Elsas Dagbok

Jag var hos läkaren idag

Hallå fina du!

Förra veckan kände jag att det var dags för mig att kolla upp mina födelsemärken på kroppen.

Som du kanske vet så har jag haft ett så kallat basaliom för några år sedan. Basaliom är den vanligaste formen av hudcancer och den är godartad.

När jag fick basaliom så blev jag så jädrans rädd. Fick beskedet via post där det stod typ ”Hej! Du har cancer.” I nästa mening stod det att allt var borta samt information om själva basaliomet. Tror du att jag läste vidare när jag läst första meningen? Knappast. Jag blev helt kall i kroppen och sen när jag äntligen fortsatte att läsa så lugnade jag ner mig.

För det första…hur f n kan sjukvården skicka ut ett brev och inleda det med ”du har cancer?” Tänker inte ens beröra det nått mer men det är rent åt h vete tycker jag.

När jag tagit bort basaliomet så sa läkaren till mig att jag skulle gå till Hudmottagningen på Gävle sjukhus en gång per år och kolla upp mina födelsemärken.

Sagt och gjort så ringde jag dit i förra veckan och fick prata med en mindre trevlig dam som mer eller mindre snäste av mig och sa att jag minsann inte fick komma dit och visa upp mina födelsemärken.

Jag skulle däremot gå till min vårdcentral, visa upp mina födelsemärken och om läkaren hittade nått som han eller hon tyckte var misstänksamt så skulle märket fotas och skickas till Hudmottagningen i Gävle för bedömning. Varför göra det lätt när man kan göra det svårt liksom? Samtalet med den mindre trevliga damen slutade med att jag sa vad jag kände och tyckte och sen la jag på.

Men till dagens besök då… Jag åkte till min vårdcentral och fick träffa en mycket bra läkare som lyssnade på vad jag hade att säga och sen så kollade han över min kropp. Han tyckte att det såg bra ut och att alla födelsemärken var helt naturliga och inte konstiga på nått vis. Så jädrans skönt!

Kom ihåg att det är så otroligt viktigt att kolla upp sina födelsemärken med jämna mellanrum.

 

När ska man söka vård?

Ett födelsemärke behöver undersökas närmare av en läkare

• om det övergår till att bli ett sår
• om det växer eller ändrar form
• om det ändrar färg eller blir flammigt
• om det börjar klia eller blöda.

Om man misstänker att man har födelsemärken som behöver undersökas kan man kontakta en vårdcentral. Det gäller också om ett födelsemärke sitter så att till exempel kragen eller byxlinningen skaver mot det.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd. Källa 1177 fakta och råd.

Kramar Mamman

23001362-läkare-tecknad-med-stetoskop

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.