Moa

Siffertårta

Hej fina ni!

Ni som följer mig på instagram och har gjort det ett tag tillbaka kanske minns att jag bakade några olika siffertårtor under förra året. En femma till Esther, en etta till Sally och en trea till min lillebror August. Alla har varit väldigt uppskattade när jag visat dem på instagram och på min förra blogg ligger alla recepten.

Den bloggen är ju tyvärr låst nu men eftersom ni så ofta frågar mig om recepten kommer här ett nytt inlägg där jag sammanställt de olika recepten. Så fortsätt läsa om ni vill ha recepten på tårtorna!

Jag använde samma recept till alla bottnar. Till trean och femman dubblerade jag grundreceptet och bakade två plåtar i långpanna, då dessa var större. Sallys etta var mindre och det räckte med en sats på en plåt för att få plats med två bottnar.

Tårtbottnar av sockerkaka i långpanna:
3 st ägg
3 dl socker
100g smör
1,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda sedan i mjölken. Rör ihop alla ingredienser. Häll smeten i en smörad långpanna (jag hade bakplåtspapper under). Dubblera alltså detta recept tom du vill ha en större tårta och skär ut valfri siffra på vardera botten. 

I de olika tårtorna har jag haft lite olika fyllningar och självklart ska ni få mina favoritrecept av dessa. När Esther fyllde år hade jag vispad hallonpannacotta på ett lager och sedan vispgrädde och ett paket mascarponeost som jag vispade ihop på det andra lagret. Sallys tårta var fylld med hallonfrosting (jag ÄLSKAR hallon!) och lemoncurd som jag bredde ut på bottnarna. Dinosaurietårtan var fylld med passionsfruktsmousse!

Vispad hallonpannacotta 

300 gram frysta hallon
8 dl vispgrädde
1,5 tsk agar agar (vegetariskt alternativ till gelatin)
2 dl strösocker

Koka upp hallonen i en kastrull under omrörning. Sila sedan bort kärnorna från hallonen. Koka upp grädden och agar agar pulvret under konstant omrörning. Efter en liten stund så tillsätter du hallonen och sockret. Låt koka någon minut medan du hela tiden rör om. Sedan hälls allt ner i en bunke du kan vispa pannacottan i senare. Ställ i kylen när den svalnat och vänta minst 4 timmar (min stod över natten). Vispa sedan upp den med elvisp och spritsa på tårtan. Lätt som en plätt.

Passionsfruktsmousse 

1 paket fryst passionsfrukt (jag använde fryst puré från Willys)

1 liter grädde

4 dl gelésocker

1 lime

Tina passionsfrukten (är det inte puré utan fryst med kärnor kvar så sila bort dem nu). Pressa saften från limen och blanda ihop med passionsfrukten. Blanda i sockret. Koka upp allt under ständig omrörning, sedan ska det puttra i ca 2 minuter under omrörning. Låt sedan kallna och stelna i kylen i ca 1 timme (jag lät den stå över natten). Vispa grädden fluffig och vispa sedan ner fruktgelén. KLART!

Att göra siffertårtor är så otroligt roligt tycker jag! Speciellt när det är ett tema på tårtan. Att göra min lillebrors tårta var verkligen en rolig utmaning och jag som älskar att vara kreativ lät kreativiteten flöda! Är bara fantasin som sätter gränserna hur man kan dekorera och det älskar jag!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Therese

    Hej!
    Såg dina siffrortårtor, WOW!! En fråga, hur delade du på bottnarna? Jag ska göra en etta till min son nästa vecka och blev inspirerad av din tårta ☺️ Använde du en vanlig ugnsplåt till en sats sockerkaksbotten? Tack så länge! Kram Therese ?

    1. Moa Hannah

      Tack!! Ja exakt, en sats per plåt brukar jag köra. En plåt räcker till ett lager på en stor tårta, alternativt om du gör en mindre tårta och då får du nog plats med två bottnar på en plåt. Skär sedan ut siffran med vanlig kniv bara?