Trettonbarnsmamman

Recept – Frukostbullar

 

FRUKOSTBULLAR

50 g margarin eller smör

5 dl vatten eller mjölk ( jag tar mjölk )

50 g jäst

1 – 2 tsk salt

6 dl rågsikt

ca 7 dl vetemjöl

Smält matfettet i en kastrull. Häll i vätskan och värm till fingervarmt ( ca 37 grader ).

Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, rågsikt och 5 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand. Tillsätt ytterligare mjöl men spar ca 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt med bakhanduk i ca 30 minuter.

Arbeta degen i bunken och ta sedan upp den på mjölad arbetsbänk. Knåda degen smidig. Dela den i 4 delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i 7 bitar. Vänd varje bit i lite mjöl och ställ dem på smorda plåtar. Jäs bröden övertäckta ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

PS. Jag har även penslat bröden med lite vatten och haft på sesamfrön precis innan de ska in i ugnen – Jättegott 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ulrika

    Superbra recept! Jag har bakat dubbel sats av dem 2 gånger den senaste veckan! Det har nog aldrig hänt att alla mina 8 barn gillat samma sak, men detta bröd tyckte de om allihop!
    Trevlig helg!

  2. maria sr

    har du testat att göra nattjästa bröd? supersmidigt, man sätter degen på kvällen, ställer den i kylskåpet för jäsning över natten och gräddar ca 15 min på morgonen. klart! googla på nattjästa bröd så hittar du recept.

  3. Neta

    Testa det här förslagsvis en helg, brödet gräddas medans kaffet bryggs o man står i duschen 😉

    GOD MORGON BULLAR

    25 gr jäst
    5 dl kallt vatten
    2,5 tsk salt
    0,5 dl olja
    6 dl rågsikt
    6 dl vetemjöl
    eller
    2 dl grahamsmjöl
    1 l vetemjöl

    Smula jästen i en bunke
    Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
    Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
    Arbeta degen smidig.
    Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
    Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
    Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
    På morgonen sätts ugnen på 225-250 gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
    Klart efter ca 30 min.