Det ljuva 40+ livet

Rom topp 5

Varken min sambo eller jag hade varit i Rom tidigare, men det var ett resmål som stod högt på önskelistan.
När Norwegian hade en av sina kampanjer gjorde vi slag i saken och bokade två flygbiljetter för de poäng vi samlat ihop med bankkortet från Norwegian bank, och hotell bokade vi via hotels.com.

colosseo by night
Klockan 7:25 den 19/10 lyfte det fullsatta planet med minst två förväntansfulla resenärer från Arlanda och landade på tid klockan 10:35 på Fiumicino flygplatsen i Rom.

Termometern visade 26 härliga grader och svetten rann för jag hade på tok för varma kläder på mig trots att jag lämnade tjocka jackan i bilen hemma.

Åka flygbuss
Vi valde att ta bussen från flygplatsen in till Termini (centralstationen i stan). Det är det billigaste alternativet och för EUR 8 kommer man t/r. Resan tar ca 50 minuter i en fräsch och bekväm buss med A/C och WiFi.
En taxiresa in till stan kostar EUR 48/enkel och att åka tåg kostar EUR 14/enkel – dessa två alternativ tar lite kortare tid, ca 30 minuter.
Åka tunnelbana
Väl framme på Termini gällde det att klura ut hur man köper biljetter till tunnelbanan, men det var busenkelt OM man har rätt valörer på sedlarna. Det gick inte att betala med en 10 EUR sedel för två biljetter á 1,50, högsta betalningsvalör är i det fallet 5 EUR. Det blev till att gå till närmaste kiosk och köpa en liten godisbit för att få växel. I Rom finns i nuläget bara två tunnelbanelinjer A & B (en tredje, C, håller på att byggas), båda möts på Termini och där kan man byta mellan de två.

Här följer min topp 5 lista över vad man inte ska missa när man besöker Rom.

colosseum panorama
1. Colosseum
Colosseum var precis sådär mäktigt som jag hade föreställt mig. Det är så fascinerande att den står kvar trots plundringar och jordbävningar. Det kan inte ha varit något fuskbygge som de smällde upp 46 f.Kr.
Vi bodde precis bredvid Colosseum och fick en rejäl dos av den spektakulära ruinen med den grymma historien.
När vi skulle gå in på Colosseum valde vi att ta en av de guidade turerna och betalade 25 EUR var för inträde till Colosseum och Forum Romanum inklusive guide, då slipper man att stå i kö.
Om man inte vill köpa sig en guide eller stå i kö är det bästa att köpa biljett på internet, alternativt gå till Forum Romanum först (där var det inte någon kö alls) för biljetterna gäller både till Colosseum och Forum Romanum.

gelato
2. Gelato
Mums! Ett paradis för en glassälskare, men galet dyrt. Det kostar runt EUR 4 för en mediumbägare och den fylls inte alls med lika mycket glass som vi är vana vid hemifrån. Det blev till att njuta med andakt och vi unnade oss minst en mediumbägare per dag.
Bästa stället ska enligt ryktet vara Gilottio (ett kafé från 1800-talet på en liten bakgata; Via degli Uffici del Vicario 40) och det ryktet hade gått med djungeltrumman för det var ständig trängsel. Glasstrutar eller bägare för inte heller intagas vid borden, där det bara är bordsservering.
Min favoritsmak kommer från Cremi på Vicolo del Cinque i Trastevere och är lakrits.

trastevere
3. Trastevere
En riktigt mysig stadsdel, pittoresk och med mycket patina.
Uppe på toppen av kullen Janiculum finns fontänen Fontana dell’Acqua Paola och klostret San Pietro in Montorio. En svettig vandring uppåt men väl värt det för utsikt och fontän.

parthenon
4. Pantheon
Väl inne i Pantheon fick kupolen fick mig att tappa hakan och även här fascineras jag över att byggnaden är i det närmaste helt intakt sedan 125 e.Kr. Det är fritt inträde till Pantheon vilket är ett stort plus för det går åt en och annan EUR i denna ganska dyra stad.

car free domingo
5. Söndag
Ett urval gator stängs av för biltrafik och folk går man ut huse för att promenera gata upp och gata ner. Det spelas pingis, fotbollsspel och råder allmän folkfest på de breda avenyerna.

I övrigt gillar jag skarpt att det kändes tryggt och säkert att promenera omkring även med en stor kameraväska på magen. Men gatuförsäljarna lite av en plåga och alla har i princip samma sortiment ”Hello – selfie?”. En teleskoparm att fästa mobilen på för att ta selfies.

Här följer en bildbomb på några av de andra sevärdheterna i Rom:

spanska trappan romSpanska trappanVatikanen panoramaVatikanencampo de fioriCampo de´FioriForum RomanumForum Romanumneros gyllene husNeros gyllene husPiazza del PopoloPiazza del Popolo

Det blev många mil i benen under de fyra dagar vi besökte Rom och en minnesvärd resa vi sent kommer att glömma.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.