Mumsiga, fruktiga Jordgubbsgrottor är ett bra sätt att fira att:
1. Det är sommar, ledigt och högsäsong för väldens bästa gubbar, de svenska förstås!
2. Att jag har blivit tillfrågad att vara gudmor för tredje gången
3. Att jag fått en till prenumerant till Matstugan – Jippiii!!
Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl finkornigt strösocker
4½ dl vetemjöl
Jordgubbssylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C
Vispa ihop smör, vaniljsocker och sockret, gärna med elvisp så att det blir luftigt och vitt. Häll i mjölet och vispa på lite. Häll ut den på mjölat underlag och dega ihop till en slät deg med händerna. Dela degen i fyra klumpar och rulla varje så att den blir sådär 4 cm tjock. Skär varje rulle i fyra bitar. Gör en boll av varje bit och lägg i muffins eller bullform. Tryck med tummen ett hål i mitten. Fyll varje hål med en klick sylt. In i ugnen sådär 15 min.
Rör ihop 2 dl florsocker med 2 msk vatten till glasyr. Då de kommit ur ugnen klickar du på lite glasyr och låter dem kallna.