Jannice

Dricka hett citronvatten?

Fredagen är här och det är äntligen helg! Jag har en vecka kvar att jobba nu och sedan går jag på 2 veckors ledighet igen. Jag överlevde den här veckan och har varit först på plats nästan alla dagar. Idag var jag här strax efter halv 7 igen. Ja, man kan inte anklaga mig för att inte var i tid iallafall ;)

Jag har kommit fram till att jag är en all in eller all out människa i nästan allt jag gör. Jag hittar aldrig någon bra balans. När jag tror att jag är på rätt väg så tar det plötsligt tvärstopp.
Det jag tänker på först och främst är det här med träningen. Jag älskar att träna (när jag väl gör det). Då äter jag hyffsat bra och mår mycket bättre. Träningen gör så himla mycket både fysiskt och psykiskt.
Men sedan lägger jag bara av utav någon konstig anledning och då börjar frossandet i godis, chips och glass.

Jag blir tokig på mig själv, hur ska jag hitta den där balansen? Jag vill ha träningen som en naturlig del i mitt liv och begränsa godiset till någon dag under helgen.
Men suget efter det söta är alldeles för stort och jag kan inte tacka nej till kakor och andra godsaker.
Tänker oftast att jag kan ta några godisar eller bara 1 kaka men efter en stund inser jag att jag har tryckt i mig hela godisskålen eller halva kakpaketet.

På kvällarna innan jag går och lägger mig så börjar jag få ångest och tänker att imorgon, då jävlar ska jag skärpa till mig! På morgonen är jag bestämd och det går bra framåt eftermiddagen men sedan slår det till! Allt jag tänker på är choklad och vad jag ska äta för gott till kvällen. Det sitter en liten jävul i mitt huvud som tar över allt.
Tänker att jag ska ta en löptur men allt som oftast hamnar jag i soffan med en chokladkaka eller en chipsskål i knät.

Jag mår inte bra av det här och framför allt inte min kropp. Jag har nog problem med magen ändå och allt det här ätandet underlättar ju inte direkt.
Jag har verkligen ingen karaktär just nu, jag orkar inte stå emot suget som kommer.

Häromdagen läste jag en artikel om att dricka varmt citronvatten på morgonen. Tänker att det kan vara en bra början till en förändring.
Jag får ta ett steg i taget. Inte göra några radikala förändringar från den ena dagen till den andra.
Som jag sa, det har alltid varit all in eller all out. Jag måste försöka ändra mitt tankesätt. Det är lite som ett beroende jag måste bli av med.

Jag har ju slutat röka (många gånger) och klarar jag av det så måste jag kunna sluta missbruka godis, kakor, chips och godis!

Jag drack iallafall min kopp med varmt citronvatten imorse. Rätt så gott faktiskt.
Får se om jag märker någon skillnad i kroppen om ett par dagar.

wpid-wp-1405658958861.jpeg

Koka upp vatten
Pressa en halv citron (till en början, senare jobba upp dig till en hel) i en mugg
Häll på hälften kallt vatten, sedan det heta vattnet. Vattnet ska vara ljummet/halvvarmt.
Drick 15 minuter innan frukost, helst direkt efter uppstigning.

 

Det finns väldigt många hälsofördelar med att dricka varmt citronvatten och det man märker allra först är hur kroppen reagerar och börjar rensa ut toxiner direkt.

1) Underlättar matsmältningen. Citronsaft rensar ut oönskade ämnen och gifter från kroppen. Saften liknar saliv och saltsyran av magsafter. Det uppmuntrar levern att producera galla som är en syra som behövs för matsmältningen. Citroner har också massor av mineraler och vitaminer och tar bort toxiner i mag-tarmkanalen enligt den Ayurvediska hälsosynen. Citronsaft kan hjälpa till att lindra symtom på matsmältningsbesvär såsom halsbränna, rapningar och väderspänning. American Cancer Society rekommenderar faktiskt att cancer patienter dricker varmt citronvatten för att stimulera tarmrörelserna.

2) Rengör systemet. Citronsaft hjälper kroppen att rensa ut oönskade material delvis eftersom citroner är vätskedrivande och ökar urinering. Därför gifter frigörs i en snabbare takt, som hjälper till att hålla urinvägarna friska. Den citronsyra i citroner hjälper till att maximera enzymfunktion, vilket stimulerar levern och hjälpmedel i avgiftning.

3) Ökar immunförsvaret. Citroner är höga i C-vitamin, vilket är bra för att bekämpa förkylningar. De är höga i kalium, som stimulerar hjärnan och nervernas funktion. Kalium hjälper också tryckreglering blod. C-vitaminet som finns i citroner visar anti-inflammatoriska effekter, och används som ett kompletterande stöd till astma och andra respiratoriska symptom plus att det förbättrar upptaget av järn i kroppen, järn spelar en viktig roll i immunförsvaret. Citroner innehåller också saponiner, som visar antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att hålla förkylning och influensa i schack. Citroner är också slemlösande och hjälper kroppen göra sig av med slem och balansera slemproduktionen.

4) Balanserar pH-nivån. Citroner är en av de mest alkaliska livsmedel för kroppen. Visst, de är sura i sig själva, men inuti våra kroppar de är alkaliska (citronsyra skapar inte surhet i kroppen när den metaboliseras). Citroner innehåller både citronsyra och askorbinsyra, svaga syror som lätt metaboliseras från kroppen och tillåter mineralinnehållet i citroner att hjälpa kroppen att göra blodet mer basiskt. Sjukdomstillstånd inträffar bara när pHvärdet i kroppen är surt. Att dricka citronvatten regelbundet kan bidra till att balansera surhet i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, som är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

5) Rensar huden. C-vitamin samt andra antioxidanter bidrar till att minska rynkor och blemmor och det hjälper till att bekämpa fria radikaler. C-vitamin är viktigt för frisk hud medan dess alkaliska natur dödar vissa typer av bakterier som är kända för att orsaka akne. Eftersom citronvatten rensar ut toxiner från blodet, hjälper till att hålla huden fri från problem inifrån och ut. Den C-vitamin som finns i citron föryngrar huden inifrån kroppen.

6) Stimulerar och förbättrar humöret. Citron är en av de få livsmedel som innehåller mer negativt laddade joner, som ger din kropp med mer energi när den kommer in i mag-tarmkanalen. Doften av citron har också “humörförbättrande” och energigivande egenskaper. Lukten av citronsaft kan få dig på bättre humör och hjälpa rensa ditt sinne. Citron kan också bidra till att minska ångest och depression.

7) Främjar läkning. C-vitamin som finns i överflöd i citroner, främjar sårläkning, och är ett viktigt näringsämne i upprätthållandet av friska ben, bindväv och brosk. Såsom noterats tidigare, visar C-vitamin också anti-inflammatoriska egenskaper. C-vitamin är ett viktigt näringsämne i upprätthållandet av god hälsa och återhämtning från stress och skador.

8) Friskare andedräkt. Förutom fräschare andedräkt, har citroner varit kända för att hjälpa till att lindra tandsmärta och tandköttsinflammation. Man skall inte borsta tänderna strax efter att ha druckit citronvatten. Det är bäst att borsta tänderna först, och sedan dricka ditt citronvatten, eller vänta ca 30 minuter med att borsta tänderna för att inte urholka emaljen i tänderna. Dessutom kan du skölja munnen med rent vatten när du är klar med din citronvatten.

9) Återfuktar lymfsystemet. Varmt vatten och citronsaft stödjer immunsystemet genom att återfukta och ersätta vätskan som förloras genom kroppen. När din kropp behöver vatten, kan du definitivt känna biverkningar, vilket inkluderar: trött, trög, nedsatt immunförsvar, förstoppning, brist på energi, lågt / högt blodtryck, brist på sömn, brist på mental klarhet och känsla av stress, bara för att nämna några. När man börjar känna törst, då är man redan uttorkad och bör alltså inte vänta på detta utan se till att dricka 3 liter vatten fördelat under dagen.

10) Stöd i viktminskning. Citroner är hög i pektin (fiber), som hjälper mot sug. Och studier har visat att människor som upprätthåller en mer basisk kost går ner i vikt snabbare.

 

Har ni någon erfarenhet av det här?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. EE

    Hej jannice! Ät bra frukost lunch och middag så kommer du fixa det och bra mellanmål emellan. Då får du inga söt sug på kvällarna:) lovar att det hjälper skicka ett pm om du vill ha tips på bra mat!

  2. Jossan

    Godmorgon FINA du!
    Tänker ge dig ett tips:)
    Ät mellanmål mellan frukost och lunch och mellan lunch och middag. Det gör jag! Leder till en jämn blodsockernivå och inget sötsug alls. Testa. Det funkar så bra på mig! Brukar göra en smoothie eller äta keso med äpple, banan eller annan god frukt i.
    Ha en finfin dag!
    Kraaaam

    1. Jannice

      Tack för tipset! Jag försöker tänka på att äta mellanmål men mellan lunch och middag blir det ofta en chokladbit eller kakor på jobbet när någon bjuder :/
      Hemma finns det ingen rutin på ätandet alls, då blir det ofta några mackor till lunch och gärna cola till. Inga mellanmål alls då..
      Men små förändringar i lagom takt så ska jag nog bli bättre :)

      Kram