Elsas Dagbok

Nu är det sommar och då ska det drickas alkohol???!!!!

Jag har läst lite överallt om det här med att vi svenskar konsumerar mer alkohol när sommaren och semestern kommer och jag är helt övertygad om att detta tyvärr stämmer alltför väl.

Jag tycker det är rent åt skogen att det ska drickas bara för att det är sommar och semester. Vid varje tillfälle som ges ska det drickas vin, öl, drinkar, rosè mm.

Jag är absolut inte mot alkohol utan jag tycker om att ta mig en öl eller ett glas vin, men sen är det STOPP! Jag har så svårt att dricka mig salongsberusad sedan jag blev mamma. Jag vill verkligen inte att Elsa ska få må dåligt över att se sin mamma onykter och det kommer hon inte att behöva heller. Hon ska inte behöva få den där klumpen i magen bara för att mamma blir konstig ännu en gång.

Jag känner också att jag absolut inte vill tappa kontrollen när hon är med. Jag vet hur omdömet blir sämre med alkohol i kroppen och reaktionsförmågan försämras radikalt. Skulle aldrig förlåta mig om något skulle hända Elsa för att jag druckit mig onykter när hon är med. Så därför kommer det liksom inte att hända att jag dricker mig full i hennes närhet. Inte ens salongsberusad. Jag säger NEJ tack till det och det känns rätt för mig.

Nu på sommaren ser jag att många lägger upp bilder på drinkar, rosèglas, öl och vinglas på olika sociala medier. Vad ger det för budskap egentligen? Att det är fritt fram att dricka bara för att det är sommar, eller?

Läste att ca uppskattningsvis 400 000 barn lever i Sverige hos föräldrar med en alkohol eller narkotikakonsumtion som är riskabel. HALLÅ 400 000 barn!!!! Det är ju 400 000 barn för många. Det ger mig f n rysningar.

Dessa barn finns runt omkring oss. I alla samhällsklasser. Det är våra och dina vänners barn som måste uppleva detta. Vågar vi sätta ner foten och säga ifrån när vi ser något som vi inte tycker är okej eller tiger vi och låtsas som vi inte sett nått? Jag vet då vad jag skulle göra.

I mitt jobb har jag verkligen fått uppleva alkoholen och narkotikans svarta baksida. Familjer som splittrats, barn och kvinnor som blivit misshandlade, slagsmål, barn som inte fått mat eller en torr blöja på många många timmar, trafikolyckor, självmord och mord. Detta är inte bara på sommaren utan det pågår året om, dygnet runt, 365 dagar om året mitt ibland oss.

Så vad säger du, vågar du säga ifrån när du ser någon som far illa eller vänder du dig om och låtsas som du inte sett nått?

Kramar Mamman

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessan

    Hej!
    Tack för ett klokt och bra inlägg ! Jag håller fullständigt med! Jag har också sett baksidan av alkohol och drogmissbruk. I dag är jag mamma själv till fyra barn ( tjej på 15 , en kille på 13 och tvillingtjejer som fyller 5 år) och hemma hos oss förekommer det ingen alkohol eller droger. Blev så förbannad för två veckor sen när en bekant sa åt mig att jag måste lära mig att vara social och då var innebörden att jag måste kunna dricka o supa till i bland . Jag är social utan sprit . Samma på alla julavslutningar när lärarna önskar alla barn en god jul och alla ska ha det så mysigt och umgås med familjen …. Då brister nästan hjärtat för man vet att i verkligheten så är storhelgerna ett elände för barn som lever i missbruksfamiljer. Jag bryr mig och jag säger ! Dom som känner mig och vet vad jag har i bagaget från egen barndom förstår. Tack för en bra blogg ! Kram på er ! Tycker verkligen att du har ett bra namn på insta …… Det är bara en bokstav från mitt :)

    1. Josephine

      Hej Jessan! Tack fina du! Men hur tänkte din bekant? Tydligen inte alls! Jag fattar inte det där med att vissa tycker att man måste dricka alkohol för att vara social. Det säger väl mer om de som tycker så än vi som inte behöver dricka för att vara social. Du verkar vara en toppentjej och mamma. Måste kolla ditt Insta NU:) Kram

  2. Jannice

    Jag håller med dig helt och hållet, som vanligt i allt du skriver!
    Jag dricker inte när barnen är i närheten och jag vill inte att om ska behöva se mig berusad. Jag drar mig även för att ta med dom till ställen där alkoholen flödar.
    Jag minns själv hur det var när jag var liten (det lilla jag minns från min barndom), den där klumpen jag fick i magen när någon i min närhet blev lite gladare, mer högljudd och att det kändes som att jag inte fanns.
    Nä, fy! Det är väldigt sällan jag dricker överhuvudtaget, det är om det är en riktig fest annars tar jag gärna en cola till maten. Jag tycker inte om varken öl eller vin så det är inget jag längtar efter att få dricka om man säger så! :)

    1. Josephine

      Du är så go Jannice! Har också tråkiga minnen från min barndom som jag absolut inte vill att Elsa ska få uppleva. De sitter fortfarande kvar hårt i vuxen ålder. Kram till dig!

  3. Ullacarin

    Viktigt inlägg! Delar helt din uppfattning. Det var ett självklart beslut för mig och Christer när vi blev föräldrar och idag när barnen är vuxna får vi ofta höra hur tacksamma de är för att vi haft den policyn att de alltid varit viktigast!
    Kram till dig kloka mamman!

    1. Josephine

      Tack fina du Ulla-Carin! Du och Christer är ju toppenföräldrar och att sen få kvitto på det från det käraste ni har måste ju vara underbart. Kram till dig och ni vet var vi bor:)

  4. Elin Dahlström

    Jag är helt med på din åsikt! Har alltid haft svårt att förstå det där med att dricka sig full.

    Sedan Astrid kom vill jag aldrig dricka. En cider som max. Dels för att jag som du, inte vill att dem små ska märka något. Sen har jag en tanke om att utifall något mot all förmodan händer Astrid och vi måste ta oss till sjukhus.. vem kör?!

    Nej alkohol har förstört mycket för andra människor. Och det ska inte få förstöra för mig :)

  5. Marlene

    Så många gånger även jag reagerat på detta! Å det är inte bara på sommaren, det är varenda fredag! Bilder på systempåsar och under bilden kan det står ”helgen är räddad”. Det är ju sjukt! Just idag har jag faktiskt en bild på champagne på min instagram, en helt vanlig tisdag. Men det är för att vi firar en fast anställning och det är nästan unikt för att vara mej. Jag är inte heller emot vinet eller alkoholen i sej, utan budskapet de bär med sej. Att man måste ha alkohol för att det ska bli en lyckad helg eller semester. Lite sorgligt om man tänker efter… Ha en fin fortsättning på sommaren!

    1. Josephine

      Tack fina du! Hoppas du också får en fin fortsättning på sommaren. Håller med dig i det du skriver. Sorgligt är rätta ordet. Kram till dig!