Dagen före
Nu ikväll har Flisan varit hos en kompis och jag och Skruttan har bakat semlor. Små, pyttesmå semlor.
16 st små semlor
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg 7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
Inkråm från bullarna
Mandelmassa efter smak
Vispgrädde efter hur mycket man vill ha.
Florsocker
Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölken så det blir så där gosigt fingervärmt.
Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten, blanda och knåda till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30min. Under tiden kan man laga mat.
Sätt på ugnen på 225 grader. Ta upp degen, dela i 16 lika stora bitar och sen är det bara att rulla på.
Låt dem jäsa igen ca 20min. Passa på att ät.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min. Då plockar man undan middagen. Kör igång en maskin disk och plockar fram grädden, mandelmassan och florsockret.
När bullarna är färdig tar man ut dem. Låt dem svalna. Det finns 100 olika sätt att göra semlor på men vi brukar gröpa ur lite bröd, riv mandelmassan och blanda allt med vispad grädde. En liten sked med vaniljsocker gör susen. Ner med allt i de urgröpta semlorna, på med locket och pudra över florsocker.
Färdigt.
Skruttan skulle få kväljningar av att bara titta på en semla. Flisan skulle be till gud att semlan ska flyga iväg, så det var lika bra att de hann somna innan de var klara.
Inga stora fan av semlor precis!
Mumsfillibabba! Mina tjejer tycker om semlor UTAN mandelmassa.
Vad fina de ser ut! Såna där små gillar jag. Det blir liksom godare då 🙂
Kram Linda
Jag gillar också små 🙂
Så söta! 🙂
Tack!