Elsas Dagbok

Att det aldrig tar slut!

Hallå finaste!

Tänk att det liksom aldrig tar slut. Det här med alla åsikter som vissa människor har kring amning och alla expertråd som ska komma ur folks munnar. Oftast vet inte dessa människor vad de snackar om. Det har ingen aning om amning, vad det är och vad det innebär och att vi faktisk själva som mammor bestämmer om vi vill amma och hur länge. Det är bara vi som bestämmer det och inte nån självutnämnd expert på området som tycket det är äckligt.

Jag har själv valt att amma Elsa. Jag är glad och tacksam över att jag kan amma och att jag bestämde mig för att fortsätta med det trots att det var jädrans tungt i början. Idag tackar jag min stora stjärna eller vem det nu är som bestämmer att jag kan amma.

Elsa är idag 17 månader och hon brukar ta en ”slurk” som vi säger:) Hon älskar att få dessa slurkar. Hon visar själv när det är dags för en slurk. Hon får vara nära sin mamma och tanka både mjölk, trygghet och närhet. Ibland är slurktillfällena få och ibland är det fler.

Det jävliga (och jag tänker inte ursäkta mig denna gången för svordomen) är att jag mer och mer börjat tänka på vad omgivningen tycker och tänker om att hon får slurka. Det är inte bra att jag tänker så, inte alls. Så varje gång dessa tankar kommer så skjuter jag dem åt sidan och tänker att Jag gör som jag vill och skiter i alla som tycker det är fel! Omgivningen ska inte få bestämma vad som är bäst för oss! PUNKT OCH SLUT.

Därför är jag så jädrans glad att det finns fler mammor därute som ammar som jag gör. Hon heter Angelica och hon är en skojig och fräsig mamma till sin superdupersöta dotter Lykke.

Häromdagen fick hon en korkad kommentar på Instagram om att hon ammar sin dotter Lykke. Det gjorde mig lite ledsen med mest förbannad! Hon har skrivit ett jädrans braigt inlägg om att normalisera amning vilket jag håller med henne om till fullo. Du kan läsa inlägget här.

Angelicas blogg är en blogg som jag tycker om att läsa och som du vet så tipsar jag bara om bloggar som jag tycker om.

Något som jag verkligen ser fram emot är att jag snart får träffa Angelica:) Vi ska nämligen på samma bloggevent nästa helg! Hallelujamoment va skojsigt och gissa om vi kommer att snickelisnacka om amning och annat spännande.

Jag önskar dig en fortsatt härlig dag och när jag kommer hem så vet jag vem som vill ha en slurk:)

Kram från den stolta, ammande Mamman. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda (barnmorska)

    Vilken underbar bild och vilket underbart inlägg! En sak som många glömmer bort är att alla former av amning är bra. Helamning, delamning, hobbyamning och amning av lite större barn… you name it! Amning är ju inte bara mat. Jag vet att det är svårt att strunta i vad andra tycker, men dom enda som bestämmer när det är dags för er att sluta är du och Elsa!

    1. Josephine

      Tack snälla Linda för din kommentar. Vad glad jag blir. Håller med dig i det du säger. Ha en fin kväll. Kram

  2. Anna

    Jag håller inte helt med om att det är mammans beslut. Jag har själv ammat min son, vi var ett superteam och fick det snabbt att funka väldigt bra. Jag gillade att amma och han att äta :)

    Men jag skulle vilja säga att det i första hand är mamman som avgör om hon ens vill amma men sen är det i kombination med barnet. Min son ville amma och det funkade så vi gjorde det. När han var 10 mån ville han ha mat istället och strax innan 1 årsdagen ville han inte ens ha en slurk längre så då slutade vi.

    Många mammor känner sig tvingade att amma fast det är skitskitskitjobbigt och hela familjen mår dåligt, spec mamman, då tycker jag att familjen tillsammans ska bestämma hur man ska vidare.

    Men sen borde alla självutnämnda experter hålla tyst. Mitt barn = jag vet bäst!

    1. Josephine

      Hej Anna!
      Jag håller absolut med dig att det inte är helt mammans beslut. Var nog lite otydligt. Jag har skrivit förut om amning och nämnde då att det är självklart upp till båda. Ibland kan man inte amma av nån anledning, eller att man inte vill, ibland vill ju inte barnet eller mamman fortsätta amma och då slutar man. Det är som du säger en kombination.

      Det är jädrans trist att man som mamma ska känna sig tvingad till att amma. Att amma passar ju inte alla. Det är upp till var och en att bestämma vad som är bäst. Som du skriver Mitt barn = jag vet bäst!

      Tack för att du berättar vad du tycker och tog dig tid att skriva. Det är bara så jädrans roligt att kunna prata med sina läsare i cyberspace.
      Ha en finfin dag!

  3. Daniela

    Hej. Bra inlägg! Jag tycker alla har rätt till olika åsikter men att man aldrig ska döma någon när det gäller amning, alla måste göra det som känns bäst för dom. Jag skulle personligen aldrig amma ett barn över 2 år då jag tycker de är för stora för det MEN jag tycker det är var och ens ensak att bedöma och skulle aldrig döma någon som ammade längre. Har vänner som inte ammat alls som får skit, och vänner som ammat upp till 4 år som får skit. Kan inte bara alla få göra som de vill när det gäller såna här saker utan att det ska uppstå så mkt rabalder och ifrågasättning?!

    1. Josephine

      Hej Daniela och tack!!! Jag håller verkligen med dig. Det är varje mammas och barns ensak att göra som de själva vill och vad som passar dom utan att bli dömda.
      Låt alla göra som de vill och lägg energin på nått annat som är värt att lägga den på.
      Tack för din kommentar! Så himla skojigt att du tog dig tid.
      Ha en fin kväll!

  4. Carina

    Jag ammade båda mina barn längre än vad många tycker är en rimlig ålder o jag tänkte ofta på vad folk skulle tycka men fortsatte ändå tills jag inte ville mer. Min dotter var runt 13 månader o övergång till flaska gick naturligt o bra medan min son ammade tills han var 22 månader o där försökte jag sluta tidigare men det gick inte att byta till flaska hur många ggr jag än försökte så då fortsatte jag tills jag åkte bort en helg o han inte kunde amma o då gick det lättare att sluta när jag kom hem. Så fortsätt ni tills nån av er inte vill längre o det är bara upp till er. Tråkigt bara att alla ska ha så mycket åsikter om amning

    1. Josephine

      Håller verkligen med dig Carina! Kan inte alla lägga lite tid på nått annat istället? Vi kommer att fortsätta till det inte funkar för oss längre men då är det på grund av att vi inte vill och inte vad andra tycker.
      Tack för att du tog dig tid att kommentera! Betyder såååå mycket.
      Kram

    1. Josephine

      Tack Emma! Ja hon njuter varje gång hon ska ta en slurk. Det är så jädrans härligt att se sitt barn må bra.
      Tack för din kommentar! Blir så jädrnas glad när jag får kommentarer:)
      Kram och ha en fin dag.
      Ses vi på eventet den 25 april?

  5. Emma

    Tycker att de flesta har åsikter om det mesta när det kommer till barn. Inte bara amningen utan, uppfostran, mat, sömn m,m.
    Alla föräldrar gör det som känns bäst för sina barn. Men man kommer nog aldrig slippa de ” negativa kommentarer. Bara att stå på sig. Kramar till alla föräldrar

    1. Josephine

      Hej Emma!
      Det har du rätt i. Alla har åsikter när det gäller barn och uppfostran och hur du är som förälder, vad du gör och vad du inte gör. Ja listan kan görs lååååååång :)
      Tack för din kommentar! Blir så jädrans glad!
      Ha en fin eftermiddag och kram till dig!

    1. Josephine

      Hej Anette!
      Så kan det vara ibland och det är inget fel med det. Alla måste få göra som de vill och inte få skit för det. Hoppas det inte var något allvarligt som inträffade.
      Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar. Blir så glad :)
      Ha en fin eftermiddag och kram till dig!

      1. Anette

        Halva min kommentar föll bort :-(
        Fick nyss barn igen och helammar den här gången vilket känns jättebra enda problemet är att det läcker en massa mjölk från bröstet som bebisen inte äter ifrån vid matning. Är det vanligt och kommer det att upphöra?

        1. Josephine

          Hallå Anette!
          Det är väl typiskt att det blir så!
          Jag är ingen expert så jag vet inte, men det jag vet är att det brukar stabilisera sig. Du vet efterfrågan styr produktionen. Det är ju underbart att du har så mycket mjölk. Du kan inte ta vara på det och frysa in eller ge bort till ett BB i närheten?
          Kramar

          1. Anette

            Jag har provat att pumpa ur med MAM’s manuella pump med då kommer det inget alls. Hade varit bra att kunna ha ett litet lager i frysen sen när lillen blir större och ska vara ensam hemma med pappa.

          2. Josephine

            Testa att köpa en sån där typ kopp som du sätter på bröstvårtan så droppar det direkt i den när du ammar på det andra bröstet. Kommer inte på vad de heter bara!!! Googla bröstkopp typ:)

    1. Josephine

      Tack förskolemamman! Det kommer jag absolut att göra. Tack för din stöttande kommentar. Det betyder mycket.
      Kram

  6. Cissi

    Hej
    Jag ammade min nu 7 åriga dotter tills hon var ungefär 2,5 år. Jag tänkte aldrig på vad folk tänkte då.
    Nu ammar jag min 13 månaders lilla pojke, det känns som om jag nu mera bryr mig vad folk ska tänka. Men det är bara att bortse från det. Det är kanske också för att jag varit mycket sjuk och ätit antibiotika. Läkaren frågar om jag snart inte ska skuta amma, detta har han gjort sedan grabben var typ 3 månader. Det tär på en när folk försöker ge goda råd.

    1. Josephine

      Hej Cissi!
      Visst är det knäppt att vi ska tänka på vad andra tycker. Det är som vi säger att det är bara att bortse från det.
      Vilken knepig läkare måste jag säga. Gör det som du känner är bäst för dig och din lilla pojke. Det blir ju bäst så.
      Hoppas du slipper mer sjukdom och antibiotika!
      Tack för att du tog dig tid att kommentera! Det betyder så mycket.
      Kram

  7. Cissi

    så konstigt att alla inte bara kan få göra som passar dem… Båda mina stora har slutat amma när det varit runt året, på deras initiativ..

    1. Josephine

      Ja visst är det konstigt Cissi. Det är bara så synd att folk inte kan lägga sin energi på annat istället. Ha en finfin dag!