Elsas Dagbok

Fattar du eller?

Hallå fina!

Som du kanske vet så är jag från ”riktiga” Norrland. ”Riktiga Norrland är för mig INTE Gävle som det är för många. Nä det är ovanför Sundsvall. Där startar ”riktiga” Norrland.

I det ”riktiga” Norrland och nu menar jag Gargnäs och Lycksele där jag tillbringade stor del av min uppväxt, där pratar vi lite speciellt. För oss som kommer och bor där så är det inte särskilt speciellt men för dig som inte är det så tycker du förmodligen att vi pratar konstigt.

När jag kommer upp till mitt Norrland så går det inte många minuter förräns jag är tillbaka i mitt dialektträsk. Förut skämdes jag över min dialekt (ville gärna prata stockholmska!) men ju äldre jag blivit desto mindre skäms jag och idag är jag sjukt stolt över min dialekt. Tyvärr har mycket av den försvunnit men lite finns det kvar och det är jag glad över. Jag kommer att vårda det som jag har kvar och när jag känner att det inte finns nått kvar jag då får jag väl åka upp en sväng till de ”riktiga” Norrland och tanka lite dialekt.

Så nu tänker jag skriva en text på mitt ”modersmål” gargnäsiska :) Hoppas du fattar, hehehehe. En sak är då säker..det är så otroligt häftigt med dialekter.

Hej på de! Hoppas du ha en bra da. Va gör du ida då? Du kanske jobba eller också gör du väl nå anne. Du kanske ligg å ät na godise dära soffa eller koll på nån film dära tvn. 

De hä me dialekten he ä riktigt fräsit tyck ja. Tänk att vi i vårt avlånge land prata sä olika även fast vi ä från samme land. He ä ju riktigt fräsit he tyck ja. 

En dialekt som ja int fatta he ä skånska. Men å andre sia så fatta dom no int heller va ja säg så då gå he ju jämt ut kan man ju säg :)

Jamän va säg du nu då? Förstod du va ja skrev eller? Ja avslut de hele me att säg att ”de som hänn he hänn hänna”  eller va säg du om ”he mått ha gulle men he gall int”?

Och till er från ”riktiga” Norrland. Jag ber om ursäkt för eventuella stavfel mm :)

Vilken dialekt pratar du?

Kramar Mamman

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin och Signe

    Här bräker vi på på dalmål! :) Även Signe har börjat prata lite dalmål, fast vi bott i Sthlm i nästan 10 år!

  2. Mona

    Du!! Det är ni ”där nere” som prata nalta eljest! Int vi! ;) Nog ä säkert Stockholm bra om hä int låg sä avsides! Ha en bra torsdag! Puss

  3. Jannice

    Jag älskar dialekter och framförallt ”norrländska” och värmländska! Låter så himla mysigt :)
    Jag tycker att jag är från mitten av landet och pratar rikssvenska.. haha.. men jag låter ganska bonnig när jag hör mig själv.
    Det som kännetecknar mig är väl mina ÖÖÖÖÖ:n :P