Trettonbarnsmamman

Tips på Lasagne-recept!

Linnéa kom med en önskemål idag – Hon vill att jag ska laga riktig Lasagne…..inte sån där halvfabrikat-låda från Knorr!
Och jag har lovat henne det……HJÄÄÄÄÄLP!!!

Har aldrig gjort EGEN Lasagne så nu vill jag ha era absolut bästaste recept som inte är allför komplicerade att laga men goda så in i helsike! Snälla hjälp mig med det här 😉 😉

Tack!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. caleri

    Jag gör en köttfärssås, sen bechamel, googla.. ha massa ost i =) Längst ner i formen häller du bechamel, sen platta, annars blir det så hårt och torrt i botten.. sen varvar du köttfärssås , sås och lasagneplattor… överst riven ost, det är jätteenkelt att göra lasagne, och sååå gott. Här hemma gör jag det ofta.. med en god sallad till :)O Lycka till

  2. Kiki

    Jag har ett recpet som är suuupergott. Mannen älskar den. Och jag bjöd hem vänner som också älska den. Slickade rent formen 😀

    Ingredienser
    1 st Chili, röd
    2 msk Olivolja
    2 st Lök, gul
    0,5 st Purjolök
    4 klyftor Vitlök
    400 g Nötfärs
    400 g Tomater, krossade
    500 g Tomater, passerade
    1 tärning Buljong, kött
    3 msk Mango chutney
    1,5 msk Oregano
    1 msk Paprikapulver
    2 msk Tomatpuré
    Salt
    Svartpeppar
    Bechamelsås:
    1 msk Smör
    2 msk Maizena
    2 dl Mjölk
    4 dl Creme fraiche
    Salt
    Vitpeppar
    1 påse Ost, riven
    1 pkt Lasagneplattor

    Sätt på ugnen på 200 grader

    Finhacka chilin och fräs den i oljan i en djup kastrull. Hacka löken, purjolöken och vitlöken fint. När chilin har fräst i ca 1 minut, tillsätt löken och sänk värmen något. Tillsätt sedan nötfärsen, rör mycket så att den är smulig och klar, sedan häll över tomaterna. Från och med nu ska köttfärsåsen bara koka lugnt.

    Smula ner buljongen, tillsätt mango chutney, oregano, paprikapulver och tomatpuré. Smak av med salt och peppar och låt småkoka lugnt medan du gör den vita såsen.

    Låt smöret smälta i en liten kastrull. Pudra över mjölet och vispa ner mjölken. Tillsätt crème fraiche och när den är varm och såsen är fint len kan du smaka av med mycket salt och vitpeppar.

    Varva köttfärsåsen, lasagneplattor och bechamelsåsen i en smord djup ugnsform. Häll ett lite tjockare lager bechamelsås, (tillsätt ev. 1 dl mjölk om du vill ha en ännu krämigare lasagne, använd då en kniv och stick ner längs kanterna för att mjölken ska rinna ner lite) och strö sedan riven ost överst.

    Tillaga mitt i ugnen på 200 grader i ca 25-35 minuter.

    :D:D

  3. stina

    Jag har hittat på min ´lasagne själv, den blev super god!
    Först gör jag en s.k. köttfärssås.
    Dvs. steka köttfärs i margarin, he i svamp och krossade tomater.
    Samtidigt som jag gör den gör jag även såsen.
    Såsen gör jag så här:
    smält ca 300gram smör (jag tar bara på en höft), häll i mjöl (ca 1 1/2dl) och vatten ca 5dl. Låter det koka tills det blir en ”smet” typ.
    Sen häller jag i mjölk ca 5dl och i med kryddorna som jag vill ha i.
    Jag brukar använda taco-krydda, salt, peppar och kött och grill krydda.
    Kokar upp det så det blir lite lagomt tjockt.

    När jag ska gör lassagnen i plåten så börjar jag alltid med såsen så det inte bränner i botten.
    Alltså: sås, plattor, köttfärssås, plattor, sås, plattor o.s.v.
    Så avslutar jag med sås och ost uppe på det!
    Super gott!
    In i ugnen tills den är gyllen brun! (tar väl ca 20-30min)

  4. Annelie

    Hej Mirka,

    jag har ett jättegott recept på lasagne som passar perfekt till barnen då den inte blir så stark. Den blir gräddig och god.

    500-600 g köttfärs
    1 gul stor lök
    matlagningsgrädde (2 PAKET), fyll upp så det täcker lasagnen
    tomatpure ca 3 matskedar (mer efter smak)
    salt
    vitpeppar

    samt ostsås

    varvar sedan detta med färska lasagneplattor och in i ugnen på ca 200grader i ca 20 min.

    Detta blir verkligen supergott!

  5. Malin

    Istället för en ost sås så har du i keso i köttfärsen 🙂 Så varierar du med köttfärs, plattor, köttfärs jaa, du förstår och riven ost uppe på 🙂

  6. Karin

    Jag gjorde lasange i måndags. Men jag köper alltid Ica´s lasange plattor och gör receptet som står på den asken.
    Enket, snabb och lätt att förstå. Tog inte så lång tid att göra heller.

    Mitt tips är att inte göra en vanlig köttfärssås som man annars gör utan att göra den lite mer ”lasange lik”.

    Hoppas du får en god lasange.

  7. Sara

    Gör en god köttfärssås och varva den med lasagneplattor i en form. Häll över en blandning av 3 dl creme fraiche och 2 dl grädde och toppa med riven parmesanost. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 min eller tills lasagneplattorna är mjuka. Kan inte bli enklare, och det är sååå gott!

  8. Miranda

    jag brukar bara göra en köttfärsblandning (köttfärs, kryddor, lite tomatpure/ketchup och kanske lite grädde)

    sen gör jag MYCKET sås (jag brukar göra precis som en stuvning.. med mjölk, smör, lite mjöl, salt, peppar och lite socker) som jag kokar ihop.. Har inget recept men det brukar gå bra att prova sig fram.
    Är inte så mycket för smält ost men det går ju att ha i det oxå.

    jag brukar bara använda vanliga lasagneplattor , typ euroshoppers.

    Sen varvar jag allt i en lämplig form.

  9. Anna

    Hej!

    Så här gör jag… Lite fusk… Gör en god köttfärssås, köp Keldas ostsås späd ev. med lite mjölk + krydda upp den lite… Ta färska lasagneplattor, går fortare och kräver inte lika mycket vätska… Sen är det bara att varva i en form… Jag köper två Kelda och två pkt icas plattor och gör köttfärssås på 1kg färs blir då en form på ca 35X25X7cm… Enkelt och gott… Gåt mycket fortare med färska plattor bara ca 20-25min i ugnen… 🙂

    // Anna

  10. Jessica

    Hej.
    Det absolut lättaste är att göra en egen kötfärsås. Detta för att barnen ska känna igen smaken och inte vara rädda för att smaka. Så gör en egen kötfärsås. Sen tar man en stor form. Sen varvar man köttfärssås och pasta plator. MEN börja och sluta ALLTID med kötfärssås!! Sen behöver man inte ha ostsåsen men vill man så kan man göra egen beschamelsås /ostsås. Finns jätte lätta recept på googel. Jag kör nämligen utan! 🙂 Sen brukar ja hälla på lite matgrädde innan ja kör in den i ugnen.(går även jätte bra och ha lite svamp och bacon i lassangen ) När den börjar bli halv klar vilket du känner när pasta platorna börjar bli mjuka så tar du ut den och lägger på riven ost. Sen in med den i ugnen igen tills pasta platorna är helt klara. Smaklig spis 🙂

  11. Linda

    Jag ödslar ingen onödig tid på att göra egen ostsås när ”keldas” färdiga ostsås från kyldisken är supergod. Slipper stå med yttligare kastrulldisk och passa så att den inte bränner vid.
    Ett litet ”spara tid” tips.

    Lycka till/ Linda

  12. Marina

    Här använder jag fullkornslasagneplattor och blandar i små bitar morot och finhackad lök i maletköttsåsen, då blir den söt och god. Lycka till!

  13. Nina

    Lasagne som är så gott !
    Och apropå rökningen – jag slutade tvärt såg ingen anledning att dra ut på eländet ! Jädrar vad jobbigt i några dagar men sen så gick det som en dans…

  14. Jenny K

    Vår variant är ruskigt god och väldigt enkel!

    Stek köttfärs, häll i 2 olika sorters färdig röd pastasås av valfria sorter. (Vi brukar ha en Mascarpone och en vitlöksvariant.)
    Varva lasagneplattor, köttfärssås och färdig ostsås i påse.
    På med riven ost och in i ugnen
    Servera med sallad och fetaost! Såå gott! 🙂

  15. Terese

    Hej!!

    Så här gör jag:

    Köttfärsås med liiite taccokrydda i och en burk krossade tomater i!
    (ja åsså lite matl.grädde/cremfresch, lök, tomatpure och kryddorna ni gillar)

    1 Ostsås

    Sen är det bara att varva, Hos mej ska det INTE vara krångligt för då är det lätt att strunta i det!!

    Hoppas något av förslagen faller dej i smak!!!!

    Kram

  16. Emelie

    Lasange alà Emelie

    1 pkt lasangeplattor vanliga eller spenat
    ½ gul lök
    500-600g köttfärs
    500g krossade tomater
    1-1½ köttbuljong
    grillkrydda och vitpeppar
    gratängost
    1 stor klyfta vitlök

    Ostsåsen:
    7dl-1l mjölk
    2-3 påsar mald ost (som pulver ska den se ut)
    salt
    (>>>keldas simpley cheese går också väldigt bra att använda!istället för att göra egen!<<<)

    Köttfärsen:
    Fräs löken lägg sedan i köttfärsen och krydda med vitpeppar och grillkrydda. Låt köttfärsen bli brun ifärgen. Pressa sedan vitlök och lägg i köttbuljongen. Rör om ordentligt så vitlöken sprider sig!
    Häll i dom krossade tomaterna och låt det puttra ihop sig. Smaka av själv om du behöver mer kryddor!

    Ostsåsen:
    Häll mjölken i kastrull och låt det koka upp, sänk sedan värmen till 2:an och häll i osten,s maka av om det behövs saltas!
    Rör om hela tiden och vänta tills den är lagom tjock och gò!

    Sedan lägger du först lasangeplattor sen köttfärs, sen ostsås och så forstätter du så till det inte finns något kvar! Sen strör du sparsamt med gratäng ost över så det bara blir lite krispigt över sen!

    Ställ i ugnen i cirka 45 min i 220 grader!

  17. Anna L

    Denna kör jag alltid med och har gjort i många år. Lätt och blir fruktansvärt god!

    Klassisk lasagne

    För: 4-6 personer

    Gottigt både till vardag och fest.

    Ingredienser
    1 hackad gul lök
    400 g färs
    1 burk krossade tomater
    salt
    svartpeppar
    timjan
    vitlök
    1 – 2 msk tomatpuré

    6 dl mjölk
    4,5 msk mjöl
    3 dl ost
    salt
    svartpeppar
    paprikapulver

    9 lasagneplattor
    2 dl riven ost .

    Fräs ihop färsen, lök med tomater och kryddor. Koka i ca 15 min.

    Koka upp mjöken och gör en toppredning med mjölet och lite vatten. Ta bort från värmen och tillsätt 3 dl riven ost och krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.

    Varva de båda såserna med lasagneplattor. Börja och sluta med ostsås. Strö över ost och gratinera i 220 grader i 30-40 min.
    Servera med en fräsch sallad.

    Har även lagt in den på matklubben om du vill gå den vägen: http://www.matklubben.se/recept/klassisk_lasagne_4647.html

  18. Carina

    Jag brukar köra det som står på paketet med lasangplattor men det stämmer ju rätt bra med recepten du fått innan.
    Som flera sagt, vanlig köttfärssås och vanlig vit sås, båda ganska tunna eftersom lasangplattorna suger vätska.
    Tycker nästan alltid att lasangen är godare någon dag senare och perfekt att frysa men hos er går väl allt åt på en gång. 🙂
    Lycka till!

  19. Anna-Lena

    Jag brukar göra en vanlig köttfärssås och en helt vanlig vit sås och blanda ihop, sen häller jag i riven ost i de.
    Sen varvar jag lasagneplattor med köttfärssåsen

    Brukar bli super gott.

    Kram

  20. mamma x 4 i finland

    4 portioner/st.

    1 st lök
    400 gram malet kött
    1 burk tomatkross

    Till redningen 2 msk vetemjöl röres ut i lite vatten

    Till såsen 5 dl mjölk
    1 dl riven ost

    GÖR SÅ HÄR1. Bryn malet kött och finhackad lök. Krydda och blanda ner tomatkrossen. Häll i mjölken och redningen. Låt småkoka 5 minuter. Blanda sist i den rivna osten. Varva såsen och plattorna i en form och strö ev riven ost över. Grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter.

  21. Betty

    Jag brukar blanda i en skvätt grädde och riven ost direkt i köttförssåsen. Varvar det med färska lasagneplattor, lite mozarella´, tomater och squashskivor och lite extra riven ost. Gräddar i cirka 20 minuter i 200 graders värme. Jättesmaskigt och enkelt. Hoppas Linnéa blir nöjd vilken variant du än gör 🙂

  22. Fiddeli

    Supergod o stor Lasagne i långpanna för många:))!
    ( ca 8-10 portioner)

    Köttärssås:
    1 000-1500 gram köttfärs (nöt)
    smör till stekning
    2 st gula lökar
    2 burkar krossade tomater
    3 st pressade vitlöksklyftor.
    3 msk tomatpuré
    1 köttbuljongtärning eller grönsaksbuljong ( blandat med 3 dl vatten + 1,5 dl mellangrädde )
    2 tsk salt
    4 krm svartpeppar, nymald
    3 tsk smulad basilika
    3 tsk oregano
    1 tsk italiensk salladskrydda
    ( absolut godast blir det om man har i en skvätt rödvin i köttfärssåsen dvs ca 1 dl):)))

    Vitsås/ostsås:
    150 gram smör
    2 dl vetemjöl
    1,5 liter mjölk ( ja det ska vara så mkt mjölk)
    2 tsk salt
    4 krm svartpeppar, nymald
    1/2 tsk muskotnöt
    4 dl riven ost
    Till gratinering:
    3 dl riven ost
    20-25 lasagneplattor

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 225 grader.
    Bryn färsen i en stor stekgryta och rör så den grynar sig. Tillsätt och fräs den finhackade löken. Tillsätt alla de övriga ingredienserna, buljongen+ grädden och låt alltsammans puttra på låg värme utan lock i ca 20 min.

    Gör såsen under tiden färsen puttrar:
    Smält smöret till ostsåsen och rör ner mjölet. Späd med mjölken, salta och peppra. ( TIPS! Värm mjölken till såsen i micron så går det snabbare att koka upp såsen.)
    Låt småkoka lätt på svag värme 5 min, rör om hela tiden
    Rör ner osten.(men spara 1/2 dl till översta lagret)

    Smörj en stor långpanna. Häll ett lager vit sås i botten och lägg på lasagne plattor. (Såsen behöver inte täcka hela bottnen, tänk på att såsen ska räcka till hela lasagnen)
    Varva därefter lasagneplattor, köttfärssås och ostsås med ett lager ostsås överst. Strö över osten till gratinering.
    Grädda mitt i ugnen ca 30 min i 225 grader. Servera med sallad och ev. ketchup för den som vill.
    Låt lasagnen kallna helt och skär den sedan i portionsbitar. .
    Hoppas det blir gott o bra!

  23. Erica

    Gör vanlig köttfärssås som ni alltid gör, men med mycket vitlök (om barnen nu gillar det)
    Färska lasange plattor från vilken affär som helst, och sen bechamelsås.
    En helt vanlig stuvning med mjöl smör och mjölk som du har i riven ost tills du tycker det smakar gott.
    Sen bara att lägga i en for lite hur du vill 🙂

  24. Camilla

    Man kan köpa färdiga lasagne plattor på ICA. Sedan gör man en vanlig köttfärsås och en ostsås. Tillsist varvar man plattorna, köttfärsåsen och ostsåsen på varandra och in i ugnen. Så skall det vara klart sedan.