Det ljuva 40+ livet

Tebjudning aka 7-årskalas

tebjudningI nästan ett helt år har yngsta dottern pratat om att hon vill ha tebjudning nästa gång hon fyllde år. Och så fick det bli!
Här beskriver jag kalaset, vad som serverades och vad vi gjorde. Hoppas att du blir inspirerad till din egen tebjudning!
tebjudning kort1Inbjudningskorten utformades som tekoppar och tekannor. Själva kalasinformationen skrevs inuti tepåsarna som stoppades i koppar och tekannor.
tebjudning kort2

Tebjudningsinbjudningar
Till detta pyssel behövs: Lite hårdare papper, lim, sax, snöre och en dos tålamod.
Klipp ut en bakgrund, tekopp/tekanna, tepåse & tepåsetikett i olika sorters papper. Skriv på insidan av ”tepåsen” vad gästen behöver veta om kalaset. Fäst ett snöre mellan tepåse och tepåsetikett. Limma fast koppen/tekannan på bakgrunden, men lämna ovansidan öppen så att tepåsen kan sättas i.
tebjudning_signPå dörren användes samma mallar för kopp och kanna. (Hittat bland bilder på world wide web)
tebjudning temackorKalaset började med att gästerna fick några små temackor utstansade med pepparkaksformar. Det serverades även ett rejält med frukt på snacksvänliga spett.
Temackor

  skivat formbröd
  200 g Philadelphiaost
  3 msk hackad gräslök
  3 msk jordgubbssylt
  gurka
  tomater
  vindruvor

Blanda hälften av Philadelphiaosten med gräslök och andra hälften med jordgubbssylt. Bred gräslöksphiladelphian på 18 papparkaksstora smörgåsrundlar. Lägg på en gurkskiva och ytterligare en brödrundel. Stick i en tandpetare med en körsbärstomat. Bred jordgubbsphiladelphian på 25 brödbitar ”minipepparkaksstorlek” (hjärtan och stjärnor) lägg på ett brödlock. Stick i en tandpetare med en vindruva som dekoration.
tebjudning isteTill temackorna serverades iste att dricka. Till min stora förvåning tyckte majoriteten av 7-åringarna att detta var fantastiskt gott. Visst det är sött, men det smakar också lite te. Jag är säker på att jag själv inte hade gillat det när jag var 7.

Persiko- & jordgubbsiste
5liter

  1 liter vatten
  500 g socker
  5 persikor/nektariner
  5 tepåsar jordubbste
  4 liter vatten
  massor med is

Börja med persikosirapen: Dela frukten i mindre bitar och ta bort kärnan. Blanda vatten med socker och värm till sockret löst sig. Lägg i persikobitarna och koka i fem minuter. Ta av från plattan och låt svalna. Ställ sedan i kylskåp.
Gör teet: Koka upp 5 liten vatten. Låt tepåsarna dra till vattnet fått färg och smak. Kyl ner till kylskåpskallt. Blanda te & sirap. Tillsätt massor med is. Servera!
tebjudning lekburkar
Det är mycket man ska hinna med på ett kalas och tiden bara rinner iväg. Så även på detta kalas och de tilltänkta tre lekarna blev bara två.
tebjudning lekbeansFörst ut en lek som jag skrivit tidigare om här på bloggen, men den är ju så himla rolig så nu kommer den igen.

Bönsugen
Du behöver mellanstora sugrör & torra bönor av en medelstor storlek.
Alla barn får varsitt sugrör och ska flytta bönor från en tallrik på ena sidan bordet till en tallrik på andra sidan bordet genom att suga fast bönan med sugröret på 1 minut. Tappad böna räknas inte och man får börja om och suga upp en ny. De lag som lyckat flytta flest bönor vinner såklart. – Jag vägde bönorna för att slippa räkna dem.
tebjudning lekburk
Burkflytten
Du behöver tomburkar (4 st per lag räckte) och okokt spagetti. Två och två flyttar man burkarna från en punkt till en annan genom att trä spagettistrået genom kapsylöglan – inga händer! När spagettistrået gick av fick man ett nytt och laget fick börja om med den burken. Flest burkar på 1 minut och hela lagets resultat räknades samman.
tebjudning marangerNär lekarna var klara gällde det att snabbt få fram kakor och efterrätt till otåliga gäster. Enligt jubilarens önskemål blev det morotskaka och glass.
tebjudning cookies
Tepåsar av mördeg med kanel & socker
25 st

  100 g smör
  1 litet ägg
  75 g socker
  150g mjöl
  2 g bikarbonat
  5 g kanel
  50 g socker
  ägg och vatten till strykning

Blanda rumstempererat smör med socker och ägg. Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ihop till en deg. Lägg i kyl i en timme. Sätt ugnen på 190 grader. Kavla ut degen till ca 5 mm tjock. Skär ut tepåsar efter en pappersmall. (Lättast är att kavla och skära ut direkt på plåten). Blanda kanel och socker. Stryk med ett uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten. Pudra över kanelsockret så att det ser ut som te. Grädda i ca 10 minuter. Ta ut hål i tepåsens övre del direkt när de kommer ut från ugnen och fortfarande är mjuka. Skär också till eventuella ojämnheter.
När de svalnat knyter man fast ett snöre och en tepåsetikett.
tebjudning efterrättDet bjöds på hemgjord chokladglass och vaniljglass som serverades med minimaränger, strössel och minimarshmallows.
tebjudning ljusSist ut kalasets absolut viktigaste punkt – Skattjakten
Det är förstås svårt med skattjakt för alla är så ivriga att hitta ledtrådarna. Jag har inte kommit på någon bra lösning på hur det ska bli ”rättvist” om man inte har möjlighet att gömma varje skatt individuellt såklart. Så blev det inte denna gång, men kommer nog fundera på det till nästa år.
Hursomhelst, eftersom det hade regnat större delen utav dagen fick Skattjakten gå av stapeln inomhus med stränga order om att man måste GÅ. Här är ledtrådarna:

1. Finn första ledtråden i en mjuk och härlig oas.
Som av familjens 7-åring innehas.

2. För nästa ledtråd måste ni leta
på en plats där stenar blir heta.

3. Ta på er skorna, gå försiktigt för gräset är blött.
Här sover gästen när den är trött!!

4. Jakten på skatten går vidare hit.
Centrifug och tumlare jobbar med flit.

I skattkistan:
Ha, ha, ha nu trodde ni att
ni skulle finna en mumsig skatt!!

Ok, Ni ska inte behöva bli besvikna
Titta i det minsta rummet om ni är nyfikna!
tebjudning paket

tebjudning paketopeningLycka till och ha en riktigt bra tebjudning!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jessica Sundberg

  Men shit vad du är duktig och pysslig! Man får lätt ångest när jag tänker tillbaka på dotterns kalas när vi helt sonika tog alla inbjudna barnen i bilar och åkte till Pizza Hut där vi kalasade på pizza och glass! Kram!