Det ljuva 40+ livet

Semla mot betong

semlanJag har köpt en betongmönstrad tapet för jag tänkte att den skulle bli en fin fotofond i brist på riktig betong. Jag känner mig nöjd med denna investering av 149:-, för visst blev det snyggt?

Nu är det hög tid att baka semlor och bästa vetebrödsdegen enligt mig är den här från Godmorgon Sverige (som egentligen är ett recept på lussebullar, men som jag modifierat en aning).

500 g mjölk
1000 g vetemjöl special
50 g jäst
200 g rumsvarmt osaltat smör
200 g vit sirap
5 g salt
2 tsk mald kardemumma

Äggstrykning
OBS efter gräddning!

1 ägg
2 msk kallt vatten

Vispa ihop ingredienserna till äggstrykningen dag 2 och pensla brödet direkt efter det kommit ut ur ugnen.

Gör så här:

Värm mjölken till ca 30 grader. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min.

Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet vila i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg. Tillsätt resterande mjöl och allt smör och den vita sirapen. Knåda i maskin ca 12-15 minuter.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

”Riv ”(rulla) bullarna runda i önskad storlek och låt dem vila i ca 3-4 minuter. Forma till runda bollar (Jag tog ca 50 g deg till varje bulle) och sätt dem på en bakplåt som du täckt med bakpapper eller silikon duk.

Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jässkåp.

Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen. Sätt ugnen på 250 grader (gärna varmluft). När ugnen kommit upp i temperatur så grädda snabbt av bullarna tills de får en bra färg, 3-8 minuter beroende på ugn och hur tätt bullarna ligger på plåten.

Pensla bullarna med äggstrykning direkt när de kommer ut ur ugnen. Ställ direkt av bullarna från plåten genom att dra i pappret, detta för att bullarna inte ska eftergräddas på den varma plåten, Bränn dig inte.

Dela bullarna och fyll med önskat innehåll. Klassiskt eller nyskapande.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.