Header Image

Det ljuva 40+ livet

Jag fyllde 40 år sommaren 2011 och så här är mitt liv på andra sidan kullen. Jag är sambo med D och tillsammans har vi två augustitjejer födda 2006 och 2008. Vi bor lite lantligt på Ingarö i Stockholms skärgård. När jag inte är på jobbet myser jag med familjen, fotograferar, pysslar, sjunger och tränar döttrar i friidrott. Om inget annat anges är alla bilder fotograferade av mig. <I>Kontakt:<BR> 40plus(at)outlook.com</I>

Mördegstomtar och polkagriskäppar

Publicerad,

Vabelivab idag, med två ganska pigga tjejer till skillnad mot gårdagen då de var mer eller mindre utslagna. Med hjälp av en rödfärgad mördeg och en ofärgad släppte vi loss och lät kreativiteten flöda.
Det blev massor av olika kakor i from av änglar, snögubbar, pizza, tomtar, polkagrisar och tomtar till adventsfikat.

kakbak

Mördeg
*2 (en utan färg och en med)

  • 150g kylskåpskallt smör
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten
  • ca 1 krm röd geléfärg
  • Deg 1 (ofärgad): Blanda alla ingredienser (utom färgen) i en matberedare. Lägg i sockerbitsstora bitar av smöret. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör till degen binder ihop sig. Lägg i plastpåse och låt vila i kylen i en timme.

    Deg 2 (färgad): Gör precis som ovan, men lägg i geléfärg till degen uppnått önskad färgstyrka.

    kakbak1

    Gör så här:

    PolkagriskäpparTa en bit ofärgad deg och en lika stor färgad. Rulla varje degbit till en lång korv ca 0,5 cm i diameter. Tvinna de två korvarna med varandra. Kapa korven i 10 cm långa bitar. Rulla lite till och forma till en käpp. Lägg över på plåt med bakplåtspapper.

    Tomtar Forma mössa och kropp av röd deg. Forma fötter, en liten näsa och skägg (genom vitlökspress) av den vita degen. Tryck ihop delarna ordentligt.

    Grädda på ca 200 grader i 10 minuter.

    Glad första advent!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *