Jannice

Röda prickar på ben och armar – Keratosis pilaris!

Som jag skrev imorse så har jag väldigt mycket röda/lila prickar på benen men även på baksidan av överarmarna. Jag har googlat lite och har mest troligt hittat vad det är jag lider av, nämligen en mycket vanlig hudsjukdom som heter Keratosis pilaris (KP) :)

wp-1464943295328.jpg

 

Vad är Keratosis pilaris?

KP är ett godartat tillstånd som uppträder som så många små, grova, röda eller bruna knölar främst runt hårsäckarna på överarmar, ben, skinkor och ibland kinder. KP skapar ett utseende av ”gåshud” eller ”kycklinghud” på huden. En majoritet av människor med KP kan vara ovetande om att denna hudåkomma har en medicinsk term eller att den är behandlingsbar. I allmänhet är KP ofta kosmetiskt obehaglig men medicinskt helt ofarligt. KP är vanligt hos annars friska människor.

Sammantaget tenderar KP att vara en kronisk hudsjukdom som periodvis blir sämre eller bättre. Många patienter upplever att KP förbättras med ökande ålder. Många patienter noterar förbättring av sina symtom under sommarmånaderna och symptomen kan blossa ut i de kallare vintermånaderna.

Keratosis pilaris tenderar att ärvas i familjer (genetisk association).

Hur behandlar man Keratosis pilaris?

Många patienter får en väldigt bra förbättring efter att de följt ett regelbundet hudvårdsprogram med smörjning med återfuktande och exfolierande krämer. Även peeling några gånger i veckan ska också bra.
Man ska helst smörja huden med speciella krämer som innehåller antingen mjölksyra, glykolsyra, salicylsyra eller karbamid.

Namnlös2

Läste att dessa krämer skulle vara riktigt bra men lite väl dyra enligt min smak. Eftersom att både Nora och Amanda också har såna här prickar som de stör sig på så skulle lite större förpackningar för en någorlunda billig peng vara lite bättre :)
Någon som vet några bra krämer med dessa ovanstående syror att rekommendera? ♥

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. nicolina

  har haft det likadant jag vet inte hur länge och inte förstått varför eller vad det är, men känns högst sannolikt att det är just detta, tack snälla för bra info!

  1. Jannice

   Hej!
   Det som har hjälpt mig en aning är att skrubba kroppen med jämna mellanrum och smörja med Calmuril som finns att köpa på apoteket.

  1. Jannice

   Hej!
   Det har faktiskt blivit lite bättre efter att jag skrubbat mig regelbundet och smörjt mig med Calmuril :)

 2. Caroline

  Jag har också det på låren. Men peelar vid varje dusch och smörjer sedan in med hudlotion, då blir det bättre efter bara några omgångar :)

 3. Amanda

  Har också samma hudsjukdom, jobbigt nu på sommaren när man ska gå barbent.
  Har försökt hålla mig till skrubbning och stt smörja in mig men det blir bara jobbigt och man tröttar tillslut på att göra det, i mitt fall..

  Men jag köpte en scrubb på Apoteket. En brun förpackning som hette 07 något tror jag, fungerar bra för mig, inte så dyr heller om jag minns det. Själva krämen med mjölksyra minns jag inte men hör med de som jobbar på Apoteket. :)

  1. jannice

   Ja, jag verkar inte vara helt ensam om dessa problem. Ska kika på apoteket om de har några bra krämer :)