Nettan

Helgens festmåltid :-)

Fick bli ett separat inlägg om maten vi bjöd på under lördagens fest här hemma 🙂 Temat blev som sagt Sydamerikanskt, en mindre buffé som passar för många gäster och går utmärkt att förbereda!

Alla recept är dessutom fria från mjölk och gluten!

 

Dubbelmarinerad fläskfile med karibiska smaker, denna ska börja förberedas 2 dagar innan servering och sen göras klart dagen innan. Så perfekt recept till buffé om man inte vill stå och laga all mat samma dag.

image

 

Det här receptet gjorde vi som var för 10 personer, vi var 30 personer och serverade på buffé och det räckte alldeles utmärkt!

Ingredienser

  • ca 1 1/2 kg fläskfilé
  • rapsolja
  • salt
  • peppar
  • limeklyftor
  • färska örter

Marinad 1

  • 4/5 dl vit balsamvinäger
  • 3 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
  • 1 tsk chilipeppar ancho style
  • 4/5 dl tomatpuré
  • 1/2 dl vatten

Marinad 2

  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 dl rom 
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk finhackad chilifrukt 
  • 1 dl färskpressad limejuice 
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 1/2 dl rapsolja

 

  1. 2 dagar före festen, marinad 1: Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipepper, tomatpuré och vatten.
  2. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  3. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
  4. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme.
  5. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök.
  7. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  8. 4 timmar före servering: Lägg upp köttet på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
  9. Strax före servering: Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander. Servera gärna tillsammans med bönsallad och salsa

 

 

 

 

image

 

Ceviche

400g torskrygg och 400g regnbåge (går utmärkt att byta ut mot annan fisk, pilgrimsmusslor eller skaldjur) Tänk på att fisken ska frysas minst 3 dagar innan alt. använd ex. salma laxen som går att äta rå utan att vara fryst innan.
1 dl limejuice
1 / 2 dl citronjuice
1 / 2 dl apelsinjuice
1 tesked salt
1,5 chili (Manzano eller 2 Aji limon)
1 mellan stor lök, jag föredrar mindre bitar men man kan skära tunna skivor om man önskar större bitar.

Sen kan man tillsätta det man själv önskar, jag valde att lägga till 1 mango och lite gurka då jag tycker att det är fräscht med lite frukt och grönt i.

4 teskedar hackad koriander

Förberedelser:
Skär fisken i mindre bitar: Du kan tärningarna den eller lämna den i bitar upp till 1 cm kvadrat, men kom ihåg att ju större bitar desto längre tar det att marinera.

Salta fisken, täck sedan med citrusjuice på ett icke-reaktivt (glas eller plast) behållare med lock. Tillsätt skivad lök och chili.

Kyl detta i minst 2 timmar, kanske så mycket som 3 timmar – mycket stora delar kan ta längre tid. Om dina fiskar är verkligen rå-ätkvalitet, är det OK om centrum på bitarna är fortfarande råa.

Garnera med koriander.

Jag la sedan upp de i små engångsglas, lätt att ha på buffé då man kan ta ett glas och då ställa fram lite åt gången om inte alla gäster kommer samtidigt.

 

Det går att förbereda genom att pressa juicen och skära grönsaker/frukt och fisk, men blanda inte ihop allt fören någon/några timmar innan servering.

 

image

 

Magnus gjorde även en chilli på högrev och en tomat- och ananassalsa, dessa har jag däremot inte recept på.  Vi gjorde också en böngryta som inte heller finns något recept på, Magnus är kock och har allt i huvudet istället medan jag slaviskt läser recepten 😉

Chillin och grytorna gjorde Magnus kvällen innan.

Gjorde i ordning en sallad som tillbehör både till fläskfilén och chillin, salsan passade utmärkt till fläskfilén och till chillin hade vi mjuka tortillabröd och nachochips, även lite creme fraiche om man önskade det till.

image

 

Till maten bjöd vi på vin och öl, men även Mojitos då både en klassisk Mojito och hallonmojito.

Barnen fick drinkar de med, Hampus som tog på sig ansvaret för det 🙂 Han tog myntablad, pressade limesaft av ett par limefrukter, lite sockerlag som jag kokat ihop kvällen innan och så toppade han med blandsaft 🙂 Garnerade med färska hallon och självlysande drinkpinnar 😉 Han var väldigt noga med vilka glas som skulle användas också, inga vardagsglas inte utan det skulle vara fin glas 😉 Dessvärre så var drinkglasen redan upptagna men plockade fram ett gäng vattenglas som han gick med på 😉

image image

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.