Idag har jag bakat frökex – LCHF bröd och måste bara säga DAMN vad gott!!
Riktigt gott med smör och ost på 🙂
Jag rekomenderar alla att testa detta, även om man inte går efter någon speciell kosthållning 😉
FRÖKEX
Ingredienser:
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
Salt
Gör så här
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir ”kletigt”.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.
Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka.
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.
Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.
Ta ut och bryt i valfria stora bitar.
OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.
Ät med smör/Bregott och ost!
Hej Mirka!! Ser ju jätte smaskigt ut. Här kommer ytterligare ett supernyttigt LCHF-bröd du måste testa, hur eneklt och gott som helst:
Fröbröd 18 st
2 ägg
1 msk majonnäs
2 msk keso
3 dl riven ost (västerbotten)
1,5 tsk bakpulver
5 dl frön (tex pumpakärnor, solrosfrö, sesamfrö och linfrö)
Ugn 225 grader
Blanda ihop allt och bred ut smeten på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Skär brödet i rutor.
Det går bra att frysa det!
Kram♥
Som du säger…dessa kex är super goda. fick smaka dom hos min svägerska i somras och gjorde sedan ett gäng genast när vi kom hem..de blev tyvärr lite blöta i konsistensen 🙁
har gjort dessa nu , blev ju hur bra som helst och nyttig känner man sig minst sagt 😀
Ser smarrigt ut, ska jag helt klart prova, får bli i slutet på nästa vecka, så jag hinner handla ingredienserna.
Här kommer ett annat jättegott recept på knäckebröd, det är visserligen dinkelmjöl och lite olja i men det känns väldigt nyttigt ändå.
2 dl dinkelmjöl, 1 dl sesamfrön, 1/2 dl linfrö, 1 dl solrosfrön, 1 krm salt, 2 dl kokt vatten och häll till sist i 1/2 dl rapsolja. Rör ihop alla ingredienserna och bred ut på ett bakplåtspapper så tunt som möjligt, använd en smörkniv eller en slickepott i plast, det ska täcka hela pappret. Grädda längst ner i ugnen i 150 grader i 50 min. Detta knäcke bröd är så gott med bara lite smör på, det smakar nästan som popcorn. Hoppas du vågar testa, det är lätt att bli beroende av detta knäcke för det är så jäkla gott. Lycka till!! Kram från en trogen läsare av din blogg.
Ser gott ut. Det får jag prova. Passar ju även en glutenintollerant som jag!
Ser gott ut 🙂 jag har en fråga, pratar du inte finska med dina barn? Jag hade gärna pratat finska med min pappa som är finskspråkig i grunden men flyttade till Åland som sjuåring och räknar sig till Ålänning. jag känner bara att det hade varit en merit att vara tvåspråkig.
detta måste testas utan tvekan !!! får bli att handla till detta i morgon redan 🙂 🙂
Äter du helt LCHF nu? Jag har ett liknande recept, men det är 3 ägg i också och kan bakas ut direkt.
Jättegott!
Testa att ha i havregryn också, brukar jag ha 🙂
Åh vilket bra tips! Ska jag absolut prova! Trevlig helg!
Mmmmm det såg gott ut, ska jag nog testa!