Angelica Lagergren

Varför blev du gravid igen så snabbt?

Redigerad-IMG_1695Foto: Sandra Moreira (Här låg lilla Alice i magen och jag var sjukskriven på grund av foglossning)

En bloggläsare undrar hur jag tänkte när jag blev gravid igen så snabbt trots att jag hade så mycket foglossning när jag väntade Alice. Att jag borde väntat istället. Såhär ligger det till. Jag hade mycket foglossning förra gången men den gick över direkt efter förlossningen, tack och lov. Jag vet att vissa fortsätter att ha foglossning även efter graviditeten, men det hade inte jag. Jag och Stefan bestämde ganska tidigt i vår relation att vi ville ha barn och gärna barn tätt, om det gick.

Som många av er vet som läst bloggen ett tag har jag en trasig höft. Jag har artros och vid en röntgen visade det sig att jag knappt har nåt brosk kvar runt min högra höftkula. Min trasiga höft kommer inte att bli hel utan en operation, den kommer nötas och slitas mer och mer för varje år som går… Ju mindre brosk desto mer smärta. Enkel matematik. Det finns alltså flera anledningar till att jag vill ha barn så tätt.

Den dagen jag väljer att operera in en protes i höften vill jag vara klar med barnafödandet. Det kommer att bli en helt ny livsstil, och läkaren förklarade för mig att jag borde vänta så länge jag bara kan med en operation. Jag fyller 30 år i höst och om jag får bestämma kommer den där jäkla operationen få vänta i minst 15 år, gärna mer. När jag inte är gravid äter jag starka smärtstillande varje dag. Nu går inte det och vet ni? Det går bra i alla fall! Det är som att graviditeten mjukar upp höften, jag har inte alls lika ont som annars. Jag är tacksam för varje dag som jag inte haltar fram för när smärtan är som värst ja då haltar jag som en gammal tant.

Att vi skulle vänta tre eller fyra år med ett syskon till Alice för att jag hade foglossning med henne fanns inte på kartan. Det finns faktiskt ingenting som tyder på att jag skulle ha mindre foglossning om fyra år. Min läkare att även elitidrottare kan få smärtsam foglossning, så jag hade inte kunnat träna mig till en superkropp och slippa det. Dock hade jag såklart kunnat träna ryggen och övriga kroppen och stärka upp den, men det har inte med foglossningen att göra.

Och som jag precis skrev kommer höften bara bli sämre och sämre för varje år som går. Min barnmorska och läkare som jag går till avrådde inte mig från att bli gravid, jag frågade faktiskt om råd innan vi bestämde oss för att försöka bli gravida igen. Hade de sagt ”Det bästa är om du kan vänta i tre år” då hade jag förmodligen gjort det. Nu fick vi go och körde och jag är inte det minsta missnöjd med det valet. Jag är så lycklig över att Lille Skutt bor i min mage och jag blir lite trött på att ”försvara” vårt val av att skaffa syskon så snabbt. Jag förstår att folk är nyfikna på hur vi tänker, men ibland känns det lite jobbigt att förklara varför vi gör som vi gör. Nu vet ni hela sanningen.

/Angelica

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Jag förstår inte alls varför folk är så kritiska. Det är ju jättekul att ni är gravida igen! Det finns väl inget som säger att det är bättre att vänta flera år? Vi vill också gärna ha barnen tätt. Vi diskuterade som så att antingen skaffa dem tätt och ”köra på” när man ändå är inne i småbarnsfasen eller vänta något år på nya krafter men då få längre småbarnsperiod. Tyckte alternativ 1 lät roligare och roligare för barnen. =)

    Vi som sagt också gärna ha barn tätt och har försökt bli gravida sen lilla plutten var 3 månader, men nu 2,5 månad senare är det fortfarande inget plus (otålig much… haha… men gick så snabbt förra gången så hade räknat med det nu också). Min ägglossning har inte kommit igång och jag misstänker att det beror på amningen, helammar fortfarande. Hur gick det för er? Kom din ägglossning igång snabbt av sig själv eller gjorde ni något för att få igång den?

  2. Natalie

    Jag tycker att det är fullkomligt befängt att ni ska bli ifrågasatta för de beslut ni tar!! Inte första gången ni blir det heller. Bara för att ni har en offentlig blogg betyder det inte att folk har rätt att döma. (Går dom fram till okända på stan som har barn tätt och ifrågasätter dom?!)

    Jag personligen har inte möjlighet att skaffa barn så tätt, har bl.a. vitaminbrister pga en magsäcksoperation och det kan leda till problem för barnet oxå, men är superglad för er skull att ni kan det! Jag är helt hundra på att ni tänkt igenom ert beslut, ni är ju vettiga människor! Låt inte folks elaka kommentarer få fäste, utan njuuuut bara av att ni faktiskt har en liten till på gång! 🙂

    Lycka till på ultraljudet idag!

  3. S - mamma till tvillingar

    Jag förstår att vissa är nyfikna och vill veta hur ni tänker men det är trisst att du ska behöva ”försvara” ert val! Det är jätte kul att ni ska få ett syskon till lilla Alice:D tänk så sjukt roligt de kommer ha tillsammans om några år?

    Jag själv har tvillingar, de är drygt två år nu och dom har så fantastiskt roligt tillsammans, så mycket glädje och kärlek av varandra så det inte går att beskriva! Relationen mellan dem är speciell (som du säkert vet själv), vilket det säkert blir mellan syskon som kommer tätt också:) lycka till med graviditeten och hoppas du slipper ha lika mycket problem med foglossning och värk i höften:)

  4. julia

    Jag började följa dig vid din första graviditet då vi var beräknade i samma veva. Blev så otroligt avundsjuk när Alice kom före min dotter eftersom min kom på +15 och Alice var tidig. Och du kommer ju ihåg hur varmt det var och hur less man kände sig. Och sen när ni gick ut med andra graviditeten blev jag avundsjuk igen. Jag vill också ha fyra barn, först två tätt sen vänta, sen två till. Men för mig händer det ingenting, ingen ägglossning över huvud taget.. och med dottern gick det så fort. Så var faktiskt inte beredd på det här. Håller tummarna för att det är min 2xnattamning som drar ut på mensen. Jag kan nästan känna skam över att jag så gärna vill ha ett syskon redan, folk tycker så mycket.

    Så vill egentligen bara säga att ni inte alls är ensamma eller ovanliga om er vilja, finns dom som avundas till och med. Vill tillägga att jag inte alls är missunnsam, jag vill bara också bli på tjocken.

    1. Eva

      Hoppas det lyckas snart!

      Jag har också en liten bebis och har också funderat på hur i hela friden det kan vara så olika när kvinnor får tillbaka äl/mensen… Amningen gör säkert sitt. Vår son är nu 6,5 månad och mensen har inte kommit. Men jag får inte heller bli gravid riktigt än eftersom han kom med snitt. Minst ett år sa läkaren att vi måste vänta (men i natt drömde jag att min mamma var på oss om att ”är det inte dags för syskon snart?!”).

  5. Sofie

    Det finns ju för- och nackdelar med allt! Jag tänker att man gör det som passar sin familj bäst! Syskonkärlek och syskonrivalitet kommer nog oavsett åldersskillnad. Vi har tre barn på fem år med 2,5 år mellan. Intensivt men härligt!

    Jag är själv pseudotvilling, har en 14 mån äldre syster. Visst har jag alltid kämpat för att klara av allt som hon kan och visst har det varit frustrerande med kompisrelationer men jag skulle verkligen verkligen inte vilja ha det på något annat sätt!

    Min egna lilla teori är att de som får ett första barn som sover bra på nätterna skaffar syskon tätt. Vår sov ruttet därav åldersskillnad på 2,5 år:)

  6. Si

    En av era största fördelar är att ni har en personlig blogg som (hoppas jag) inte utlämnar er privatliv. Plus att ni är två olika personer som ”driver” familjen. Det är intressant att höra hur ni tänker kring barn mm. Ni är unga och har andra förutsättningar än vi som är nästan 10 år äldre, så jag förstår fullständigt varför ni kör på med barn tätt. Lycka till!

  7. Anna mamma till Vincent

    Vad tufft det med höften verkar vara! Tursamt att det är bättre tom under graviditeten :). Kram

  8. Johanna

    Skit i folk! Min syster är 14 månader äldre än mig och jag är tacksam för det varje dag. Hon är min bästa vän! Man har glädje av varandra hela livet och kan alltid göra saker tillsammans. Folk tycker alltid för mycket.

  9. Emma

    Foglossning har ingenting med hur bra tränad du är eller hur kroppen mår i övrigt.

    Jag har elitidrottat samt arbetar som polis är mycket vältränad och stark i hela kroppen. Jag fick ändå en fruktansvärd foglossning från v28. Kunde tillslut inte ens gå.

    Så kämpa på! Och det är ju underbart att ha syskon ❤️

  10. Malin

    Jag är ofta nyfiken på hur andra tänker i olika val och situationer, från ett positivt perspektiv. Men jag tycker själv inte om när det känns som att man måste förklara, och försvara sina val. Tycker det verkar supermysigt att ni får tätt mellan syskonen! 😀

    1. Herr och Fru Lagergren

      Jag är också en nyfiken person så jag förstår verkligen att folk undrar 🙂 Kram A

  11. Elin

    Vi har också valt att skaffa barn tätt och folk har kommentarer om det hela tiden (som att de har något med det att göra). Våran son blir ett år i augusti och lillebror/syster är beräknad till oktober. Det kommer alltså skilja ca 1 år och 2 mån mellan dem, och jag ser det bara som en fördel 🙂 De kommer kunna ha så kul tillsammans när de växer upp 🙂

  12. Mabe

    Folk måste sluta lägga sig i hur andra vill leva sitt liv. Det är ert val och de har ingenting med det att göra! Jag kan tycka att det finns så mycket hemskt i livet att en sådan här sak snarare ska mötas med glädje och inte ifrågasättande! Jag tror knappast att Alice kommer att få mindre kärlek bara för att hon får ett syskon, snarare tvärtom. Och tänk så roligt de kommer att ha tillsammans när lille skutt har blivit så stor att de busar ihop!

    Ni har gjort precis som man ska här i livet – leva det som ni vill. Strunta i de negativa människorna, de har för mycket fritid när de kan lägga sig i hur andra väljer att göra!

  13. jenny

    Förstår inte heller varför allt ska ifrågasättas. Vår dotter är snart 9 mån och vi vill gärna få ett syskon till henne under nästa år iaf.

    Men det man mest får höra från folk är art dom tycker det är själviskt. Att vi borde lägga all uppmärksamhet på vår dotter och fokusera på henne några år.

    Men varför ska det vara så? Barn nr 2 då? Det är ju inte så att barn nr 2 kommer få all fokus… Som barn 1 haft. Nej jag blir rent ut sagt förbannad på alla pekpinnar och ifrågasättande gällande barn tätt. Tror knappast min dotter blir skadad av att hob blir storasyster innan hon är två år ens.

    Alla gör som man vill. Ser framemot och fortsätta följa er väg till tvåbarnsföräldraR. Kram på er alla 3

      1. Rebecka

        fruktansvärt onödig kommentar! Finns många studier som visar det motsatta! Jag har en syster som bara är 13 månader yngre än mig och hon är min bästa vän! Vi hade jätte roligt ihop som små och har fortfarande det. Ingen av oss har lidit av att det bara är 13 månaders skillnad i ålder! Det handlar nog om vad man har för föräldrar och jag tror(VET) att A och S kommer vara dom bästa föräldrarna till BÅDA sina barn!

      2. Jenny

        Så du menar att jag skulle vara skadad av att min lillebror kom ganska tätt efter mig? Jag kan inte minnas att behövde blir stor och ta mkt ansvar så tidig. Och inte har jag haft några psykiska problem heller. Min psykiska hälsa är tipp topp. Och om du ursäktar så bygger inte jaf mitt liv kring vad en beteendevetare säger. Man kan verkligen dra alla över en kam som du verkar vilja göra me artikeln.du verkar helt enkelt va en sån som har mkt pekpinnar, tycker säkert dey är fel att man sätter barnen på förskola före 3 års ålder.

        Folk kan väl för f-n få bestämma själva utan att någon ska hacka på en. Eller snacka om att barnen kan drabbas av psykisk ohälsa..

        1. jenny

          Man kan inte dra alla över en kam. (jäkla telefon ;))

          Och mitt svar va såklart till personen som länkat till artikeln. Och inte till dig Rebecka 🙂

          1. Hanna

            Du undrade ju varför att skaffa barn tätt ska ifrågasättas att folk. Där har du svaret. Du mår säkert jättebra men det går ju inte att förneka att psykisk ohälsa är en folksjukdom idag och vad det har att göra med kan man ju diskutera. Men tidig separation och brist på uppmärksamhet i barndomen kan mycket väl ha ett finger med i spelet. Eller? Jag dömer inte dig för hur eller när du skaffar barn, men om man väljer en väg så skadar det väl inte att ha fakta från båda sidorna? Jag menade inte att trampa dig på tårna med länken, men det kanske gav dig en klarare bild av varför folk ifrågasätter. Var dock inte meningen att uppröra dig