Det ljuva 40+ livet

UnVINED från Jacob’s Creek

unvined00
unvined01Att ta fram ett alkoholfritt vin är en avancerad process.
Enkelt beskrivet tar man ett balanserat vin, gör det obalanserat för att sedan tillföra balansen igen.

Jacob’s Creeks utmaning var att ta fram ett rött och ett vitt alkoholfritt vin som skulle smaka vin och inte druvjuice. Det har tagit ett par år sedan frågan kom från Sverige, men nu är de äntligen här. Sverige är först i världen att prova UnVINED Shiraz och UnVINED Riesling från Jacob’s Creek.

unvined02I veckan bjöd Pernod Ricard in till en lunch för att presentera sin vinnyhet. Evenemanget inleddes med att en fantastiskt god och frisk fördrink med UnVINED Riesling, limejuice, grönt te, sockerlag, mynta, gurkstavar och massor av is intogs i ljuvligt solsken på Pernod Ricards terrass med utsikt över Årstabron.

unvined03Dagens lunchmeny som var speciellt framtagen att passa UnVINED vinerna fick det att vattnas i munnen redan innan den ens hunnit serveras. Som pricken över i var det ett vackert och inspirerande dukat bord för lunchen, med ljung som genomgående tema tillsammans med beigea naturtoner.

unvined04Förrätt: Grillad langouster med lakrits & koriander samt en citronmarinerad fänkålssallad.
Barramoundi på gös bakad i bananblad med red curry paste, citrongräs, chili, ingefära och grön papayasallad med rostade sesamfrön & lime.
Jacob’s Creek UnVINED Riesling 2013 0,5%, Australien

unvined05Huvudrätt: Lamstek rubbad med kakaobönor & korianderfrön med körsbärschutney & potatisstrudel med getost.
Sticky asian bbq short ribs med ”kim slaw” och sötpotatisfries.
Jacob’s Creek UnVINED Shiraz 2013, 0,5%, Australien

unvined06Dessert: Grillad citronsockerkaka med karamelliserad ananas samt chili- & vaniljsemifreddo.
Citrongräs-brûlée.
Jacob’s Creek UnVINED Riesling 2013 0,5%, Australien

unvined08Vinmakaren Susan Mickan, influgen från Australien, har en gedigen meritlista från vinbranchen och hon tillsammans med sitt team var med och tog fram det alkoholfria vinet i Borossa Valley. De har lyckats utveckla en ny teknik för att avalkoholisera vinet utan överhettning och för att på så sätt lyckas behålla den karaktäristiska smaken av Riesling och Shiraz.

unvined09Mästerkockarna bakom lunchmenyn: Conny Johansson och Anders Karlsson. Jag håller tummarna att Anders kniper guldet i årets kock 2014 då han förra året snubblade på mållinjen.

unvined10Jag gillar de här vinerna och det faktum att det är ett alkoholfritt alternativ som ser ut som och smakar vin. Båda vinerna har en tydlig sötma, vilket passar mig alldeles utmärk i smaken, men liksom med ”vanliga viner” är jag mer förtjust i det vita vinet.
Vinerna finns till försäljning både hos Systembolaget och ICA och utpriset är 59:-.

Tack Pernod Ricard och Spot and Tell för en trevlig lunch!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.