Villa Sjöliden

Drop in, skörda vitlök och föröka lavendel!

Innehåller annonslänkar

God förmiddag bästa ni<3 

Igår vid lunch fick vi ett sms här hemma av en god vän som rekommenderade oss att åka in till vaccination mottagningen för en dropp in  spruta eftersom det inte var någon kö alls. Sagt och gjort, så slängde vi in oss i bilen och for iväg med våra vaccinationskort i högsta hugg.

När första vaccinsprutan togs var jag så himla nöjd att det inte kändes någonting och att jag inte fick någon annan biverkning än lite ont i armen och en väldig trötthet.

Men denna gången kändes för det första sticket, och jag blev så himla sjuk i natt! Ont i hela kroppen och hög feber vilket gjorde att jag inte kunde sova bra alls, förutom någon timme efter att jag släpat mig upp och tryckt i mig värktabletter.

Nu på morgonen känner jag mig mest matt, men mår ändå väldigt mycket bättre. Det känns på något sätt ändå väldigt bra att kroppen reagerade på sprutan… då vet man liksom att man troligtvis i alla fall har utvecklat något slags skydd.

Annars fick vi en hel del saker uträttat under gårdagen här hemma. Snickaren tog äntligen tag i att montera upp barnens garderobsdörrar på övervåningen (bild kommer). Medans han pysslade med det, passade jag på att greja lite i landet. Bland annat plockade jag upp vitlöken och hängde upp på tork i växthustaket.

I år var det dock en väldig skillnad på storlek på vitlökarna. Dock testade jag att sätta olika sorter i höstas, så det kanske kan bero på det.

Nu får dom hänga här och torka tills blasten är helt torr. Sedan är det dags att fläta ihop årets skörd.

Passade även på att titta till alla meloner i växthuset även dom börjar bli dags att skörda vilken dag som helst nu.

Och i år har jag även testat att odla vattenmelon. Och se här… en är snart skördeklar.

Passade även på att testa att ta en massa sticklingar av mina vita lavendelplantor.

Detta är alltså ingenting som jag gjort tidigare, så detta blir lite utav ett experiment efter att ha läst på hur man ska gå tillväga.

Man ska alltså välja ett friskt skott, dra av det från  plantan så att det blir en liten klack i botten på plantan (se bild). Sedan plockas alla eventuelle sidoskott bort som kan stjäla energi från ”moderplantan”. Detta tror jag beror på att plantan ska ha energi och koncentrera sig på att bilda rötter istället för nya skott.

Sedan rensade jag bort lite blad på plantornas nederdel, och planterade ner, ganska djupt i stora plastkrukor där jag blandat sand (från sandlådan) med vanlig planteringsjord. Sedan får krukorna stå vid hallonlandet i ett skuggigt läge för att förhoppningsvis börja bilda rötter,

Innan frosten kommer är det viktigt att ställa krukorna på en sval men frostfri plast med mycket ljus för att låta plantorna vila inför vintern. Detta blir ett spännande experiment!

Idag tänker jag visa er två nyheter som VERKLIGEN faller mig i smaken!

Spana in denna och denna snygging som kommer vara SÅ GALET SNYGGA i höst!

Önskar er en fin lördag<3 

Kram Nathalie

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.