Cecilia Ehrling Danermark

Bröllopsform – Vecka 2

Hej på er!

Då var det dags för mig (Fredrik) igen…

Idag kommer det handla lite om mat. Vad har Robin (vår dietist och PT) satt oss på för typ av kost?IMG_8628

Men först…
Nu är vi inne på vecka två och vi har kommit in i både träningen och våra nya sundare matvanor ordentligt Förra veckan lovade jag att idag skriva lite mer om vad Robin gett oss för kosthållningsregler. Det kommer jag absolut skriva om men först vill jag inleda med att avlägga resultatrapport från vår första träningsvecka.


Gav första veckans chockstart något resultat?

Varje söndagsmorgon är det vägning och mätning för att se om veckan gett något resultat. Hade då vår första träningsvecka hunnit ge nått resultat? Jajjemen!

Förutom kopiösa mängder träningsvärk så syntes resultaten både på vågen och måttbandet. Nu ska vi dock inte dra några större växlar av det, det hade ju vid invägningen bara gått en vecka och det är säkert lite vätska och slaggprodukter som börjat försvinna ur systemet. Hur som helst, jag hade som jag tidigare berättat en startvikt på 84 kg och ett midjemått på 91 cm. I söndags när det var dags för invägning och måttagning så hade jag tappat 2,5 kg och minskat midjemåttet med hela 4 cm. Det betyder att jag redan lämnat ”tjockhålet” på mitt bälte och får spänna åt till ”normalläge”. Jag känner redan att det finns hopp om att komma i brallorna i nov/dec. 🙂

Veckan kickade sen igång med ett nytt benpass där jag stötte på lite patrull. Taggad som tusan eftersom att första veckan visat så bra resultat tog jag i för kung och fosterland och körde på lite väl hårt. Det ledde till att jag på sista övningen åkte på en muskelbristning i ena lårmuskeln. Lyckligtvis verkar det ha varit en mindre bristning och jag känner mig redan betydligt bättre. Dessvärre blev veckans träning lidandes men med lite omplanering lyckades jag ändå få till hygglig träning, om ej än så hårt som jag hoppats. Nästa vecka räknar jag dock med att kunna köra på för fullt igen.IMG_8682

Cissi då?
Cissi började på 56 kg. Hon vill ju som sagt inte gå ner så mycket i vikt utan istället omvandla fett till muskler. Något kg eller två räknar hon dock med att tappa och hon tappade 1 kg redan första veckan. Midjemåttet och stussen hade också minskat lite. Midjemåttet hade gått från 74 cm till 72 cm och stussen från 97 cm till 94,5 cm.

Med tanke på att hon vill ligga kvar på samma vikt men tighta till midja och stuss så är allt efter första veckan i sin ordning men om hon fortsätter droppa i vikt så får Robin helt enkelt göra nått åt hennes kosthållning.


Mer mat än tidigare
Som jag skrev skulle man kunna tro att förklaringen till resultatet till stor del ligger i minskad vätska i kroppen. Det ligger säkert lite i det men jag tror inte att det bara beror på det. Vi äter och dricker nämligen MER än vad vi gjorde tidigare.


Vad har Robin gett oss för regler kring kosthållningen?
Som jag skrev, vi äter faktiskt mer mat nu än tidigare men det är ett par stora skillnader jämfört med vad och hur vi ätit. De allra största skillnaderna är att så gott som allt socker och de flesta kolhydrater är bortplockade, samt att vi äter på mer regelbundna tider. Och, vi äter massor med mer grönsaker och sallad än vad vi tidigare gjort.

Förr var det mycket pasta, ris, såser, halvfabrikat och take away. Vi åt också på väldigt oregelbundna tider samt få men stora portioner. Frukosten kunde bestå av enbart en slät kopp kaffe. Det blev också 2-3 restaurangbesök i veckan med ett par glas vin till maten samt nån fest här och där med drinkar och tilltugg. Detta i kombination med väldigt lite fysisk aktivitet gjorde att vi hade nästan alla fel när det kommer till att leva sunt. Sen kanske det för stunden är mer själsligt sunt men långsiktigt är det inte särskilt hälsosamt.


Väger maten
Nu då? Jo, Cissi och jag har nästan exakt samma förhållningsregler. Det enda som skiljer är mängden av vissa saker. Och då pratar vi inte om att vi inte får äta för mycket. Tvärtom! Vi får inte äta UNDER en viss mängd till varje måltid så nu väger vi maten för att se till så vi får i oss tillräckligt av allt. Och tro mig, det är ibland så mycket mat att vi får kämpa för att få i oss det sista. Det enda vi inte får äta för mycket av är kolhydrater i form av t.ex. potatis eller sötpotatis. ALL pasta, ris och alla laktos- och mjölkprodukter är borttagna (laktosfri kvarg får vi dock äta). Trots att det ibland är väldigt stora portioner och vi blir proppmätta så får vi aldrig den där omtalade matkoman. Vi känner oss istället väldigt mycket piggare och fräschare, även direkt efter en stor måltid. Här nedan kommer hur en typisk dag kan se ut:


Frukost:
Jag – En omelett stekt i kokosolja med kalkon och paprika. En rejäl näve naturella nötter och en slät kopp kaffe.

Cissi – En ”valfri” smoothie med laktosfri naturell kvarg (hon gör den med lite färsk frukt så här får hon faktiskt i sig socker. Det är dock i sån liten mängd att fördelarna från vitaminerna är större än nackdelen från sockret). Även Cissi får sig en näve naturella nötter och en slät kopp kaffe.
IMG_8375IMG_8630


Lunch:
Både jag och Cissi – Nötkött, vilt, kyckling, lamm eller fisk, en liten mängd kolhydrater i form av t.ex. vanlig/sötpotatis, bulgur, quinoa, bönpasta eller liknande. I bilden nedan är det ungsbakade paprikor fyllda med köttfärs, bulgur och tomat (samt lite vitlök och andra kryddor).IMG_8677


Mellanmål:

Både jag och Cissi – En avocado och laktosfri naturell kvarg (bild saknas).


Middag:
Samma regler som som lunchen fast utan kolhydrater. Här kommer några exempel på vad vi ätit till middag under veckan.
1. En egen ”taco-kyckling” där vi gjort kryddningen från grunden. Bl.a. spiskummin, chili, lite vitlök, färska tomater och paprikakrydda. Som allt annat tillagas det med kokosolja och serverades med en rejäl laddning ugnsbakade grönsaker. Blev supergott!IMG_86842. Ugnsbakad lax med tomater, lite citron och en blandsallad.IMG_8627

3. Egengjorda biffar/hamburgare kryddade med bl.a. färsk basilika som även dem serverades med en god sallad.IMG_2682

4. En kycklinggryta på tomater, paprika och lite lök (samt chili, vitlök, mm). Denna var perfekt att blanda med t.ex. bulgur så det blev även en god lunch dagen efter.IMG_8697
Så, nu tror jag ni har en ganska hygglig bild över vad vi äter. VI är båda två redan mycket piggare och fyllda med energi. Även om vi kanske inte kommer följa det här helt slaviskt när vi är klara med dessa månader så kommer vi absolut fortsätta med att till stor del äta på det här sättet. Har ni några bra idéer/recept på den här typen av mat så får ni gärna dela med er av det då vi har en tendens att fastna på ett antal rätter som vi varvar.

Nästa vecka vet jag faktiskt inte riktigt vad den ska handla om. Kanske vi kör en frågestund med Robin om träning och kost i största allmänhet? Det kanske det blir nått mer ingående om vad vi kör för övningar på gymmet? Ja, vad vet jag?! Det kanske blir nått mer personligt. Jag har ingen aning. Har du några önskemål?

Det enda jag vet är att jag kommer redovisa vad måttbandet och vågen säger nu på söndag. 🙂

Ha en trevlig helg på er allihopa!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.