Många har hört av sig och frågat efter recept på mina smörgåstårtor och självklart ska ni få de 🙂
Jag gör två olika sorters smörgåstårtor – En med ost och skinka och en med lax och räkor och väldigt goda båda två även om jag säger det själv 😀
Jag är rätt så kräsen ( och Peter är ännu mera kräsen ) när det kommer till just smörgåstårtor och köper aldrig såna ute i butik.
Ost/skinktårtan är en recept jag fick av Linnéas gudmor Åsa ( heja Åsa 😉 ) för typ 16 år sedan och är bara sååå fantastisk.
OST/SKINK-SMÖRGÅSTÅRTA ( ca 20 bitar )
Fyllning 1:
Skink-röra
Ett halvt storpack rökt skinka (skivor), skuren i mindre bitar
Ca. 1 dl finhackad gurka
Ca. 1 dl hackad purjolök
1-2 dl keso
1-2 dl majonäs
1 dl vispad grädde
Smaka av med senap och chilipulver.
Fyllning 2:
Leverpastej-röra 1
1,5-2 ask leverpastej
3 msk bostongurka
2-4 dl vispad grädde
Eller… Leverpastej-röra 2
1 ask leverpastej
2 msk bostongurka
2,5 dl creme fraiche
1 halv burk majonäs
1 halv ask philadelphiaost
Smaka av med aromat och vitpeppar
OBS: Bre över brödet FÖRE varje fyllning och garneringen:
1 stor paket mjukost och 5dl gräddfil som blandas ihop.
Jag använder alltid skivad rostbröd och det går åt knappt 2 stora paket. Skär av kanterna på brödskivorna. Lägg på första lagret med brödskivor på en bricka eller plåt. Bre över med mjukost/gräddfil, smeta på fyllning 1, lägg på andra lagret med brödskivor, bre över med mjukost/gräddfil, smeta på fyllning 2, lägg på sista lagret med brödskivor och bre med mjukost/gräddfil, även på sidorna. Garnera efter tycke och smak:-) Jag brukar garnera med:
På sidorna har jag antingen salladsblad eller gurkskivor. Uppe på varvar jag med rullade skinkskivor och rullade ostskivor (Ibland strimlar jag skinka och ost istället och strör på), ägg, körsbärstomater och gurka.
RÄK/LAX-SMÖRGÅSTÅRTA ( ca 20 bitar )
Fyllning 1:
Tonfiskröra
1 burk tonfisk i vatten
Dill
1 gul lök
1 halv burk majonäs
2,5 dl creme fraiche
1 halv ask philadelphiaost
Krydda med aromat och vitpeppar
Häll ut vattnet från fisken. Skala och hacka löken. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med kryddor.
Fyllning 2:
Crabstick-röra
2 paket crabsticks
purjolök
2 kokta ägg
1 halv burk majonäs
2,5 dl creme fraiche
1 halv ask philadelphiaost
Krydda med aromat och vitpeppar
Hacka ca 3/4-delar av crabsticksen (resten sparas till garneringen) Hacka ca 0,5 dl purjolök. Hacka äggen i små bitar. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med kryddor.
Fyllning 3:
Leverpastej-röra
2msk Bostongurka
1 ask leverpastej
1 halv burk majonäs
2,5 dl creme fraiche
1 halv ask philadelphiaost
Krydda med aromat och vitpeppar
Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av med kryddorna.
Att bre brödet med:
1 stor ask mjukost naturell 5 dl gräddfil Blanda ihop till en gegga.
Jag använder långfranska(färdigskivad rostbröd) och det går åt ca. 2st. Skär av kanterna på brödskivorna. Lägg brödskivor på en bricka eller plåt. Bre ALLTID brödet först med mjukost/gräddfil-blandningen, VARJE LAGER, innan du lägger på fyllning! Smeta på fyllning 1, på med nya brödskivor, bre med mjukost/gräddfin, smeta på fyllning 2, på med nya brödskivor, bre med mjukost/gräddfil, smeta på fyllning 3, på med nya brödskivor och bre på med mjukost/gräddfil även runt om på kanterna. Garnera tårtan efter tycke och smak:-) Jag använder: Kruksallad till sidorna. Uppe på har jag lax, räkor, crabsticks, rödlök, ägg, körsbärstomat, paprika, dill och citronskivor.
PS. När jag gör fyllningarna så har jag inga mått och har försökt att bedömma ungefär hur mycket jag tar av allt. Jag brukar alltid lyckas med att göra liiite för mycket fyllningar men det går att göra goda snittar av de överblivna fyllningarna sen:-)
Vår inslagsproducent David höll mig sällskap mellan tagningarna och ljudkillen Affe passade på att mysa med killarna 😉
Hej Mirka!
Din smörgåstårta i måndagens avsnitt såg jättegod ut. Jag tänkte också på att fråga efter recept. Tack för recepten!
Det är roligt att kunna se er i Familjen annorlunda igen.
Är tveksam till purjolök har alltid uteslutit den, lök har ju en förmåga att sätta sig i allt. Jag tycker det blir att smaka bara lök av hela tårtan, det finns ju andra smaker som man vill känna också.
Hoppa över löken då? Det är ju faktiskt ditt val vad du vill ha på tårtan och måste inte gå stenhårt efter ett recept.
Hej Mirka Peter och alla 12 barn!
Jag är en mamma till två stycken. Dem är födda 09 och 12.
Jag har en fråga om min 12:a som älskar att åka vagn! Vi har nu en EmmaLjunga City cross som vi köpte våren 2012 (Han är född Oktober-12). Vi har vänt på den. Liggdelen har vi bytt till sitt delen och vänt så den står ”rakt” ut. Om jag kan maila dig istället så kan jag visa bilder på hur jag menar.
Men min fråga är. Jag vill så gärna byta ut vagnen mot en Emmaljunga scooter eller något liknande,Tips? vad tycker du? ska jag ha kvar city grossen till Melvin (yngsta sonen)tills han blir lite större.
Och bara en sista fråga!
Hugo blir 5 år i December och vi har ingen vagn till han. Han tjatar om att alla hans kompisar åker vagn men det gör dom inte.
Så ska han åka vagn eller inte?
Är tacksam över dina svar!
Kramisar Hanna.’
Hälsa familjen!
Min email: [email protected]
Tusen miljoner tack för receptet från min sambo och mig 😉 Önskar dig en toppendag!