Blå mat…
Lite klurigt var det att fixa blå mat. Finns inte så mycket mat som är blå av naturen. Att använda karamellfärg känns fuskigt och är inte bra för kroppen. Har en vän som är kock som har predikat hur farligt det är med karamellfärger, så de använder vi väldigt sällan.
Blåmusslor blev det i alla fall, kanske inte så blått som jag hade tänkt mig men namnet var ju blått i alla fall.
Första gången, gott blev det men jag tror att jag kan komma på ett godare recept. Något med mer sting i.
Men det här receptet använde jag idag.
Ingredienser
1 nät med färska musslor
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor , pressad
Ca 2 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl grädde
salt
hackad persilja
Gör så här: Borsta musslorna noga så att de blir rena. Ta bort “skägget”, skölj noga. Kasta de musslor som inte stänger sig. Smält smöret i en kastrull. Fräs löken och vitlöken på medelvärme ett par minuter. Häll i vinet och höj värmen. Lägg i musslorna och sjud under lock ca 5 min eller tills alla musslor öppnat sig (ät inte de musslor som inte har öppnat sig). Häll i grädden och låt den bli varm. Salta och strö över persiljan.
Till det blev det Congo klyftpotatis med hemmagjord aioli. Hur enkelt som helst att göra egen majo, jag har aldrig gjort det tidigare. Men från och med nu blir det bara hemmagjord majonnäs.
Ingen höjdare för barnen men de fick ko-bollar istället.
Maten var relativt billig att laga och allt var ekologiskt. Superduperbra!
Nu har vi hunnit med svartmat och blåmat, nästa vecka blir det grönmat.
Jaaa det är ju det som saknades, buljong. Jag tyckte att det var lite mesig smak. Nästa gång blir det kycklingbuljong och så slänger jag ner lite chili också.
😉
Åh jag älskar moules mariniere! Jag brukar köra charlottenlökar istället och en kycklingbuljong 🙂