10 tips – så tar du bättre bilder på dina barn – Det ljuva 40+ livet

Det ljuva 40+ livet

10 tips – så tar du bättre bilder på dina barn

1. Ner på golvet! Med tanke på hur ofta du fotograferar barnen så kommer de små stackarna ganska snart att få nackspärr annars och perspektivet är oftast inte så smickrande. Stå på knä eller ligg på mage så att du kommer i ditt barns ögonhöjd.

uppifran1

2. Fyll upp hela bildrutan. Det ger en känsla av närhet och intimitet. Det gör inget om man beskär i motivet. Se bara till att skärpan hamnar i ögonen!

Pluff

3. Neutral bakgrund. Det är inte alltid snyggt att ha ett rörigt rum i bakgrunden (om man inte gärna vill skildra verkligheten som småbarnsförälder). Lätt som en plätt kan man fixa en snygg bakgrund utan att behöva städa. Häng upp ett tyg/lakan över stolsryggarna på två stolar. Placera barnet på en pall framför. Använd ljus från ett fönster som ljuskälla.

bakgrundmotbg

4. Blixt. Försök att undvika en direkt riktad blixt för den ger sällan ett attraktivt utseende på modellen. Det blir djupa skuggor och bländande ljusa partier. För att inte tala om reflexer på kläder – de bländar verkligen! Med enkla medel, en bit vitt papper, kan du rikta ljuset upp mot taket (om man är inomhus) för att sedan studsa ner på fotoobjektet. Då kommer även ljuset i bakgrunden att lättas upp istället för att bli nästan helt svart.
Använd gärna blixt utomhus i dagsljus för skuggor i ansiktet eller på kroppen lättas upp och du får ett bättre ljus och djup i bilden.

Fix skaljacka Lindex

5. Motljus. Spara en frigolitskiva nästa gång du monterar ihop en IKEA möbel. Denna använder du sedan för att ta riktigt fina motljusbilder. Istället för att modellen blir en mörk siluett reflekterar du tillbaka ljuset i ansiktet med frigolitskivan och det blir ett fint blänk i ögonen. Det kan vara bra att ha med en assistent som håller i skivan. Ett perfekt uppdrag för ett syskon eller en kompis som oftast blir riktigt malliga över förtroendet.

autumn2reflexskarm

6. Hopp och lek! Få barnen att leka eller dansa framför kameran, då blir barnet ofta avslappnat och lugnt. Strunt samma om det blir rörelseoskärpa det fångar bara glädjen i bilden och det blir inga ansträngande leenden eller poser.

Snurrklänning med katter Lindex

5985291868_741cf595bd_b

7. Detaljer. Kom nära och ta bara kort på handen (t.ex. när den håller en vuxen), ögat (barns ögon ändrar ju oftast färg under de första åren), foten (t.ex.när handen tar tag i foten). Plockade blommor, jordgubbar, smultron m.m.

5981532215_6393842813_b

6015381605_f775955ee6_bgula maskrosor

8. Ta på håll. För att få perspektiv och se hur små de faktiskt är i den stora världen.

5982094420_2bb07d8cf3_b

5982095790_ba3e6f98cc_bperspektiv6003151684_5a0d1f4b63_b

9. Sätt fast en leksak på kameran. Det gör kameran lite roligare, mindre skrämmande och blicken riktas dit man vill!

leksakkamera

10.Bildredigering. Det är inte alltid lätt att få en perfekt bild från början men det finns GRATIS hjälp att förbättra bilderna. Picasa är ett mycket bra kostnadsfritt fotoredigeringsprogram där du lätt kan rädda vissa missar i bilderna. Där kan du också beskära bilderna för att få bort saker som stör eller helt enkelt ta bort onödig yta i bilden. Det går även att skapa fina collage.

Om min fotobakgrund
Kameran har varit en stor del av mitt liv sedan gymnasiet, den har liksom alltid varit med. Min första som var rosa och hette Le Click hade och hade 110-film. Sedan gick jag över till en Fuji med 135-film, därefter Canon APS innan det blev en liten digital Canon IXUS. Tack vare en peppande kollega vågade jag 2007 ta steget till att köpa en systemkamera, Nikon D80.
I min kameraväska finns sedan julen 2013 en Nikon D600. Objektiv: Nikkor 50 mm 1.4, kitobjektivet 24-85 mm, Tamron SP makro 90 mm och Tamron 16-300 mm 3.5-6.3. Blixt SB-600.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.