Tänkte berätta hur man bryner smör nu när jag själv har lärt mig det och är helt frälst. Jag skulle kunna sleva i mig precis hela stekpannan med brynt smör, det smakar lätt nötigt, lätt kola – Mums! Du kan använda brynt smör i mat, till kakor, frysa det och använda på kött. Jag har tom smakat glass med brynt smör i.
Gör så här för att bryna smör
Lägg smöret som ska brynas i en panna/kastrull. Hetta upp pannan rätt rejält och rör/vispa hela tiden så smöret inte bränns fast. Precis som när du steker som vanligt på hög värme så fräser och bubblar det då vattnet försvinner i ångorna.
Var uppmärksam på när det tystnar, alltså slutar fräsa och bubblorna har blivit till skum. Det är nu det börjar bli brunt. Det kan vara lite svårt att se då det är skummigt på ytan. Men rör hela tiden ända ner i botten.
Nu kan känna den nötiga lukten och även en doft av smörkola. Smöret under skummet börjar bli mjukt brunt. Dra då pannan/kastrullen från plattan direkt.
Då det har svalnat av något kan du se att det är skiktat med en bottensats. Ta med allt – Hur gott som helst!
Ps. Om det blir lite bränt så gör det inget, bara det inte är helt svart
Hej! Har följt din blogg lite då och då. Jag är en kvinna på 48 år som inte längre har småbarn. De har blivit 23 och 21 år. Har inte varit mig själv på ett tag. Har gått in i den berömda/ökända väggen. Jag tycker du är så duktig och du har gett mig inspiration till att börja tycka om att laga mat igen. Det som är viktigast är få tid till återhämtning när man stressar fram i livet. Lycka till med allt.
/Carina