FRUKOSTBULLAR
50 g margarin eller smör
5 dl vatten eller mjölk ( jag tar mjölk )
50 g jäst
1 – 2 tsk salt
6 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
Smält matfettet i en kastrull. Häll i vätskan och värm till fingervarmt ( ca 37 grader ).
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, rågsikt och 5 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand. Tillsätt ytterligare mjöl men spar ca 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt med bakhanduk i ca 30 minuter.
Arbeta degen i bunken och ta sedan upp den på mjölad arbetsbänk. Knåda degen smidig. Dela den i 4 delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i 7 bitar. Vänd varje bit i lite mjöl och ställ dem på smorda plåtar. Jäs bröden övertäckta ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
PS. Jag har även penslat bröden med lite vatten och haft på sesamfrön precis innan de ska in i ugnen – Jättegott 🙂
Superbra recept! Jag har bakat dubbel sats av dem 2 gånger den senaste veckan! Det har nog aldrig hänt att alla mina 8 barn gillat samma sak, men detta bröd tyckte de om allihop!
Trevlig helg!
har du testat att göra nattjästa bröd? supersmidigt, man sätter degen på kvällen, ställer den i kylskåpet för jäsning över natten och gräddar ca 15 min på morgonen. klart! googla på nattjästa bröd så hittar du recept.
Gör liknande recept men lägger i lite russin. Vi gillar russin i bröd. 🙂
Testa det här förslagsvis en helg, brödet gräddas medans kaffet bryggs o man står i duschen 😉
GOD MORGON BULLAR
25 gr jäst
5 dl kallt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
eller
2 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl
Smula jästen i en bunke
Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
På morgonen sätts ugnen på 225-250 gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
Klart efter ca 30 min.
Åh! Den varianten kalljästa ska jag pröva. TACK!
Ser gott ut!
De där ser supergoda ut!
http://tokigafamiljen.blogg.se/lagarmat/?tmp=14075759 där finns ett liknande recept fast hläften jäst & honung samt uppvispat ägg i.
En liten fråga. Ska det inte vara någon honung eller sirap till jästen??