Nathanelle

EN FRÅGA OM SOCKER.

Snälla, snälla, snälla kan du inte göra ett inlägg om hur man slipper sötsötsuget!

Det är verkligen mitt största problem!

  

 

Jag känner sådant hat mot socker. Blir tokig när jag ser små barn skrika efter godis i affärerna eller föräldrar som ger sitt barn sockriga flingor till frukost. Socker är farligt! Och onaturligt! Varför vi ens började proppa i oss socker från början är för mig en gåta. Dessutom är det svårt att undvika socker, det finns gömt i så många livsmedel. Själv har jag aldrig haft något stort sockersug och det kan jag nog tacka min kära mamma för. Vi hade ALDRIG godis, kakor, söta flingor eller onaturliga youghurtar och juicer hemma. En gång i veckan – men det var det.

 

Jag kommer aldrig bli en mamma som låter mitt barn äta socker i tid och otid. Det värsta är att det är ganska oaccepterat att säga nej till det. Då är man en dålig/elak människa. Ja, herregud, detta socker kommer ta död på oss.. Men då till att slippa sockersuget. Socker är lika svårt att sluta med som för en rökare att sluta röka, eller för en alkoholist att sluta dricka. Det är ett gift och extremt beroendeframkallande. Det gäller som med allt att bara sätta stopp. Det finns inga magiska knep att ta till för att sluta med socker. Det är bara att sluta!

 

Här kommer lite konkreta tips som du kan ta till när du känner att sockersuget kommer och även för att undvika att det överhuvudtaget kommer:

 

Ät mycket protein och långsamma kolhydrater. Det håller dig mätt längre och du får inte samma sug som efter t.ex en portion pasta eller en lättare måltid.

 

Ät mellanmål. Mellanmål håller blodsockret på en jämn nivå och du undviker att få blodsockerfall där något sött är det första du vill ha.

 

Ha inget skräp hemma. Släng ut alla kakor, chipspåsar, godis mm. Har du det hemma riskerar du att gå till godisskåpet så fort suget sätter in. Finns det inget hemma får du ta till med något annat – nyttigt.

 

När sockersuget väl kommer. Ät något – men inte socker. Drick ett stort glas vatten. Ta en frukt. Fixa en god fruktsallad eller smoothie. En kesoröra med ägg. Fil med müsli. En grov smörgås med skinka. Proteinshake. Whatever – men inte något sötat (förutom fruktsocker)

 

När du är bortbjuden eller på kalas och det serveras kakor och tårta till efterrätt. Våga säga nej! Om du själv vet att du inte BARA kan ta EN kaka, säg nej. Skit i att folk tittar undrande på dig, tycker att du är lite oförskämd eller frågar om du bantar. Då kan du istället berätta för dem hur mycket onatuliga produkter kakorna innehåller och att du hellre tar en banan istället. Ingen annan ska få bestämma över vad du ska äta och inte. Känn dig stolt över dig själv att faktiskt våga säga nej. Det är svårt – men det går, och du kommer känna dig som en ny människa när sockersuget väl är borta.

 

Självklart är det okej att äta något sött då och då, någon gång i veckan. Men om du verkligen vill bli av med sötsuget rekommenderar jag att undvika ALLT socker i en-två veckor till att börja med. Det gäller sötade youghurtar, juice, sötat bröd, ketchup, godis, choklad, läsk, socker i kaffe mm. Frukt är okej, men inte i för stora mängder! Kolla innehållsförteckningen på era produkter för att se hur mycket socker livsmedlet innehåller. Hör gärna av er om hur det går. Lycka till!

 

Vad är era tankar kring socker och sötsug?

 

n

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.