Nettan

Mjölkfria alternativ

Märkt att det är många som frågar personligen och att det är många som sökt på just mjölkfritt när jag skrivit om det, så jag tänkte att jag tar och skriver ett lite längre inlägg om det.

Måste säga att det är bra mycket svårare att hitta helt mjölkfria alternativ än lactosfritt. Jennifer tål inte mjölk och då har det blivit automatiskt att vi lagar mycket mat som ej innehåller mejeriprodukter. Men vill man laga mat som behöver någon mejeriprodukt i så är det ofta svårt att hitta alternativ, vissa produkter finns ej (eller vi har i alla fall inte hittat dom), allt är minst dubbel så dyrt än vanliga mejeriprodukter (lactosfritt är förhållandevis billigt) eller så finns produkterna bara i stora matvarubutiker.

Tog ett tag men sen hittade vi ost, och det är ju super om man vill ha i maten. Jennifer tycker även väldigt mycket om toast och den blir ju lite roligare med ost i.

Så när vi är i stora mataffärer som har bra utbud så bunkrar vi upp 🙂 Tur att produkterna håller länge!

Igår på Coop fick jag tag i sista osten, färdigskivad ost till toast och hamburgare, ”vanlig” ost gjord på soja till smörgås, matlagning m.m. och färskost. Färskosten ska jag göra cheesecake på, testat en gång tidigare och det blev jätte bra! Men 3 små förpackningar ost för över 100:-….  Och då är det inga fina desserostar utan de ska användas till frukost och vardagsmat, förutom färskosten då som jag ska baka med.

 

Vi har testat de olika matlagnings ”grädde” som finns, de sojabaserade är absolut våra favoriter. Gör man sås så är de bra konsistens, behöver inte ens reda av såsen då den är naturligt tjock. Havrebaserad grädde smakar havre och är väldigt söt, passar tyvärr inte bra i matlagning.

Samma sak om man väljer mellan sojadryck eller havredryck om man gör ex. béchamelsås, sojadryck att rekommendera.  Ofta tar jag 50/50 av sojadryck och sojagrädde, tycker det blir bäst konsistens och smaken blir väldigt lik en vanlig béchamelsås. Innan gjorde vi 2 olika såser men nu försöker jag att alltid göra samma till alla. Funkar jätte bra till ex. stuvade makaroner, stuvad potatis och lasagne.

Sojagrädden funkade också jätte bra att baka med, hade den när jag gjorde kola och knäck till jul. Den enda skillnaden var att jag upplevde inte kolan och knäcken lika söt som vanligt, och det var enbart positivt.

Sojadryck har jag även när jag bakar, men gör man ex bullar som har jäst i så verkar det som om det är sojadrycken som kräver att degen jäser ungefär den dubbla tiden. Vet inte varför, men har märkt att det är så varje gång jag bakar något med sojadryck och jäst.

 

Det jag saknar är någonting som kan ersätta gräddfil och creme fraish, någon som har sett eller har annat tips på vad man kan använda?

Idag ska jag då som sagt baka cheesecake, så får återkomma med recept lite senare 🙂

 

 

IMAG1168

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.