Header Image

Det ljuva 40+ livet

Jag fyllde 40 år sommaren 2011 och så här är mitt liv på andra sidan kullen. Jag är sambo med D och tillsammans har vi två augustitjejer födda 2006 och 2008. Vi bor lite lantligt på Ingarö i Stockholms skärgård. När jag inte är på jobbet myser jag med familjen, fotograferar, pysslar, sjunger och tränar döttrar i friidrott. Om inget annat anges är alla bilder fotograferade av mig. <I>Kontakt:<BR> 40plus(at)outlook.com</I>

Limebakad torsk med räknudlar

Publicerad,

lime bakad torsk

Limebakad torsk med räknudlar
Ingredienser:
Limebakad torsk

    4 bitar torskrygg á ca 150 g
    0,7 l vatten
    0,5 dl salt
    Rivet skal från två lime
    3 msk socker

Räknudlar

    500 g räkor med skal
    4 dl vatten
    200 g äggnudlar
    1/2 kruka thaibasilika
    1 1/2 msk chiliflakes
    saft från två lime
    400 ml (1 burk) kokosmjölk
    2 msk kokosolja
    1 liten purjolök
    125 g späda eller strimlade morötter
    125 g sugar snaps
    125 g broccolibuketter
    4 vitlöksklyftor
    6 limeblad
    Salt
    Socker

Topping

    1 msk kokosolja
    1/2 dl cashewnötter
    ½ kruka thaibasilika
    1 liten vitlöksklyfta
    1 msk limesaft
    salt

raknudlarGör så här:
1. Blanda vatten, salt, socker. Rör om till allt löst upp sig. Blanda i limeskal. Lägg i torskfilén och låt rimma i en timma.
2. Under tiden: Skala räkorna. Spara skalet.
3. Fräs räkskal i 1 msk kokosolja tillsammans med två klyftor grovhackad vitlök och 1/2 msk chiliflakes. Häll över 4 dl vatten och lägg i två limeblad låt småputtra till 1 dl vätska återstår.
5. Medan räkfonden kokar, gör topping: Blanda thaibasilika, kokosolja, cashewnötter, vitlöksklyfta, limesaft i en mixer och kör till en slät smet. Smaka av med salt.
6. Sätt ugnen på 150 grader.
7. Skär grönsakerna i lite mindre bitar. Skiva hela purjolöken (även det gröna) och två vitlöksklyftor.
8. I en gryta: Fräs purjolök, vitlök och 1 msk chiliflakes i 1 msk kokosolja till allt mjuknat utan att det tar för mycket färg.
9. Häll över kokosmjölken, limesaft och 1 dl räkfond, lägg i 4 limeblad och morötterna. Småkoka i fem minuter.
10. Koka upp vatten med lite salt till nudlarna.
11. Ta upp fisken från rimlagen och torka väl. Lägg över i en ugnssäker form (smord med kokosolja). Sätt i en termometer i den tjocka delen av filén. Baka i ugnen till temperaturen uppnått 52 grader. (150 grader i ca 10-15 minuter) Ta gärna med de urpressade limefrukterna i formen.
12. Tillsätt övriga grönsaker i grytan och låt det puttra ytterligare 5 minuter.
13. Lägg nudlarna i vattnet och koka under omrörning i 5 minuter (enligt anvisning på förpackning). Häll av vattnet.
14. Blanda i räkor och riven thaibasilika i grytan. Ta bort limebladen. Smaka av med en nypa socker och lite salt.
15. Blanda i nudlarna i räksåsen.
16. Bred basilikatoppingen över torskfilén.
17. Lägg upp räknudlarna på fyra tallrikar med en torskbit ovanpå. Dekorera med en limeklyfta och lite thaibasilika.
18. Servera gärna med Cono Sur Ekologiskt Chardonnay

7 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *