittkälla än att gå i en affär! Ska man isolera ett spädbarn från syskon också? Herregud skärp er nu kommentatorer! Uppmaningar och råd i all vänlighet, men ska vi ropa efter vargen hela tiden kan ingen göra nånting! Jag har småbarn, förskolebarn och ett spädbarn som är yngre än tre månader. Såklart att den ena smittar den andra och bebisen kan också bli sjuk, men för det kan väl inte eventuella smittokällor (i detta fall hela familjen utom spädbarnet) skärmas av? Det är, i såfall, säkrare för bebisen att sitta i ett babyskydd/ barnvagn i en affär för jag har då aldrig stött på en främmande människa som böjer sig ner framför bebisen och nyser/hostar!
    Kram till dig Mirka och din fina familj!

  43. Angelica

    Visst att det är hemskt om barnet får RS och jag har jobbat på barn så jag vet att det kan vara farligt! Men man kan ju inte sluta leva när man får ett barn till! Barn måste lämnas hämtas få mat och att syskon inte skulle få ta i sitt syskon låter ju helt absurt.