Dukkah är en blandning av rostade nötter som mixats ihop lite slarvigt med kryddor, lite man tager vad man haver, ungefär. Du dippar bröd, morots- och gurkstänger i sesamolja (eller annan bra olja, kanske en god rapsolja) och sedan i nöt- och kryddmixen och det är så gott att man smäller av. Mina barn är helt galna i Dukkah och dippandet. De dippar gärna morötter och gurkstavar i dukkah.
Riktig helgmysdipp. Här är min bästa dukkah:
Du behöver
50 g skalade mandlar
50 Skalade och osaltade pistagenötter
½ dl oskalade sesamfrön
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk socker
½ tsk salt
Sesamolja
Gurka, morötter (eller andra grönsaker) gott bröd
Gör så här
Börja med att rosta nötterna, sesamfröna och fänkålsfröna var för sig eller efter varandra i torr het panna. Passa så det inte bränns. Häll över nötter och sesamfrön i bunke med höga kanter och mixa ihop lite slarvigt med stavmixer då de har svalnat. Stöt fänkålsfröna i mortel.
Blanda ihop allt och tillsätt socker och salt. Rör runt så att allt blandas.
Skär gurka och morötter i stavar, brödet i kuber eller dylikt. Häll upp oljan på ett fat. Doppa först i sesamoljan och sedan i nötmixen. Så gott!!!
Det här är Annies och min på-tu-man-hand-favorit-mys-mat, rökta räkor, aioli, bröd, ost, dukkah. Och så äter vi så att vi nästan storknar. Ps. Skulle du få någon dukkah över så använd som strössel på sallad, eller maträtter.