Först måste jag bara säga att jag önskar bilderna kunde göra denna porterstek rättvisa för den var så fantastiskt god! Men, då steken kokat i flera timmar och ljuvliga dofter spred sig och allt var klart och rykande varmt och såg så läckert ut där skivorna låg uppskurna så upptäckte jag att batteriet i kameran var helt dött – TYPISKT! Alltså batteriet på laddning. Jag la upp en tallrik som fick sig en fotosession 3 timmar senare. Så här ser alltså porterstek med sås och sallad ut då den har stått och väntat i tre timmar. Ps. Lingonsylten är helt ny och fräsch 😉
Men tro mig, den var kanongod! Det här är den perfekta bjudrätten på en helgmiddag.
1 stek:
1-1.5 kg rostbiff, älgstek eller högrev
1 flaska porter
2 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
10 st enbär
½ tsk hel svartpeppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljong
Såsen:
8 dl sky
5 msk mjöl
2 dl grädde
Gör så här:
Du kokar helt enkelt bara upp alla ingredienser till kokspadet. Lägg i köttet och koka tills det blir mört, 3-4 timmar beroende på stekens storlek.
För såsen vispar du ihop skyn med mjöl och grädde. Det blir en härlig smak av svartvinbärssaften, portern, enbär osv.
Åh gud så gott det ser ut. Du kan inte tänka dig att ta med dig A och D in till Söder för att flytta in bredvid oss? Då skulle vi kunna ta era leftovers varenda kväll. Tänk vilken dröm…