Trettonbarnsmamman

Chocolate silk pecan pie

Här kommer receptet på den godaste paj jag ätit någonsin!
Jag har receptet på engelska och jag kommer också att skriva ut den på engelska men är det nåt så fråga så ska jag försöka hjälpa er:-)


(den med vit grädde på)

CHOCOLATE SILK PECAN PIE

Crust: (pajdeg)

2 1/2 cups  all-purpose flour, plus extra for rolling (vetemjöl)
1 cup (2 sticks or 8 ounces) unsalted butter, very-cold, cut into 1/2 inch cubes
1   teaspoon salt
1   teaspoon sugar
6 to 8 Tbsp ice water

1. Cut the sticks of butter into 1/2-inch cubes and place in the freezer for 15 minutes to an hour (the longer the better) so that they become thoroughly chilled.

2. Combine flour, salt, and sugar in a food processor; pulse to mix. Add butter and pulse 6 to 8 times, until mixture resembles coarse meal, with pea size pieces of butter. Add ice water 1 Tbsp at a time, pulsing until mixture just begins to clump together. If you pinch some of the crumbly dough and it holds together, it’s ready. If the dough doesn’t hold together, add a little more water and pulse again.

3. Remove dough from machine and place in a mound on a clean surface. Gently shape into 2 discs. Knead the dough just enough to form the discs, do not over-knead. You should be able to see little bits of butter in the dough. These small chunks of butter are what will allow the resulting crust to be flaky. Sprinkle a little flour around the discs. Wrap each disc in plastic wrap and refrigerate at least 1 hour, and up to 2 days.

4. Remove one crust disk from the refrigerator. Let sit at room temperature for 5-10 minutes in order to soften just enough to make rolling out a bit easier. Roll out with a rolling pin on a lightly floured surface to a 12-inch circle; about 1/8 of an inch thick. As you roll out the dough, check if the dough is sticking to the surface below. If necessary, add a few sprinkles of flour under the dough to keep the dough from sticking. Carefully place onto a 9-inch pie plate. Gently press the pie dough down so that it lines the bottom and sides of the pie plate. Use a pair of kitchen scissors to trim the dough to within 1/2 inch of the edge of the pie dish.

OBS: Det står att man ska dela degen i två men gör inte det för det är om man ska ha lock till pajen! Använd så mycket av hela degen som behövs till pajbotten i stället….vi tog en större form så det mesta gick åt:-)

Pecan filling:

2   eggs
1/3 cup  granulated suger (strösocker)
1/2 cup  dark corn syrap
3   tablespoons butter or margarine, melted
1/8 teaspoon salt
1/2 cup chopped pecans

Chocolate filling:

1 cup  hot milk
1/4 teaspoon vanilla extract
1 (12 ounce) bag chocolate chips (choklad-knappar från Odense=finns att köpa på Ica mm)

Topping:

1 cup whipping cream (vispgrädde)
2 tablespoons powdered sugar (florsocker)
1/-4 teaspoon vanilla extract

1. Heat oven to 175 C. Place pie crust in pie plate.

2. In small bowl, beat eggs with electric mixer on medium speed untill well blended. Add granulated sugar, syrup, butter and salt. Beat 1 minute. Stir in pecans. Pour into pie plate.Cover crust edge with strips of foil to prevent excessive browning. Remove foil during last 15 minutes of bake time.

3. Bake 40 to 55 minutes or until center of pie is puffed and golden beown. Cool 1 hour.

4. Meanwhile, in blender or food processor, place chocolate filling ingredients. Blend about 1 minute or untill smooth. Refrigerate until mixture is slightly thickened but not set, about 1 hour 30 minutes.

5. Gently stir chocolate filling, pour over cooled pecan filling in crust. Refrigerate at least 1 hour or until firm before serving.

6. Just before serving, in small bowl, beat whipping cream, powdered sugar and 1/4 teaspoon vanilla whit mixer on high speed until stiff peaks form. Spoon or pipe whipped cream over filling.

12 ounces = 340 g
1/3 cup = 5,3 msk
1/2 cup = 1,2 dl
1 cup = 2,4 dl

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Kanske det fungerar att markera texten, kopiera den och köra i Google Translate och vips borde receptet visa sig på svenska… Kanske du Mirka kan göra det? Känns inte riktigt lagligt eller rätt att kopiera din text (även om det "bara" är ett recept.) Vet inte ens om det går.. Tack för receptet i alla fall! Ska nog prova det någon dag. Det ser väldigt gott ut (och sött)! Ha det bra!

  2. Mirka Norrström

    Lena: Tack för att du uppmärksammade felet på 1 cup!! Ska genast ändra det:-) Ja, det är tidskrävande men värt det:-D Degen kan du göra för hand det tror jag absolut:-) Chokladplupparna ligger i en brun påse, tror att det är Fazer som gör de, de finns bland bak-grejer i mataffärer:-)
    Kram

  3. Lena

    Tack för receptet. Oj då, det här var inte den lättaste pajen att baka. Inget man gör lite snabbt precis 🙂 Hm, undrar om jag ska våga mig på att försöka nån gång. Är nog inte lika flink som du att baka:) Jag har lagat en del mat enl amerikanska recept. Tycker alltid det är lika jobbigt med deras måttsystem. Är inte 1 cup ca 2,4 dl? Du har skrivit 3,36 men det kan väl inte stämma när 1/2 cup är 1,2 dl.
    Jag har ingen matberedare. Tror du det funkar att göra degen för hand? Och dom där chokladplupparna som man kan köpa på ICA. Vad är det för något?
    Jag tror nog jag ska försöka…håll tummarna…det låter ju så gott 🙂
    Ha en mysig 2:a advent